Granice opraštanja (1)

4. 07. 2022.

“Kaže mu Isus: ‘Ne kažem ti do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam.’” (Matej 18,22 — Varaždinska Biblija)

Jučer smo počeli istraživati Petrovo pitanje o granicama opraštanja. Učenik, naravno, ne samo da je postavio pitanje, već je dao prilično velikodušan odgovor. Oprostiti sedam puta je mnogo, pogotovo kad se radi o osjetljivom pitanju.

Isus odgovara Petru u dva navrata. Prvo, kaže On, ispravan broj nije sedam, već “sedam puta sedamdeset” ili četiri stotine devedeset. To je velik broj oprosta (čak i ako je samo sedamdeset puta, kao što stoji u prijevodima Suvremeni hrvatski prijevod, Kršćanska sadašnjost, Šarić) — tolik da će se osoba izgubiti u brojenju prije nego što stigne do četiri stotine devedeset i jedan (čak i do sedamdeset osam). Međutim, Isus ne poučava aritmetiku opraštanja, već da opraštanje nema granicu.

Takav odgovor Petar nije očekivao jer, kao što smo jučer zapazili, njega, poput vas i mene, zapravo više zanima granica kršćanske ljubavi i trpljenja nego njihov opseg. Uostalom, umirujuće je znati u kojem trenutku mogu prestati ljubiti svojega bližnjeg mirne savjesti, znati kad sam ispunio svoju kvotu ljubavi i opraštanja, tako da mogu kao “dobar kršćanin” dati ljudima ono što zaslužuju.

Često zatječem sebe kako stojim kraj Petra dok se krajnje ljudsko skriveno značenje krije u osnovi njegovog pitanja: “Kada mogu dići ruke?” “Kada imam pravo planuti na ove bezumnike s kojima moram živjeti? raditi? ići u crkvu?”

To su stvarna pitanja vezana za praktični svakidašnji život. Pogotovo zato što su ti drugi ljudi stvarno odurni, zaslužuju djelić mojega gnjeva, dobro šibanje jezikom, nešto od onoga što mi je na umu. Doista su takvi. Toliko sam bio strpljiv prema njima, ali oni nisu shvatili bît. Dakle, ako opraštanje ne rješava problem, možda će ih mali napad probuditi.

Ovaj način razumijevanja stvari pokazuje Petrove misli o ovoj temi i moje također. Međutim, Isus zbunjuje i njega i mene tvrdeći da ne postoji granica opraštanju.

Takav odgovor Petar ne može čak ni početi shvaćati. Zato će Isus u idućih nekoliko redaka objasniti što je želio reći.

Gospodine, daj mi uši da čujem dok mi govoriš nešto što trebam razumjeti.

 

Preporučujemo: