Granice opraštanja (još jednom drugi dio)

7. 07. 2022.

“Kad njegovi drugovi vidješe što se dogodi, vrlo se ražalostiše te odoše sve javiti gospodaru. Nato ga dozva k sebi gospodar njegov pa mu reče: ‘Zli slugo, sav sam ti dug oprostio jer si me molio. Zar nije trebalo da se i ti smiluješ svome drugu kako sam se i ja tebi smilovao?’ Tada ga njegov gospodar, pun gnjeva, predade mučiteljima dok ne vrati sav dug. Tako će i Otac moj nebeski postupiti s vama ako ne oprostite jedni drugima od svega srca.” (Matej 18,31-35)

U trećem prizoru Isusov odgovor o granicama opraštanja upućen Petru dostiže vrhunac. Pouka usporedbe: Trebamo opraštati drugima onako kako Bog oprašta nama (redak 33). Ista pouka javlja se u Govoru na gori, kada je Isus rekao: “Ako li vi ne oprostite ljudima njihovih pogrešaka, ni vaš Otac neće vama oprostiti vaših.” (Matej 6,15)

Mnogi su pokušali ublažiti poruku usporedbe ili objasniti zašto njezini oštri kontrasti ne mogu biti istiniti. Ali upravo nam ti kontrasti pomažu da shvatimo ne samo širinu Božje milosti, već i milost kakvu On očekuje od nas kao kršćana.

Dug od deset tisuća talenata nevjerojatno je velik. Jedan talenat iznosi šest tisuća denara. To je, dakle, dug od šezdeset milijuna dnevnica. Netko bi mogao vratiti dug od stotinu denara za stotinu dana, ali bilo bi potrebno više od 164.383 godine da se izbriše dug od deset tisuća talenata uz uvjet da se radi sedam dana tjedno.

Isto tako, dug od stotinu denara mogao bi se nositi u jednom džepu. Ali dug od deset tisuća talenata zahtijevao bi vojsku od otprilike osam tisuća i šest stotina nosača, od kojih bi svaki nosio vreću s novcem tešku oko dvadeset sedam kilograma, formirajući red dug otprilike osam kilometara.

William Barclay lijepo sažima značenje kontrasta riječima: “Ništa što ljudi mogu učiniti nama ni na koji se način ne može usporediti s onim što smo mi učinili Bogu; i ako je Bog nama oprostio dug koji Mu dugujemo, mi moramo oprostiti svojim bližnjima dugove koje oni nama duguju. Ništa što moramo oprostiti ne može se ni najmanje, ni iz daleka usporediti s onim što nam je oprošteno.”

Tako je Petar dobio odgovor na svoje pitanje o granicama opraštanja. I za njega i za nas danas odgovor leži ne u brojenju ili nekoj vrsti krajnjeg moralnog naprezanja, već u okretanju glave prema križu i gledanju na Krista koji je vratio vaš dug da biste bili oslobođeni.

Pomozi mi, Oče, da danas imam Tvoje srce i Tvoju ljubav prema drugima.

 

Preporučujemo: