Vijesti

Adventističko vodstvo poziva na uredan postupak po pitanju rukopolaganja

29. svibnja 2012., Silver Spring, Maryland, SAD

Svjetsko vodstvo Crkve adventista sedmog dana izdalo je vrlo neuobičajen poziv na jedinstvo regionalnim administrativnim jedinicama Crkve, koje su poduzele ili razmatranju poduzimanje neovisnog djelovanja u vezi s rukopolaganjem ženâ za propovjedničku službu. Dana 29. svibnja 2012. izdana je izjava sa zahtjevom, kao odgovor na postupke koje su poduzele neke unije konferencija, uključujući dvije u Sjevernoj Americi.

Unije konferencija, ključni sastavni elementi Adventističke crkve u svijetu s Generalnom konferencijom na čelu, pokazale su voljnost za rukopolaganje žena ili poduzimanje neovisnih postupaka koji bi dopustili takva rukopolaganja na njihovim područjima. U ovom trenutku Crkva adventista sedmog dana ne rukopolaže žene za propovjedničku službu, čime slijedi odluke izglasane na zasjedanjima Generalne konferencije 1990. i 1995. godine, kad je to pitanje bilo glavno usmjerenje na zasjedanju tog međunarodnog izaslanstva.

Poziv (dostupan OVDJE) su pripremili i jednoglasno prihvatili službenici Generalne konferencije, skupina od 40 visokih vođa crkve, uključujući 13 divizijskih predsjednika koji služe i kao potpredsjednici Generalne konferencije.

Poziv počinje spominjanjem nedavnih pojedinih postupaka i/ili prijedloga i podsjećanjem unija konferencija i šireg crkvenog članstva da čitavu temu rukopolaganja trenutno proučava svjetska adventistička obitelj, a rezultati će biti poznati 2014. godine. U dokumentu stoji da će, nakon što zaprimi ove rezultate, Izvršni odbor Generalne konferencije — najviši autoritet između međunarodnih zasjedanja Crkve svakih pet godina — odlučiti hoće li predložiti dodatne preporuke po pitanju rukopolaganja na 60. zasjedanju Generalne konferencije u San Antoniju u Teksasu, u srpnju 2015.

Do tada je, kako stoji u dokumentu, svaki potez “za promjenu ili prilagodbu prakse rukopolaganja globalan i zahtijeva odluku svjetskog tijela”.

Adventističke vođe su napisale: “Kad neka unija uvodi drukčiju praksu rukopolaganja propovjednika, ostatak Crkve ovo vidi kao spremnost za ostavljanje odluke Crkve po strani i kretanje u drugom smjeru. Ovakvi postupci, ako se poduzimaju upravo u vrijeme kad je Crkva uključena u proučavanje i raspravu o pitanju rukopolaganja, preskaču proces i svaku odluku koja iz njega može proizići.”

Vođe su ukazale na skupni i suradnički pristup u vezi s ključim odlukama, koji je obilježavao uređenje adventista sedmog dana još od organizacije Crkve prije gotovo 150 godina (1863.): “Srž jedinstva u organizacijskom funkcioniranju adventista sedmoga dana je zajednička predanost svih organizacija zajedničkom donošenju odluka o pitanjima koja utječu na cijelu obitelj — i prihvaćanje tih odluka kao autoriteta Crkve. Postupak bilo koje unije koji slijedi drukčiji smjer djelovanja predstavlja odbacivanje ove ključne vrijednosti denominacijskog života.”

Istodobno je u pozivu napomenuto: “Službenici Generalne konferencije toplo pozivaju unije da sudjeluju u globalnom proučavanju rukopolaganja. Ovo proučavanje će biti najšire i najtemeljitije proučavanje koje je Crkva poduzela u vezi s tom temom. Ranija proučavanja poduzimale su komisije, a ovo je prvi put da će proučavanje propovjedničkog rukopolaganja uključiti čitavu Crkvu kroz 13 divizija.”

Vođe shvaćaju da je pitanje rukopolaganja žena tema za koju se duboko brinu i zanimaju mnogi unutar svjetskog adventnog pokreta: “Shvaćamo da u našoj globalnoj obitelji postoje oštro različita uvjerenja po pitanju propovjedničkog rukopolaganja ženâ. Također shvaćamo da protjecanje vremena bez zadovoljavajućih rješenja koja bi rješila napetosti po ovom pitanju može dovesti do frustracije i nagrizanja povjerenja u to da će se pronaći pravodobna i uzajamno zadovoljavajuća odluka.”

Svjetske adventističke vođe su uputile ozbiljan poziv uključenim unijama da:

  1. Djeluju u skladu s odlukama svjetske Crkve;
  2. Izbjegnu bilo kakve neovisne postupke suprotne odlukama koje je donijelo globalno tijelo Crkve 1990. i 1995. godine;
  3. Informiraju svoje sastavne entitete o implikacijama koje neovisni postupci imaju za zdravlje šire denominacije;
  4. Budu aktivno uključene u već uspostavljenu globalnu raspravu o praksi rukopolaganja, o čijim je rezultatima predviđeno izvijestiti 2014. i 2015. godine.

Prema informacijama iz 31. prosinca 2010. godine, Crkva adventista sedmog dana ima 60 unija s konferencijskim statusom i 59 unija s misijskim statusom. Organizirana kao Generalna konferencija 1863. godine, danas Crkva adventista sedmog dana ima 17 milijuna krštenih članova i aktivna je u 209 zemalja svijeta. Procjenjuje se da svakoga tjedna oko 30 milijuna ljudi pohađa adventistička bogoslužja.

Mark Kellner/Adventist World


Komentiraj