Radosna vijest za zbunjene učenike

1. 09. 2022.

“Poslije pjevanja psalma iziđoše na Maslinsku goru. Tada im reče Isus: ‘Svi ćete se vi još noćas zbog mene pokolebati, jer je pisano: Udarit ću pastira, i stado će se razbjeći. Ali kad uskrsnem, ići ću pred vama u Galileju.’ Tada mu Petar odvrati: ‘Ako se doista i svi pokolebaju zbog tebe, ja se neću nikada pokolebati.’ Reče mu Isus: ‘Zaista, kažem ti, još ćeš me noćas, prije nego pijetao zapjeva, triput zatajiti.’ Petar mu odvrati: ‘Ma kad bih morao s tobom i umrijeti, sigurno te ne bih zatajio.’ Tako su govorili i ostali učenici.” (Matej 26,30-35)

Ako je Isusovo proročanstvo da će Ga jedan od dvanaestorice izdati uzdrmalo učenike, Njegova nova izjava da će Ga svi napustiti te iste večeri trebala ih je zabrinuti i probuditi u isto vrijeme.

Ali to se nije dogodilo. Oni ili nisu razumjeli što im Isus govori ili Mu nisu vjerovali.

Ovdje se javlja problem s kojim se mi suvremeni učenici možemo (ili trebamo) poistovjetiti. Priznali mi to ili ne, svatko od nas sklon je tome da odabere i opredijeli se za one točke Gospodnjeg nauka u koje želimo vjerovati i koje želimo naglasiti. A stvarni problem krije se u tome što često zanemarujemo ili izostavljamo one Njegove savjete koje najviše trebamo čuti.

Ipak, današnja poruka sadrži nekoliko važnih istina. Prvo, Isus ponovno pokazuje da se ne kreće zbunjeno i slijepo prema križu. On zna što radi. On čak zna da će ponovno ustati i sresti svoje sljedbenike u Galileji.

Druga istina glasi da je mnoštvo koje slijedi Isusa toliko zbunjeno da ne zna što On čini niti kako će oni sami reagirati. Oni su odličan primjer lažne samouvjerenosti i potpunog nerazumijevanja. I dalje zamišljajući Mesiju kao Kralja osvajača umjesto Slugu koji strada, tek će morati shvatiti svrhu Isusovih patnji. Takvo pogrešno razumijevanje zbunit će ih u vrijeme nevolje.

Treće što trebamo zapaziti jest Isusova apsolutna milost. Usprkos njihovoj oholosti, padovima i izdajama, potražit će ih u Galileji. To je vrhunska milost.

I toj milosti vi i ja trebamo se veseliti jer smo i mi zbunjeni učenici. Ovo obećanje vrijedi zapamtiti: Isus nas ne odbacuje kada Ga iznevjerimo. On nije napustio svoje prve učenike, već je i dalje radio s njima. Tako je i s nama. Ne čudi što Biblija poruku o Isusu naziva Radosnom viješću.

 

Preporučujemo: