Isus u mladosti

9. 08. 2012.

„A Isus je napredovao u mudrosti, rastu i milosti ’pred Bogom i ljudima’.“ (Luka 2,52)

Isus je bio veliki vladar na Nebu prije nego što je došao na Zemlju. Bio je velik kao i Bog, a ipak je volio siromašne ljude na Zemlji toliko da je bio spreman odreći se svoje vladarske krune, svoje prekrasne odjeće i doći na Zemlju kao pripadnik ljudske obitelji. … On je mogao doći na Zemlju u takvoj ljepoti kojom bi se potpuno razlikovao od ljudskih sinova. … Mogao je doći na takav način da očara one koji Ga pogledaju; ali Bog nije planirao da se On pojavi među nama na takav način. On je morao biti sličan ljudskim bićima i nije smio svojom ljepotom navoditi ljude da ukazuju na Njega kao na nekoga koji se razlikuje od drugih. … On je došao zauzeti naše mjesto, založiti sebe za nas, platiti dug koji su grešnici dugovali. Trebao je živjeti neporočnim životom na Zemlji i pokazati da je Sotona govorio laž kada je tvrdio da ljudski rod zauvijek pripada njemu i da ga Bog ne može uzeti iz njegove ruke.

Čovječanstvo je prvi put ugledalo Krista kao novorođenče, kao dijete. Njegovi roditelji bili su vrlo siromašni i On na Zemlji nije imao ništa osim onoga što imaju siromasi. Prošao je kroz sve nevolje kroz koje prolaze siromašni i poniženi, od rođenja do dječaštva, od mladosti do zrelosti. …

U mladosti je radio drvodjeljski zanat sa svojim ocem i tako pokazao da u radu nema ničega čega bi se trebalo stidjeti. Iako je bio vladar Neba, obavljao je skromno zanimanje i tako ukorio lijenost ljudskih bića. … Besposleni ne slijede primjer koji nam je Krist ostavio, jer je On od djetinjstva bio uzor poslušnosti i marljivosti. On je bio svijetla zraka sunca u životu obitelji. Vjerno i radosno je obavljao svoj dio posla izvršavajući skromne dužnosti na koje je bio pozvan u svojem skromnom životu. Krist je postao jedno s nama da bi nam mogao činiti dobro. … Otkupitelj svijeta nije živio sebičnim i lagodnim životom punim uživanja. Nije izabrao da bude sin bogataša ili da Ga ljudi hvale i da Mu laskaju. Prolazio je kroz teškoće kroz koje prolazi čovjek koji teško radi da bi preživio, pa može utješiti sve one koji moraju obavljati neko skromno zanimanje. Priča o Njegovom životu ispunjenom teškim radom zapisana je da u njoj možemo pronaći utjehu. (Youth’s Instructor, 21. studenoga 1895.)