Značenje mesijanstva

20. 06. 2022.

“Otada poče Isus izlagati svojim učenicima da mora ići u Jeruzalem, gdje će mnogo trpjeti od starješina, glavara svećeničkih i književnika, da će biti ubijen i da će uskrsnuti treći dan.” (Matej 16,21)

Dosad je postalo jasno da Izrael kao zajedničko tijelo neće prihvatiti Isusa kao Mesiju. To je nagnalo Isusa da izvrši veliki zadatak: da pripremi učenike za svoju smrt.

U Mateju 16,21 prvi put se jasno objavljuje ta činjenica.

Trebamo biti svjesni svakog njezinog elementa. On

  1. mora ići u Jeruzalem,
  2. gdje će mnogo trpjeti od starješina, glavara svećeničkih i književnika,
  3. bit će ubijen,
  4. uskrsnut će treći dan.

On je već prije ukazao na neke od ovih događaja. Ali sada je bilo vrijeme da otvoreno govori. Zato su značajne riječi “poče Isus”. On mora o tome otvoreno i jasno naučavati.

A zašto je, trebamo se upitati, Isus izabrao upravo taj trenutak da iznese tako važnu istinu? Zato što je Petrovo priznanje da je Isus Bog Krist pokazivalo da su on i drugi učenici počeli shvaćati tu istinu. Sada su znali tko je Isus. Ali jedno je bilo priznati da je Isus Mesija, a sasvim drugo shvatiti narav tog mesijanstva. Učenici su u svojem umu imali viđenje o slavi i pobjedi, ali Isus je znao da će Njegov kraj biti obilježen smrću i odbacivanjem. Kada je vidio urotu vjerskih vlasti, morao je poučiti svoje sljedbenike o pravoj naravi svojeg poslanja.

Zašto je ta potreba bila nužna? Da nisu ništa znali o Njegovoj predstojećoj smrti, njihova vjera bila bi potpuno uništena. Pa čak i s tom spoznajom njihova vjera bila je na rubu nestajanja. Međutim, On im je rekao unaprijed da mogu vjerovati kada se to dogodi (Ivan 13,19).

Isus im prije nije mogao otkriti takvu pojedinost. Da je to učinio, učenici bi Ga zbog sveopćeg stava Židova o Mesiji kralju, odmah odbacili. Ne bi povjerovali zato što, kako su oni smatrali, Isus nije čak ni znao što je mesijanstvo. Ali sada, budući da su znali tko je, mogao im je objasniti koje je Njegovo poslanje.