Adventpress bilten

4. 11. 2022.

Subota zahvalnosti u Bistri

Subota zahvalnosti u Bistri

Kako je divno kad braća i sestre u zajedništvu zahvaljuju Gospodinu! U subotu, 29. listopada 2022. godine, u našoj smo crkvi u Bistri obilježili poseban dan zahvalnosti. To je bila posebna prilika kad smo mogli izraziti zahvalnost na
onome što nam je Bog darovao u prošlosti, što nas je blagoslivlja danas, i što imamo prekrasna obećanja za budućnost. Uz vjernike mjesne crkve, slavljenju su se pridružili vjernici drugih crkava te posebni gosti — mladi i stari iz ratom pogođene Ukrajine. Stoga je taj dan bio dan zahvalnosti i dan ohrabrivanja, služenja, pomoći, darivanja, prijateljstva i jedinstva. Tko god da jesmo i odakle god da dolazimo, svi smo mi Božja djeca i Bog nas jednako voli, pa je i na nama da se prema svakom ljudskom biću odnosimo bratski i sestrinski. Zahvalni smo Bogu što nas blagoslivlja i onda kad toga nismo dostojni. Zahvalni smo Mu na zajednici koju imamo i kojom jačamo našu vjeru. Zahvalni smo što smo mogli ugostiti drage ljude iz Ukrajine i što smo pridonijeli da se osjećaju prihvaćeno u stranoj državi, da osjećaju toplinu i ljubav te znaju da ih Isus voli i da razumije njihove nevolje.

Bogoslužje je bilo ispunjeno pjesmom koja je orila zahvalnošću Bogu — od zajedničkog pjevanja, izvedbi obitelji Agape, svirke na gitarama, do čitanja prigodnog 65. psalma. Ponavljanje biblijske pouke odisalo je nadom u
uskrsnuće, a središnja poruka osvijestila nas je o mnogočemu zbog čega možemo biti zahvalni, s posebnim naglaskom na zahvalnosti zbog budućnosti, jer život s Isusom Kristom pruža nadu u savršenu sutrašnjicu. Između ostalog, imali smo se priliku bolje se upoznati s našim gostima iz Ukrajine, i to poimence, upoznati se s njihovim životnim okolnostima te ih ohrabriti riječju i darovima. Upućena je i posebna molitva za njih i sve Ukrajince koji
proživljavaju strašne gubitke zbog okrutnosti rata.

Posljednja pjesma koju smo zajedno pjevali govori o danu kad ćemo se svi sresti na oblacima slave i pružiti ruke u čast našem Otkupitelju. Svi čeznemo za tim danom i zahvalni smo što imamo priliku biti dio tog veselja. Nakon duhovne hrane poslužen je i zajednički ručak za tjelesnu okrepu, a druženje se nastavilo uz razgovor i dijeljenje osobnih iskustava i razmišljanja. Hvala Bogu na suboti, pravoj milini za ljudski rod! Hvala na svakoj osobi koja je bila prisutna i koja je sudjelovala u Njegovom veličanju. Hvala Mu što nam je dao iskustva u prošlosti, što danas stoji uz nas u našim životnim prilikama, i što nam daje nadu u vječni život s mnoštvom svetih! Divno je Božje ime po cijelom svijetu!

Mirna Đurin


Tečaj zdrave prehrane u Osijeku

Tečaj zdrave prehrane u Osijeku

Prvi vikend u listopadu protekao je u crkvi u Osijeku u znaku tečaja o zdravom načinu kuhanja i prehrane. Naši gosti su bili Marjanca i Ludvig Hari iz Slovenije, koji se promicanjem načela zdravog življenja bave dugi niz godina. Ovo je bio njihov šesti posjet Osijeku, i bio je prepun korisnih znanošću potvrđenih savjeta, preporuka i smjernica — ne samo teoretski, već i praktično.

U subotu prijepodne je Marjanca, koja trenutno obnaša dužnost voditeljice Zdravstvenog odjela Jadranske unije, govorila o raznolikim aktivnostima i projektima koje u suradnji s tim odjelom provode diljem Slovenije: sajmovi zdravlja, radionice kuhanja u školama i vrtićima, predavanja u gradskim prostorima, mjerenja težine, krvnog tlaka i ostalih parametara zdravlja. A sve to kao prvi korak u iznošenju Radosne vijesti o spasenju po Isusu Kristu.

Duhovnu poruku u drugom dijelu bogoslužja imao je brat Ludvig. Poslijepodne je sestra Marjanca održala teoretski dio tečaja o zdravlju probavnih organa, a sama radionica na tu temu bila je u nedjelju u deset sati ujutro. Dvadesetak polaznika se, uz vrijedne voditelje, okušalo u pripravi raznovrsnih napitaka, jela i slastica od voća i povrća, mahunarki i orašastih plodova, a sve to pripravljeno na nov i zdrav način. Svi su nakon kušanja zajednički zgotovljenog ukusnog ručka dobili na poklon knjižicu recepata, a rastanak s našim dragim gostima iz Slovenije bio je u znaku zahvalnosti za njihov trud, znanje i iskustvo s kojima su ovim seminarom pokazali kako se hraniti bolje i zdravije.

Gordana Balašević