Božji zakon je Njegovo mjerilo

13. 05. 2013.

“Čujmo svemu završnu riječ: ‘Boj se Boga, izvršuj njegove zapovijedi, jer — to je sav čovjek.’” (Propovjednik 12,13)

Prije nego što su položeni temelji Zemlji, bio je učinjen savez da će svi koji budu poslušni, svi koji uz pomoć obilne milosti koja im je stavljena na raspolaganje postanu sveti po karakteru, koji prihvaćajući tu milost budu bez mane pred Bogom, postati Božja djeca. Taj savez, načinjen od vječnosti, bio je dan Abrahamu stotinama godina prije Kristovog dolaska. S kakvim je samo zanimanjem i s kakvim udubljivanjem Krist, dok je bio u ljudskom tijelu, proučavao ljudski rod da vidi hoće li njegovi pripadnici iskoristiti prednosti koje im savez nudi! (FE 403)
U svojem nauku Krist je prikazao dalekosežnost načela Zakona koji je objavljen na Sinaju. On sam je u svojem životu primjenjivao taj Zakon čija načela zauvijek ostaju veliko mjerilo pravednosti — mjerilo po kojem će svi biti suđeni u onaj veliki dan kada sud sjedne i knjige se otvore. On je došao ispuniti svaku pravdu i, kao glava ljudskog roda, pokazati čovjeku da i on može učiniti to isto, ispuniti svaku pojedinost Božjih zahtjeva. Zahvaljujući mjeri Njegove milosti koja je dodijeljena svakom čovjeku, nitko ne mora izgubiti Nebo. Svatko tko želi, može dostići savršenstvo karaktera. Ta činjenica tvori sam temelj novog evanđeoskog saveza. Gospodnji zakon je stablo; Evanđelje je mirisni cvijet i plod koji ono donosi. (1SM 211,212)
Božji zakon je izraz Božjeg karaktera. On utjelovljuje načela Njegovog kraljevstva. Onaj tko odbija prihvatiti ta načela, stavlja sebe izvan dohvata Božjih blagoslova.
Slavne mogućnosti koje su stajale pred Izraelom mogle su se ostvariti jedino poslušnošću Božjim zapovijedima. Isto savršenstvo karaktera, ista punina blagoslova — blagoslova uma, duše i tijela, blagoslova domovima i poljima, blagoslova u ovom životu i u životu koji će doći — moguća nam je jedino ako živimo u poslušnosti. (Isusove usporedbe, str. 207)
Nemojmo spuštati zastavu, već je držimo visoko uzdignutu gledajući Onoga koji je Začetnik i Završitelj naše vjere. (SD 215)