Božji ideal

13. 07. 2024.

“Oni koji se prepuste Božjem duhu da ih vodi, Božja su djeca.” (Rimljanima 8,14 — Suvremeni hrvatski prijevod)

Potpuna poslušnost božanskim zahtjevima imat će neočekivani utjecaj na podizanje, razvijanje i jačanje svih čovjekovih sposobnosti. Oni koji se od mladosti posvećuju Božjoj službi, odlikuju se zdravim rasuđivanjem i oštroumnošću. Zašto i ne bi bilo tako? Zajednica s najvećim Učiteljem kojega je svijet ikada poznavao proširuje naše razumijevanje, prosvjetljuje naš um i čisti naše srce — uzdiže, usavršuje i oplemenjuje cijelog čovjeka. “Objava riječi tvojih prosvjetljuje, bezazlene urazumljuje.” (Psalam 119,130) …

Bog će učiniti velika djela za mlade ako pomoću Duha Svetoga prime Riječ u svoje srce i izvršavaju je u svojem životu. On ih stalno nastoji privući k sebi, Izvoru svake mudrosti, Izvoru dobrote, čistoće i istine. Um koji je zaokupljen ovim uzvišenim predmetima biva oplemenjen. (Signs of the Times, 1. prosinca 1881.)

Kada Božja milost ispuni srce, ono postaje svjesno da treba razapeti naslijeđene i stečene sklonosti k zlu. U duši mora otpočeti nov život, pod novom vlašću. Sve što se čini mora biti na slavu Bogu. Ovo djelo uključuje vanjski i unutarnji život. Cijelo biće, tijelo, duša i duh moraju biti dovedeni u poslušnost Bogu, koji će se njime služiti kao oruđem pravde.

Čovjek se po svojoj naravi ne pokorava Božjem zakonu niti to sam po sebi može. Ali oni koji su obnovljeni vjerom, žive iz dana u dan Kristovim životom. Iz dana u dan oni pokazuju da sebe smatraju Božjom svojinom.

Tijelo i duša pripadaju Bogu. On je dao svojega Sina za otkupljenje svijeta i zahvaljujući tomu darovan nam je još jedan rok, vrijeme milosti, u kojem trebamo razviti karakter savršene vjernosti. Oslobodivši nas od ropstva grijehu, Bog nam je omogućio da živimo obnovljenim i preobraženim životom službe.

Na nama je pečat Božjeg vlasništva. On nas je otkupio i želi da imamo na umu da naše tjelesne, umne i moralne sposobnosti pripadaju Njemu. Vrijeme, utjecaj, um, osjećaji, savjest — sve je Božje i sve treba biti upotrijebljeno u skladu s Njegovom voljom. Ne treba biti upotrijebljeno kako to čini svijet. (The Youth’s Instructor, 8. studenoga 1900.)