Novo značenje starog simbola

31. 08. 2022.

“Dok su blagovali, uze Isus kruh, zahvali i razlomi ga, pa ga davaše učenicima govoreći: ‘Uzmite i jedite! Ovo je tijelo moje.’ Zatim uze kalež te zahvali i dade im ga veleći: ‘Pijte iz njega svi, jer ovo je moja krv, krv Saveza, koja se prolijeva za sve za oproštenje grijeha. Od sada, kažem vam, sigurno neću više piti od ovog trsova roda do onog dana kad ću ga piti s vama novog u kraljevstvu Oca svojega.’” (Matej 26,26-29)

Ovdje zatječemo Isusa kako starom simbolu daje novo značenje. Staro značenje Pashalne večere bilo je usredotočeno na Božje izbavljenje naroda iz egipatskog ropstva (Izlazak 12,130). Novo se bavi njihovim izbavljenjem od grijeha zahvaljujući Kristovoj žrtvi na križu. Tako nova večera simbolički prikazuje još veće spasenje od starog.

Dok Isus lomi kruh i daje učenicima, On kaže: “Uzmite i jedite! Ovo je tijelo moje.” Mogao je dodati “koje se za vas lomi” i ne bi zvučalo nasilno. On zatim uzima čašu rekavši da je to Njegova “krv Saveza” koja će biti prolivena za oprost naših grijeha. Kao što je krv potvrđivala starozavjetni Savez između Boga i Njegovog naroda, tako će sada potvrditi novi Savez prorečen u Knjizi proroka Jeremije 31,31-34.

Isus svojim učenicima govori da će On umrijeti umjesto nas, kao naša zamjena, riječima koje oni nisu mogli krivo shvatiti. U tome leži temelj Evanđelja. On je ponio našu osudu da bi oni koji Ga prihvate mogli imati dijela u Njegovom vječnom životu. On će umrijeti umjesto nas. Njegova krv bit će prolivena za “oproštenje grijeha”. Zbog toga trebamo slaviti Boga. Iz te zamjenske žrtve poteći će svi blagoslovi.

Međutim, još je nešto vrlo važno u Isusovim riječima o Gospodnjoj večeri. On još jednom pokazuje da iako se suočava sa smrću, upravlja događajima. On zna da će ustati kao Pobjednik i da će u budućnosti slaviti sa svojim sljedbenicima kada budu pili od trsova roda u Njegovom vječnom kraljevstvu.

Kršćani svih uvjerenja, iako se ne slažu oko točnog simboličnog značenja elemenata Posljednje večere, smatraju je glavnim događajem u svojem bogoslužnom iskustvu. Pavao je najbolje zapazio značenje te službe kada je napisao: “Uistinu, svaki put kad jedete ovaj kruh i pijete ovaj kalež navješćujete smrt Gospodnju dok on ne dođe.” (1. Korinćanima 11,26)

Nova simbolika kreće se u dva smjera. Unatrag do Kristove spasonosne smrti i unaprijed prema Njegovom ponovnom dolasku kada će uspostaviti puninu svojega kraljevstva.

Dok proslavljamo Večeru, razmišljajmo o strašnoj stvarnosti koju ona simbolički prikazuje i o uzvišenom obećanju koje nosi.

 

Preporučujemo: