Kristovo pitanje koje je ostalo bez odgovora

1. 08. 2022.

“Kad se skupe farizeji, zapita ih Isus: ‘Što mislite o Kristu? Čiji je on sin?’ ‘Davidov’, odgovore mu. Reče im: ‘Kako ga onda David, potaknut od Duha, naziva Gospodinom, kad kaže: Reče Gospodin Gospodinu mome: sjedi mi s desne strane dok ne položim tvoje neprijatelje pod noge tvoje? Pa ako ga David zbilja naziva Gospodinom, kako mu može biti sin?’ Na to mu nitko nije mogao odgovoriti ni riječi, niti ga se tko od toga dana usudi više pitati.” (Matej 22,41-46)

Ovo je rasprava koju većina suvremenih kršćana ne shvaća u potpunosti. Ali to nije bio slučaj sa Židovima u Isusovo vrijeme. Potrebno nam je određeno vrijeme za istraživanje pitanja koja je On pokrenuo u ovom ulomku a važna su za ostatak Novog zavjeta.

Prvo trebamo zapaziti da je Isusovo pitanje o Njegovom identitetu isto ono koje je postavio učenicima na putu u Cezareju Filipovu kad ih je upitao: “Što kažu ljudi, tko sam?” (Marko 8,27 — Hrvatski suvremeni prijevod) Petrov je odgovor glasio da je Isus Krist. I od tog vremena Isus je počeo objašnjavati svojim učenicima što znači biti Krist.

U 22. poglavlju Evanđelja po Mateju On objašnjenje o tome tko je Krist ne upućuje više učenicima, već farizejima. U razgovoru s njima Isus istražuje tko je “Krist” i Njegov odnos s Davidom. Da bismo shvatili ovaj ulomak, ne smijemo zaboraviti da Židovi nisu koristili riječ “Krist” kao ime, već su njime označavali položaj.

Drugi izraz koji trebamo shvatiti jest “sin Davidov”. Od svih naslova koji su se Kristu pripisivali, najčešći je bio sin Davidov. Židovi su očekivali Mesiju poput kralja ratnika po uzoru na Davida. U tom kontekstu, nakon što su farizeji javno poistovjetili Krista sa sinom Davidovim, Isus je postavio najvažnije i najpronicavije pitanje: “Kako ga onda David, potaknut od Duha, naziva Gospodinom?”

Ovdje je Isus stavio farizeje u težak položaj. Njegov navod Psalma 110, koji je, kako su se svi složili, bio mesijanski, zbunio ih je budući da David ovdje Mesiju naziva svojim “Gospodinom”, riječju upotrijebljenom u grčkom prijevodu Starog zavjeta kojom se prevodi riječ Jahve ili Bog. Farizeji su u tom trenutku prepoznali da Krist nije samo Davidov sin, već njegov Gospodin Bog.

To ih je navelo da shvate da ih je Isus nadmašio u poznavanju Biblije. Zato su Mu se bojali postavljati daljnja pitanja.

 

Preporučujemo: