Granice opraštanja (2)

5. 07. 2022.

“Zato je kraljevstvo nebesko slično kralju koji odluči urediti račune sa svojim slugama. Kad poče obračunavati, dovedoše mu jednoga koji mu je dugovao deset tisuća talenata. Budući da nije mogao vratiti, gospodar naredi da se proda on, žena mu i djeca sa svim imanjem, da tako izravna dug. Tada sluga pade preda nj ničice te ga zamoli: ‘Ustrpljenja imaj sa mnom, i sve ću ti vratiti!’ I gospodar se smilova tomu sluzi pa ga otpusti i dug mu oprosti.” (Matej 18,23-27)

Isus je znao da Petar neće shvatiti srž poruke da treba oprostiti četiri stotine devedeset puta. Zato u drugom dijelu svojeg odgovora na apostolovo pitanje iznosi usporedbu koja prikazuje tu bît.

U usporedbi o nemilosrdnom sluzi (Matej 18,23-25) javljaju se tri glavne osobe: kralj (Bog), sluga kome je oprošten nevjerojatno veliki dug (vi i ja), i sluga (naš susjed, supruga, suprug, djeca, vjernik crkve) koji prvom sluzi (vama i meni) duguje dug koji je moguće vratiti.

Usporedba se sastoji iz triju prizora. U prvom prizoru prvi sluga je u kraljevoj dvorani, gdje mu vladar oprašta veliki dug. To nije bio samo veliki dug — u pitanju je bio golemi iznos, dug koji on nikada ne bi mogao vratiti.

Deset tisuća talenata meni ne izgleda mnogo jer ja ne razmišljam na taj način. Međutim, svota postaje razumljiva ako znam da je godišnji prihod u Idumeji, Judeji i Samariji iznosio samo šest stotina talenata. A prihod razmjerno imućnog Galilejca dostizao je visinu od tri stotine talenata.

Prema tome, kada Isus kaže da “nije mogao vratiti”, On je rekao čistu istinu. Nije bilo načina da netko čak i počne vraćati takav dug od deset tisuća talenata.

U tom trenutku usporedba se okreće ljudskoj logici — dati dužniku ono što zaslužuje. Ali suočen s tom pravednom kaznom, sluga pada na koljena moleći kralja da mu dâ vremena i on će sve vratiti: to je bilo nemoguće, što je čak i njemu moralo biti jasno.

Tada se u usporedbi pojavljuje božanska logika. Kralj oprašta molitelju koji se kaje. To je milost: dati ljudima ono što ne zaslužuju, već ono što im je potrebno.

Mi koji smo poput Petra dosad nemamo teškoća s usporedbom. Uostalom, nama je drago kada se Božja milost izlijeva na nas. Boraveći u svjetlu milosti, slavimo Boga svakoga dana za taj poseban dar. A to i trebamo činiti.

 

Preporučujemo: