Vijesti

ADRA u akciji za najstarije i najmlađe u Sisačko-moslavačkoj županiji

ADRA Hrvatska donirala opremu vrijednu 8000 eura Domu za starije i nemoćne osobe u Sisku, i mlijeko za djecu Aptamil tvrtke Milupa u vrijednosti tisuću i pol eura za Dječji vrtić Sisak Novi i novootvorenu socijalnu trgovinu u Sisku. Konferenciji za novinstvo nazočili zamjenica župana Anita Sinjeri-Ibrišević, direktorica ADRA-e Ileana Radojević, predstavnik donatora iz Austrije Walter Macher te mediji.

Planiranu akciju donacija za Sisačko-moslavačku županiju, ADRA Hrvatska adventistička humanitarna organizacija, ostvarila je i predstavila na konferenciji za novinstvo u srijedu 4. ožujka 2015. godine u Domu za starije i nemoćne osobe Sisak. Pomoć vrijedna 8000 eura koju je ADRA darovala Domu, sastojala se od: trinaest električnih kreveta, pet kreveta za zdravstveni pregled, dva kreveta za kupanje, devet običnih medicinskih kreveta, četrdeset madraca, dvadeset i četiri noćna ormarića i drugih manjih potreba. ADRA je u suradnji s bolnicom iz Salzburga, preko gospodina Waltera Machera dugogodišnjeg djelatnika ADRA-e u Austriji, došla do ove vrijedne donacije. Gospodin Macher je od 2009. godine u mirovini, ali je nastavio djelovati na način da povezuje donatore i humanitarne organizacije.  U izjavi u povodu ove donacije u Sisku naglasio je kako “trebamo pomagati jedni drugima jer ćemo na taj način svi biti sretni i živjeti boljim životom.“ Obećao je daljnju suradnju s ADRA-om Hrvatska.

Konferenciji za novinstvo nazočila je i zamjenica Sisačko-moslavačkog  župana, gospođa Anita Sinjeri-Ibrišević, rekavši kako rad ADRA-e poznaje još od dvijetisućite godine, kada je i sama radila u sličnoj nevladinoj humanitarnoj organizaciji. Zahvalila je ADRA-i što se kao humanitarna organizacija nalazila na području Sisačko-moslavačke županije, kao i na drugim područjima Republike Hrvatske, u najkritičnijim trenucima pomažući stanovništvu. Osvrčući se na najnoviju donaciju rekla je: “Hvala što ste se opet sjetili Sisačko-moslavačke županije, pogotovo onih najranjivijih, a to su svakako stanovnici treće dobi!“ Također je istaknula kako je ADRA prepoznala važnost djece i mladih te zahvalila što su odlučili donirati i dječju hranu za novu socijalnu trgovinu i vrtić u Sisku.

Gospođa Ružica Čakširan, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Sisak, također je zahvalila donatorima naglašavajući kako su im donacije itekako potrebne jer kao socijalna ustanova zbrinjavaju 240 štićenika i uvijek imaju potrebe.

Ravnateljica Humanitarne organizacije ADRA Hrvatska Ileana Radojević, u izlaganju na konferenciji za novinstvo podsjetila je nazočne da je ADRA bila prisutna na ovom području i nakon Domovinskog rata pomažući u obnovi i izgradnji kuća a kasnije od 2007. godine ublažavajući potrebe socijalno ugroženih osoba donacijama većih količina hrane i kućanskih potrepština. U izjavi za medije rekla je: “U razgovorima s donatorom ADRA je odredila da je upravo Sisačko-moslavačka županija potrebita za ovaj oblik donacije.“ i zatim naglasila “Sretni smo što smo mogli ovdje pomoći. Također ovo područje prepoznajemo i kao prostor za svoj distribucijski centar i nastavak suradnje na području Sisačko-moslavačke županije, kao i s donatorom.“

Najmlađima u dječjem vrtiću Sisak Novi i novootvorenoj socijalnoj samoposluzi u Sisku podijeljena je na pola donacija od jedne tone Aptamil mlijeka za djecu iznad jedne godine starosti austrijske tvrtke Milupa. Ovoj donaciji u vrijednosti od tisuću i pol eura razveselili su se, osim mališana, ravnateljica vrtića gospođa Ljubica Ivšić koja je dočekala donatore i zahvalila im na ovom velikodušnom daru a također i predstavnici socijalne samoposluge kojoj je sada na početku djelovanja takva pomoć najpotrebnija.

Nakon konferencije za novinstvo sudionici su obišli sobe s novim krevetima. Tom prigodom razgovarali su sa štićenicima Doma i zadržali se u druženju na ručku.

Događaj su popratili mnogi lokalni pa i državni mediji: Večernji list, Zagrebačka televizija Z1, Radio Sisak, Radio Quirinus, Televizija i Radio Banovina i Sisak.info izvještavajući o donaciji vrijednoj gotovo 10000 eura koja je došla iz Austrije preko Humanitarne organizacije ADRA Hrvatska.

Među uzvanicima je bio i Drago Mojzeš, predsjednik Hrvatske konferencije Kršćanske adventističke crkve koja je osnivač Humanitarne organizacije ADRA u Hrvatskoj kao dijela Humanitarne organizacije ADRA International.

ADRA International utemeljena je 1956. godine, a pod tim nazivom je poznata od 1984. godine. To je međunarodno uvažena neovisna nevladina humanitarna organizacija koju je osnovala Kršćanska adventistička crkva kako bi redovito pomagala društvu i pojedincima, te pružala pomoć u slučaju katastrofa. Ona ostvaruje osnovne postavke iz svojeg statuta bez obzira na etničko, političko ili vjersko uvjerenje. ADRA ima svoje urede po cijelom svijetu, u više od 120 zemalja, a u Hrvatskoj djeluje od 1989. godine izravno surađujući s različitim društvenim organizacijama.  Nastoji osigurati ljudska prava ugroženim osobama, ponajprije djeci, ženama i starijima u svrhu dostojanstvenog života.

Darko Kovačević