Adventpress bilten

5. 08. 2022.

Kampiranje u Samoboru: First Camp 2022.

Kampiranje u Samoboru: First Camp 2022.

First Camp se ove godine vratio u Samobor. Planinarska kuća Scout četiri je dana bila dom za više od šezdeset izviđača iz četiri KID-a (Kršćansko izviđačko društvo): Vukove, Rakove, Lavove i Kormorane.

Jutra su na kampiranju započinjala zborom i dizanjem zastave. Svaki izviđač zna kako je dizanje zastave čast koja se dodjeluje onom između njih koji ju je zaslužio ponašanjem, vještinama i zalaganjem. Ove godine su se na kampiranju iskazali David Preberina, Mihaela Cvek, Marta Radovanović, Jan Stefan Stevanović i Luka Požgaj.

Osim kratkog pljuska prvog dana, vrijeme nas je i više nego poslužilo, pruživši nam uvjete za ostvarenje svih zacrtanih aktivnosti. Svaki je KID bio zadužen za pripremu jedne radionice: KID Vukovi su organizirali radionicu pletenja užetom i koncima, KID Rakovi su prikazali kako napraviti pizzu na kampiranju, a KID Kormorani su u suradnji sa SKID-om održali radionicu izrade skloništa. Izviđači su bili podijeljeni u tri skupine koje su se izmjenjivale tijekom tri dana kako bi svaki izviđač dobio priliku sudjelovanja na sve tri radionice.

Duga šetnja i kanjoning (hodanje po kanjonu rijeke/potoka) bile su aktivnosti na koje su bili poticani svi, od onih najmanjih pa do najvećih. Šetnja uz brdo do prvog naselja bila je dobra uvodna vježba za kanjoning sljedećeg dana. Iako zbog manjka kiše u koritu većinom nije bilo vode, to nije obeshrabrilo sudionike kampiranja da krenu uzvodno, na sat vremena dugačak hod po nepristupačnom području. Trnovito grmlje, drveće i grane koje su prepriječile put, sklisko kamenje obraslo biljem te penjanje i hodanje kroz vodu većini su predstavljali izazov koji su i više nego uspješno svladali. U aktivnostima poput navedenih najbolje se očitovao izviđački duh — pomaganje slabijima potrebitima, strpljivost, čekanje i staloženost.

Za izviđače su bile organizirane i natjecateljske igre. Djeci se posebno svidjelo streličarstvo i frizbimet, koje su potakle natjecateljski duh, ali i fair play i suradnju.

Nakon doručka i večere okupljali bismo se oko vatre na bogoslužjima. Govornik je ove godine bio pastor Anton Matej Lukšić s temom “Isusove priče”. Svakog jutra i večeri osvrnuli bismo se na jednu od Isusovih usporedbi te iz nje izvukli što više značajnih pouka i savjeta za sve nas. Sva su bogoslužja bila popraćena mnoštvom pjesama, a pjevanje i druženje uz vatru bilo je i ove godine nešto najdraže. Ove smo godine na kampiranju proslavili dva rođendana te u izviđače KID-a Lavovi primili dvije nove članice.

Sretni smo i zahvalni Bogu što je planiranje, organizaciju i ostvarenje kampiranja vodio svojom rukom, te da smo uspjeli ostvariti zadani cilj: pružiti djeci priliku u kojoj će u potpunosti pokazati svoju ljubav prema Bogu, čovjeku i prirodi. Do sljedeće godine: “Izviđači, pozdrav!”

Klara Bahtić


Sabor i krštenje u Novoj Gradiški

Sabor i krštenje u Novoj Gradiški

U subotu, 2. srpnja 2022. godine, vjernici iz Požeškog okruga, raznih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Njemačke okupili su se kako bi uveličali svečanost krštenja. Prije samog krštenja, čiju je važnost objasnio pastor Miroslav Lorencin, svoja iskustva su s nama podijelili Tomislav Vujić, kojega je krstio pastor Miroslav Lorencin; i Velimir Račan, kojega je krstio pastor Dario Kovačević. Zanimljivo je primijetiti kako su obojica na različite načine preko interneta dobili sve potrebne informacije da se povežu s Isusom Kristom i hrabro kroče u budućnost s Njim. Mladi daroviti glazbenici uljepšali su svečani program, koji se nastavio bogatim zajedničkim ručkom.

Iako cijeli vikend u Novoj Gradiški nije bilo vode, zbog puknuća cijevi, uspjeli smo se snaći i, premda smo bili u iskušenju otkazati poslijepodnevni program, sve nedoumice zbog vrućine i nestanka vode su nestale kad su mnogi vjernici izrazili želju da nastavimo, što su svojom nazočnošću i potvrdili. Tako je poslijepodne bilo vedro, jer je vodila Vedrana; te je uz glazbu, prikaz događaja (M. Lorencin) i pitanja iz Biblije (E. Bičanić) vrijeme brzo prošlo. Pastor Dario Kovačević je, kao i u jutarnjem dijelu, iznio duhovnu poruku o važnosti Svetog Duha za pobjedonosni kršćanski život. Iako se puno toga zakompliciralo, Bog je učinio da sve bude svečano i blagoslovljeno, na što smo zahvalni Bogu i svima koji su svojim sudjelovanjem učinili taj događaj posebnim.

Dario Kovačević


Nezaboravno bogoslužje u Kutini

Nezaboravno bogoslužje u Kutini

Predivan sunčani subotnji dan, 26. ožujka 2022. godine, ostat će u lijepom sjećanju vjernicima mjesne crkve u Kutini. Program subotnje škole pjesmom su uljepšali mladi Lara i Lovro Đurin, uz gitarsku pratnju Leona i Zlatka Đurina. Luka Pranić vodio je biblijsku pouku uz aktivno sudjelovanje prisutnih, a srž se odnosio na pomaganje ljudima u potrebi: treba im pomagati i tjelesno i duhovno. Ohrabrujuću i poticajnu propovijed s temom iz Evanđelja održao je Leon Đurin. Uz buđenje proljeća, kad priroda oživljuje i sve divno cvjeta, Leon je u svojoj poruci usporedio
proljeće s duhovnim buđenjem, onim ključnim bez kojeg kršćanski život ne može opstati. Uz goste iz Garešnice na bogoslužju su bile prisutne i tri prijateljice koje su bile oduševljene duhovnom porukom, gostoprimstvom i ozračjem u crkvi.

Zahvalni smo Gospodinu na predivnim danima poput te subote, kad smo Mu se mogli od srca zahvaliti za sve blagoslove koje svakodnevno primamo od Njega, te na blaženoj nadi u skori i slavni susret s Isusom.

Blanka Herceg