Najviši položaj

19. 07. 2022.

“Tada ih Isus dozva k sebi pa im reče: ‘Znate da vladari naroda okrutno postupaju s njima i da se velikaši služe svojom vlašću protiv njih. Neka ne bude tako među vama! Naprotiv, tko želi biti velik među vama, neka bude vaš poslužnik! A tko želi biti prvi među vama, neka bude vaš sluga po primjeru Sina Čovječjega, koji nije došao da mu služe, nego da on služi i da dadne svoj život kao otkup mjesto svih!’” Matej 20,25-28)

Ispravno gledište o mesijanstvu ide ruku pod ruku s ispravnim gledištem o tome što znači biti Mesijin sljedbenik. A učenici su imali poteškoća s oba gledišta.

Grijeh rađa grijeh. Jakovljevo i Ivanovo pogrešno prosuđivanje potaknulo je snažnu ljubomoru među ostalim učenicima. Mala skupina dostigla je kriznu točku upravo na rubu, da tako kažemo, Jeruzalema i njegovog križa. Bili su rastrzani napetostima koje su ih mogle trajno rastaviti i osujetiti Isusovu namjeru u vezi s pozivom koji im je uputio na prvom mjestu.

Ne znamo je li se Isus našao u napasti da odustane od njih, nazove ih nerazumnima i ode. Ali je sigurno morao uzdahnuti kada je još jednom počeo poučavati dvanaestoricu osnovnim načelima svojega kraljevstva.

Ovog puta On se usredotočio na istinsku veličinu i pitanje što doista znači biti prvi. Njegova načela okrenuta naglavce jednostavno su suprotna načelima većeg dijela svijeta. Za razliku od svijeta, u kojem su vladari najveći, u nebeskom kraljevstvu “veliki” (upućujući na zahtjev Zebedeja u Mateju 20,20.21) su sluge, a “prvi” (upućujući na usporedbu o vinogradu u redcima 1-6) robovi. Isus završava riječima da On nije došao da Mu služe, nego da služi i položi svoj život.

Pojam vođe kao sluge nije mogao opisati jasnije. Kako je žalosno što kroz povijest crkveni vođe i kršćani nisu razumjeli taj pojam u većoj mjeri od učenika. Razlog je jednostavan: model vođe kao sluge protivi se ljudskoj naravi. Njegova uspješna primjena zahtijeva obraćenje i promjenu.

Isus je posvetio mnogo vremena dvjema temama, svojem križu i našem. Ipak, danas je isto tako teško usvojiti ovo načelo kao i prije dvadeset stoljeća.

Gospodine, uzmi moje uši i pomozi mi da čujem. Uzmi moj život i ostvari svoja načela u njemu danas i sutra i svaki dan. Amen.