Adventističko izaslanstvo u Uredu Predsjednice Republike Hrvatske

Vijesti 18. 12. 2015.

U ugodnom i prijateljskom razgovoru te razmjeni stajališta o vjerskim, kulturnim, društvenim i humanitarnim pitanjima predstavnici Kršćanske adventističke crkve proveli su oko sat vremena u Uredu predsjednice.

Prvi puta od kako je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović stupila na dužnost predsjednice Republike Hrvatske, predstavnici uprave Kršćanske adventističke crkve u Hrvatskoj imali su priliku 8. prosinca 2015. godine izravno se predstaviti u Uredu Predsjednice i u razgovoru iznijeti svoja vjerovanja i stajališta o mnogim pitanjima u društvu. U ime predsjednice izaslanstvo je primio gospodin Andro Krstulović Opara, savjetnik predsjednice za društvene djelatnosti. Sastav izaslanstva Kršćanske adventističke crkve sačinjavali su: Drago Mojzeš, predsjednik Hrvatske konferencije; Neven Klačmer, tajnik Jadranske unije konferencija; Dragutin Matak, tajnik Udruge za vjersku slobodu i Darko Kovačević, tajnik za komunikacije i medije Jadranske unije konferencija.

Gospodin Krstulović Opara ispričao je predsjednicu, koja je željela osobno primiti adventističko izaslanstvo u svojem Uredu, ali nije mogla jer je tih dana bila posebno zauzeta brojnim sastancima zbog političkih prilika i poteškoća oko ustrojavanja Vlade Republike Hrvatske nakon parlamentarnih izbora.

U razgovoru koji se odvijao u vrlo prijateljskom tonu, adventistički predstavnici govorili su o temeljima vjerovanja Kršćanske adventističke crkve. Istaknuli su da prema načelu Sola Scriptura, koje podrazumjeva da je Sveto pismo potpuno, istinito i jedino autoritativno za vjeru i praksu kršćanina, adventisti spadaju u zajednicu crkava reformacijske baštine. Naglasili su mnoge djelatnosti kojima se adventisti bave kako bi pridonijeli društvenom dobru na području zdravlja, morala, kulture, obrazovanja, duhovnosti i humanitarne pomoći.

Razgovaralo se o djelovanju Adventističke agencije za pomoć i razvoj ADRA Hrvatska, koja je izgradila ugled još od Domovinskog rata pa sve do današnjih dana kad također ima mnogo različitih potreba i izazova u društvu, zbog prirodnih nepogoda poput poplava, siromaštva ili izbjegličke krize s kojom se posebice ove godine suočavamo na našim prostorima.

Gospodin Krstulović Opara pokazao je poznavanje djelovanja Kršćanske adventističke crkve i zahvalio u ime predsjednice na svakoj vrijednosti kojom adventisti pridonose društvu u Hrvatskoj. Bilo je riječi i o ponekim problemima s kojima se adventisti suočavaju, a predstavnik predsjednice izrazio je razumijevanje i podršku na koju adventisti mogu računati prema svim točkama Ustava Republike Hrvatske.

Kao kulturni djelatnik gospodin Krstulović Opara posebno je bio oduševljen transliteriranim izdanjem Dalmatinovog i Konzulovog glagoljskog Novoga testamenta, u čijem su objelodanjivanju sudjelovali Adventističko teološko visoko učilište u Maruševcu, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Školska knjiga. Dr. Matak, urednik tog izdanja, poklonio je gospodinu Krstuloviću Opari ovo vrijedno djelo, a savjetnik predsjednice je obećao posjet predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Srednjoj školi i Adventističkom teološkom visokom učilištu u Maruševcu, ukoliko će se tamo prirediti svečano predstavljanje ovog kapitalnog književnog djela hrvatske kulturne i vjerske baštine. Također se obradovao i CD-u Gospel ansambla Agape uz pratnju orkestra Hrvatske radio-televizije, kojeg mu je poklonio Darko Kovačević.

Na rastanku je naglasio poruku predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja želi osobno primiti adventističko izaslanstvo na budućim ovakvim sastancima i posjetima te njezinu zahvalnost za službenu čestitku i dobre želje u njezinoj službi predsjednice Republike Hrvatske koju je primila od Kršćanske adventističke crkve.

Darko Kovačević