Uvredljivo za druge

28. 07. 2024.

“Mi ničim ne dajemo nikakva povoda sablazni.” (2. Korinćanima 6,3)

Duhan je spor, podmukao, ali vrlo štetan otrov. Bilo u kojem obliku ga uzeli, on govori o svojem sastavu i opasniji je stoga što je njegovo djelovanje sporo i jedva primjetno u početku. On uzbuđuje, a zatim paralizira živce. On slabi i pomućuje mozak. On često snažnije djeluje na živce nego alkoholno piće. On je blaži ali podmukao i njegovo je djelovanje teško iskorijeniti iz organizma. Pušenje izaziva žeđ za alkoholnim pićem i u mnogo slučajeva polaže temelj alkoholizmu.

Pušenje je nepraktično, skupo, prljavo, oskvrnjuje samog pušača i napada njegovu okolinu. Pristaše pušenja se nalaze posvuda. Teško je proći kroz neko mnoštvo a da vam neki pušač ne puhne svoj otrovni dah u lice. Neugodno je i nezdravo provoditi vrijeme u odjeljku vlaka ili u nekoj prostoriji u kojoj je zrak zasićen alkoholnim parama i duhanskim dimom. Dok ljudi sami tvrdoglavo uzimaju ove otrove, s kojim pravom oni zagađuju i zrak što ga drugi moraju udisati?

Pušenje stvara neiskazanu štetu među djecom i mladeži. Nezdravi običaji bivših naraštaja utječu na današnju djecu i mladež. Slabost uma i tijela, poremećen živčani sustav i neprirodni prohtjevi prenose se kao naslijeđe s roditelja na djecu. Kada djeca prihvate i nastave iste navike, ona povećavaju i ovjekovječuju zle posljedice. Tjelesna, umna i moralna izopačenost, koja postaje jednim od velikih razloga za uzbunu, za svoj nastanak duguje zahvalnost u nemalom stupnju upravo pušenju.

Dječaci počinju pušiti u vrlo ranoj dobi. Navika koja se tako stvara, kad su tijelo i um izrazito podložni djelovanju pušenja, podriva tjelesne snage, uvjetuje kržljanje tijela, otupljuje um i izopačuje moralna osjetila. …

Obraćam se onima koji tvrde da vjeruju i poštuju Božju riječ: Možete li vi kao kršćani popuštati navici koja paralizira vaš um i koja vas lišava moći da pravilno cijenite neprolazne vrijednosti? Možete li vi svakog dana mirno uskraćivati Bogu službu koja Mu pripada, možete li svojim bližnjima uskraćivati službu koju biste im inače mogli posvetiti, kao i silu dobrog primjera?

Jeste li razmislili o svojoj odgovornosti Božjih povjerenika nad sredstvima koja su u vašim rukama? Koliko od Božjeg novca izdajete za duhan? (Služba liječenja, str. 201,202)