Otkriva se ljubavlju

17. 08. 2013.

“Novu vam zapovijed dajem: Ljubite jedan drugoga; kao što sam ja ljubio vas, ljubite i vi jedan drugoga. Ako imadnete ljubavi jedan prema drugome, po tom će svi upoznati da ste moji učenici.” (Ivan 13,34.35)

Zlatni lanac ljubavi, spajajući srca vjernika bratskim vezama, vezama zajedništva i ljubavi, jedinstva s Kristom i Ocem, čini da ta povezanost postane savršena i da svijetu pruži svjedočanstvo o snazi kršćanstva kojoj se nitko ne može usprotiviti. …
Sotona dobro shvaća snagu takvog svjedočanstva koje služi kao dokaz svijetu što milost može učiniti preobražavanjem karaktera. … On će se poslužiti svakim zamislivim sredstvom da raskine taj zlatni lanac koji povezuje srca onih koji vjeruju u istinu i dovodi ih u usku vezu s Ocem i Sinom. (KH 173)
Oni koji nikad nisu iskusili Kristovu nježnu, privlačnu ljubav, ne mogu voditi druge k izvoru života. Njegova ljubav u srcu pokretačka je snaga koja navodi ljude da svojim razgovorom, nježnim, sažaljivim duhom i uzdizanjem života onih s kojima se druže objave Njega. …
U srcu obnovljenom božanskom milošću ljubav je temeljno načelo djelovanja. Ona mijenja karakter, upravlja pobudama, nadzire strasti i oplemenjuje osjećaje. Ova ljubav, njegovana u duši, sladi život i širi profinjen utjecaj na sve oko sebe. (Djela apostolska, str. 347)
Onaj koji ljubi Boga iznad svega i bližnjega kao samoga sebe, bit će uvijek svjestan da je gledanje svijetu, anđelima i ljudima. Prihvaćajući Božju volju kao svoju, pokazat će u svojem životu preobražavajuću silu Kristove milosti. U svim životnim okolnostima uzimat će Kristov primjer za svoj uzor.
Svaki iskreni, požrtvovni radnik za Boga bit će uvijek spreman potrošiti i biti potrošen za dobro bližnjih. … Iskrenim, promišljenim naporima da pomogne tamo gdje je pomoć potrebna, pravi kršćanin pokazuje svoju ljubav prema Bogu i prema svojim bližnjima. On može i život izgubiti u toj službi, ali kada Krist dođe po svoje dragulje, On će ga ponovno naći. (1SM 86)