Adventisti koordiniraju aktivnosti davanja krvi nakon nesreće u noćnom klubu u Brazilu

Vijesti 2. 02. 2013.

Mladi adventisti sedmog dana u Brazilu okupili su se ovaj tjedan kako bi dali krv nakon jednog od najsmrtonosnijh svjetskih požara u noćnom klubu.

Najmanje 230 sudionika zabave u noćnom klubu je poginulo, a više od stotinjak ih je ozlijeđeno kad je 27. siječnja pirotehnički zaslon glazbenika zapalio izolaciju na stropu u noćnom klubu u središtu grada Santa Maria, izlažući uspaničenu gomilu vatri i otrovnim plinovima.

Slika: Mladi davaoci krvi sudjeluju u akciji davanja krvi udruge Vida por Vidas

Kako su nove žrtve pristizale u bolnicu, medicinsko osoblje se obratilo južnoameričkoj adventističkoj organizaciji za davanje krvi Vida por Vidas (Život za živote). Adventisti su poznata po velikim donacijama krvi, osobito u Brazilu, gdje su zdravstveni službenici procijenili da oni svojim akcijama godišnje doniraju 3,5 milijuna vrećica krvi.

Davaoci krvi okupili su se u nedjelju ujutro u središnjoj adventističkoj crkvi u gradu Santa Maria i odmah se zaputili u gradski Centar za dobrovoljno davanje krvi, prenosi Adriano Luz, koordinator organizacije Vida por Vidas.

Istodobno je adventističko zdravstveno osoblje volontiralo u mjesnoj bolnici, a među njima i liječnica Jocemara Fernandes, koja je u nedjelju ujutro zaprimila hitni poziv da pomogne žrtvama.

“Prizori užasa i očaja kojima sam svjedočila bili su nešto neviđeno u mojem dosadašnjem liječničkom iskustvu”, izjavila je dr. Fernandes. Liječnica radi u hitnoj službi više od jednog desetljeća.

Dr. Fernandes je liječila najmanje 15 žrtava u nedjelju između 4 i 7 sati ujutro. “Većina žrtava imala je zdravstvenih problema zbog udisanja dima”, svjedoči ona.

“Druga mlada žrtva zadobila je opekline drugog stupnja s poteškoćama u disanju”, izjavila je dr. Fernandes. Većina žrtvava je mlađa od trideset godina.

Slika: U požaru u noćnom klubu u središtu grada Santa Maria poginulo je najmanje 230 ljudi, uz stotine ozlijeđenih, te su lokalne bolnice očajnički tražile nove zalihe krvi. [Snimke ljubaznošću ASN]

Zatim je izjavila: “Ono što sad možemo učiniti jest moliti se za ozlijeđene i hrabriti njihove obitelji da će im Bog pomoći.”

Gradonačelnik Santa Marije, Cezar Schirmer, proglasio je tridesetodnevnu žalost, dok mjesne vlasti nastavljaju ispitivati uzroke požara.

Udruga Vida por Vidas osnovana je 2006. godine, a nadziru je mladi adventisti Južne Amerike.

Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brazil