Ne budimo kao Petar

23. 06. 2022.

“Zatim im poče objašnjavati da Sin Čovječji mora mnogo trpjeti, da će ga starješine, glavari svećenički i književnici odbaciti, da će biti ubijen i da će uskrsnuti poslije tri dana. To je govorio posve otvoreno. Tada ga Petar povuče u stranu i poče ga odvraćati. On se okrenu, pogleda svoje učenike te Petra strogo ukori: ‘Idi mi s očiju, sotono — reče mu — jer tvoje misli nisu Božje, već ljudske!’” (Marko 8,31-33)

Ponosni Petar iznenada je zadobio udarac. Bio je iskren, ali je dotaknuo najosjetljiviju strunu u Isusovom biću. Snaga Njegovog ukora upućenog Petru ukazuje na važnost križa u Njegovoj službi i potrebu da objasni budućim vođama svoje Crkve njegovu središnju ulogu.

Ne samo da je bio izložen kušnji, već je ona potekla s prijateljevih usana. Žalosna je životna činjenica da Sotona može iskoristiti Isusove sljedbenike — čak i Njegove propovjednike — da izvrše njegov posao.

Kao kršćani ne samo da imamo mogućnost izdati Isusa, već i jedno i drugo. Također možemo povesti kršćane u pogrešnom smjeru i odvratiti ih od izvršavanja Božje volje savjetujući im da izbjegavaju sve opasnosti i neugodnosti. Ako ne želimo nesvjesno preuzeti Sotoninu ulogu, moramo biti oprezniji od Petra.

Petrovo iskustvo može nas naučiti još mnogo toga. Između ostalog, da smo mi kao kršćani podložni promjenama. U jednom trenutku mogu steći božanski uvid u određene istine, a u sljedećem postati oruđe u Sotoninim rukama. U najboljem slučaju mi smo varljiva bića djelomično vođena znanjem, a djelomično neznanjem. Svi smo mi jednom nogom zakoračili u nebesko kraljevstvo. Spašeni smo u smislu da smo prihvatili Isusa, ali jasna je činjenica da On još mnogo mora raditi u nama.

Druga pouka glasi da trebamo paziti da ne odbacimo ljude zbog njihove nerazumnosti ili pogrešaka. U nadolazećim danima i tjednima Isus će pokazati gotovo beskrajno strpljenje u radu sa svojim zalutalim učenicima. Jedan je pisac istaknuo da “ih je samo velika nerazumnost mogla spriječiti da razumiju”, ali su u tome uspjeli tek nakon uskrsnuća. Isus ih, međutim, nije napustio smatrajući da su svi Njegovi napori uzaludni. Naš Spasitelj počeo ih je poučavati o tome što znači biti Krist. Kao što On nije digao ruke od njih, tako nije digao ruke ni od mene. I ja ne bih trebao dići ruke od vas.

 

Preporučujemo: