Ohrabrenja s Filipina — u Čakovcu

Adventpress 18. 07. 2024.

Predsjednik Jugozapadne filipinske unije konferencija Crkve adventista sedmog dana, pastor Jerry C. Patalinghug, održao je kratak niz duhovnih predavanja u mjesnoj crkvi u Čakovcu, 6. i 7. srpnja 2024. godine. Programe je svake večeri maštovito vodila njegova supruga Marife, unijska voditeljica Odjela za propovjedničke supruge i Odjela djece. Krajem svibnja ove godine ona je u svojoj uniji provela trodnevni tečaj nazvan “Djeca u misiji — Govorit ću o Božjoj ljubavi”, s ciljem poboljšanja vještina bitnih za sudjelovanje djece u crkvenim aktivnostima. Jugozapadna filipinska unija sastoji se od 1.128 mjesnih crkava i ima 281.877 vjernika (podaci od lipnja 2023.), a rukovodi i djelatnošću triju adventističkih bolnica i dvaju koledža.

Patalinghug je oduševio slušatelje praktičnim prikazivanjem kršćanskih vrijednosti na adventistički način i bogatim iskustvima promicanja misije naše crkve. Muški sastav iz Varaždina pjevao je svake večeri, kao i kći Jerryja i Marife, Maybelle, koja je svojim lijepim glasom proslavljala Boga. Ta mlada darovita žena udala se prije nekoliko godina za vjernika čakovečke crkve Tomislava Cmrečnjaka i doselila u Međimurje. Maybelle i Tomislav imaju kćerkicu Talithu i pravo su osvježenje za čakovečku crkvu. To je razlog zašto su pastor Jerry i njegova supruga Marife odlučili posjetiti Čakovec i ohrabriti vjernike i prijatelje te crkvene zajednice. Predavanja je posjetio predsjednik Hrvatske konferencije pastor Slobodan Marčeta sa svojim sinom Elijasom. Prije nekoliko godina pastor Marčeta je održao sličan niz predavanja na Filipinima. Na kraju je pastor čakovečke crkve, Kristijan Mojzeš, od srca zahvalio na službi tih Božjih slugu iz dalekih Filipina. Mihael Presečan je uspješno prevodio riječi brata Jerryja i sestre Marife s engleskog jezika.

Svake večeri nakon predavanja ostajali smo u zajednici uz laganu večeru i ugodno druženje. Posebno su nam prijali tanki rezanci pripremljeni na filipinski način, s umakom od soje i puno povrća (sotanghon). Kako je jednostavno zbližiti se s ljudima iz dalekih krajeva našeg planeta kad nas ujedinjuju kršćanske vrijednosti, koje su samo predokus zajedništva na novoj Zemlji, gdje neće biti podjela među ljudima, žalosti niti boli. Tamo će svi biti okupljeni oko Isusa u Njegovu kraljevstvu ljubavi.

Dragutin Matak