Pozdravite se s postmodernističkim Isusom

3. 09. 2022.

“‘Gospodine — reče mu Toma — ne znamo kamo ideš. Kako bismo mogli poznavati put?’ ‘Ja sam put, istina i život — reče mu Isus. — Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni.’” (Ivan 14,5.6)

Toma je možda činio pogreške, ali je makar bio iskren. Stalno iznova Isus je govorio svojim sljedbenicima što će se ubrzo dogoditi. Upravo je završio govor objašnjavajući im da ide k Ocu pripremiti mjesto. I prije je napomenuo da je došao s Neba i da će se vratiti. Ipak zbog nekog razloga nisu Ga razumjeli.

Ako su bili zbunjeni što se tiče Njegovog odredišta, dvostruko više su bili zbunjeni u vezi s putom koji je vodio do njega. Još uvijek nisu očekivali da će se na Njegovoj stazi naći križ, premda im je Isus nekoliko puta otvoreno govorio o svojem raspeću. Ovdje se Isus nalazio na kraju svojeg života, a učenici su i dalje bili zbunjeni. Bili su toliko zaslijepljeni svojim razumijevanjem istine da nisu mogli shvatiti Njegove jasne riječi. Srećom, jedan od njih bio je spreman progovoriti i izraziti svoje sumnje. Bio je previše iskren da bi lutao u tami bez objašnjenja.

Kažem “srećom” zato što je odgovorivši na Tomino pitanje, Isus uputio svijetu jednu od najvećih i najdubljih izjava: “Ja sam put, istina i život. … Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni.”

Poslije će mudriji Petar reći gotovo isto u Djelima 4,12, gdje tvrdi da “spasenja nema ni po jednom drugom, jer je pod nebom to jedino ime dano ljudima po kojem nam se treba spasiti”.

Isus zapravo kaže Tomi: “Budući da sam ja put, istina i život, slijedi me i spasit ćeš se. Ja sam jedini put koji vodi u vječni život.” Ova izjava je dovoljno jasna, ali je zanimljivo da je neshvatljivo odbačena od strane mnogih čak i danas u crkvi, jer je smatraju oholom, isključivom i “nekršćanskom”. Za njih je Isus samo čovjek, kao Muhamed ili Buda. Prema takvoj teoriji sve vjere vode na isto mjesto. Takvi su plodovi prosvjećenosti iz 18. stoljeća koje je dostiglo potpuno ostvarenje u postmodernizmu.

Međutim, čak i površno proučavanje ukazuje na Isusovu jedinstvenost i činjenicu da ne vode sve vjere na isto mjesto ni u istom smjeru. Postmodernizam je pomiješao “velikodušnost” s istinom.

Kada Isus kaže da je On jedini put, On to misli. I ako Ga uzmemo za ruku, slijedimo Njegove riječi i hodamo u skladu s Njegovim životom, stići ćemo na nebesko odredište.

 

Preporučujemo: