Adventistički glasnogovornik vjerske slobode s Prvim priznanjem za vjersku slobodu

25. 01. 2011.

grazGlasnogovornik i promicatelj vjerske slobode adventista sedmog dana je među ovogodišnjim primateljima Prvog priznanja za slobodu i za doprinos u promicanju vjerske slobode kako u SAD-u tako i širom svijeta. John Graz, voditelj odjela odnosa s javnošću i vjerske slobode, pri Kršćanskoj adventističkoj crkvi na svjetskoj razini, primio je prvo nacionalno priznanje za slobodu 13. siječnja, na svečanosti koju sponzorira Virginija – Prvoutemeljeni centar slobode.

Graz, koji je od 1995. upravljao Međunarodnim udruženjem religijske slobode, zapažen je po svom nesektaškom radu, obilnim rukopisima i serijama svjetskih festivala religijske slobode. 2009. godine više od 40,000 Peruanaca sakupilo se da proslavi slobodu religije koja se razvija u njihovoj zemlji. Godinu dana kasnije, peruanski kongres izglasovao je jamstvo zaštite vjerskih sloboda.

“Vrlo sam počašćen ovim priznanjem,” rekao je Graz, spominjući „dugu povijest“ centra „braneći nasljeđe Jeffersona, Madisona” i drugih ranih američkih pionira slobode savjesti. Graz je također rekao da je privilegija biti prepoznat uz Asma Jahangira, specijalnog izvjestitelja slobode i religijskih uvjerenja Ujedinjenih naroda, i J. Brent Walkera, direktora baptističkog udruženog vijeća za religijsku slobodu. I Jahangir i Walker primili su Međunarodno prvo priznanje za slobodu i Virginijsko prvo priznanje za slobodu.

Priznanja će pomoći u poduprianju opredjeljenje za vjersku slobodu koja je „u srži naših težnji za stabilnošću, mirom i zaštitom ljudskog dostojanstva“, rekao je Randolph M. Bell, predsjednik Prvog centra slobode. Graz je prvi Adventista koji prima Prvo priznanje za vjersku slobodu. Graz je rekao da je priznanje oporuka radu Međunarodnog udruženja vjerske slobode i podrška Adventističkoj crkvi. “Dijelim ovu čast s timom za odnose s javnošću i vjersku slobodu kao i sa crkvom širom svijeta,” rekao je Graz.

Religijski i politički neutralan, Prvi centar slobode od 1984. pobornik je temeljnih ljudskih prava vjerske slobode i slobode savjesti.