Adventpress bilten

7. 07. 2023.

Tečaj za odrasle u Maruševcu TOMA

Tečaj za odrasle u Maruševcu TOMA

U Maruševcu je od 26. lipnja do 2. srpnja 2023. godine održan već tradicionalni duhovni tečaj za odrasle – TOMA. Tečaj je okupio  petnaestak polaznika u organizaciji Srednje škole u Maruševcu s pravom javnosti. Svakoga dana polaznici su otpočinjali s jutarnjem bogoslužjem proučavajući Bibliju.

Ove godine zajedno s pastorima i predavačima Matijom Kovačevićem, Kristijanom Mojzešom, Ivanom Đidarom, Dragutinom Matakom i studenticom Anjom Cikač proučavali su temu blaženstava iz poznate Isusove propovijedi na Gori. Bračni par Radenko i Ana Džuver s Adventističkog teološkog visokog učilišta su na večernjim bogoslužjima govorili iz biblijske knjige o Esteri. Brigu o dnevnim aktivnostima polaznika vodila je studentica ATVU-a, Anja Cikač.

U ostalom djelu dana za vrijeme trajanja tečaja polaznici su provodili vrijeme u korisnim radionicama, zajedničkim šetnjama, izletima, druženju i odmoru. Vrhunac zajedništva bilo je subotnje bogoslužje kad su polaznici udružili svoje darove zajedno s vjernicima mjesne crkve u Maruševcu i proslavljali Boga. Svoj dar pjesništva predstavio je jedan od polaznika, Josip Lipohar iz Lipika, koji je posvjedočio kako ga Bog vodi u svjedočenju za Njega kroz pisanje i predstavljanje pjesama Bogu na slavu.

Svi sudionici bili su istinski blagoslovljeni kroz duhovnu hranu koju su dobili na ovim proučavanjima i jednotjednom druženju u ugodnom ambijentu Maruševečkog obrazovnog kampusa.

Neven Klačmer


Koncert vokalne skupine Agape

Koncert vokalne skupine Agape

U Kršćanskoj adventističkoj crkvi u Osijeku održan je dugo priželjkivani koncert Gospel ansambla Agape, u subotu, 10. lipnja 2023. u 19 sati. Bio je to jedan u nizu njihovih koncerata kojim su, nakon Varaždina i Slavonskog Broda, i u našem gradu obilježili četrdeset godina svojeg djelovanja.

Koncert je bio humanitarnog karaktera, jer smo prikupili dobrovoljne priloge za djecu s potresom pogođenog i poplavljenog područja Hrvatske. Koncert je održan pod pokroviteljstvom Grada Osijeka i ADRA-e Hrvatska. To je gostovanje bilo najavljivano danima ranije preko društvenih mreža te osječkih i baranjskih medija, tako da je koncert privukao mnoge i raznolike posjetitelje. Tražilo se i koje mjesto više, jer su i velika dvorana i galerija bile ispunjene do posljednjeg mjesta.

Ozarena lica i gromki pljesak poslije svake skladbe bili su pokazatelj kako divne poruke tih pjesama nalaze put do srca slušatelja. Tome su svakako doprinijeli spontani i nadahnuti komentari vođe ansambla Darka Kovačevića, koji su od samog početka stvorili iznimno ugodno i prisno ozračje. Bila je to večer odavanja slave Bogu i prilika da se iznese Radosna vijest o Božjoj ljubavi.

U današnjem svijetu punom patnje, zbrke i straha svima je potrebna božanska ljubav agape. Riječi i zvuci njihovih pjesama pokazali su kako glazba predstavlja moćno sredstvo koja ruši sve zidove i prepreke među ljudima, nudeći nadu, utjehu, mir i ohrabrenje. Zbog toga je i završna pjesma “Srest ćemo se tamo na oblaku slave” bila poziv svima da se pridruže u pjevanju i u odluci da slavni dan Kristovog dolaska bude zajednička nada i čežnja svih slušatelja.

Pastor Damir Šuper iskoristio je priliku i uputio poziv za predstojeća predavanja dr. Tomislava Terzina, još jednog izvanrednog događaja u našem gradu i našoj crkvi.

Gordana Balašević


Sabor u Vinkovcima

Sabor u Vinkovcima

U subotu, 10. lipnja 2023., u crkveni okrug Vinkovce došla je u posjet crkva iz Šida, iz susjedne nam Srbije. Mjesna crkva Vinkovci bila je
domaćin dugo planiranog susreta.

Bogoslužje u prijepodnevnom i poslijepodnevnom dijelu obilovalo je recitacijama, mislima iz Biblije, iskustvima, biblijskim kvizom, misijskim izvještajima iz oba crkvena okruga, pjesmama mješovitog zbora i dječjeg zbora. Za propovijed u prijepodnevnom dijelu bogoslužja poslužio je Robert Mađar, pastor iz okruga Šid, dok je poslijepodnevnu propovijed imao Dominik Ljubić, pastor okruga Vinkovci.

Vrijeme ručka posebno je iskorišteno za razgovore, upoznavanja, razmjenu iskustava, prisjećanja na davnu suradnju ta dva okruga i uzajamne posjete. Bila je posebna čast vidjeti i čuti združene tamburaše s kontrabasom i harmonikom iz Šida i Vinkovačkih Banovaca kako zajedno, kao nekada, prate svaku himnu koju smo pjevali na slavu Bogu. Želja nam je da se susret ponovi, ali sljedeći put u crkvi u Šidu — ukoliko u međuvremenu ne doživimo dolazak Spasitelja Isusa Krista, kojega željno iščekujemo.

Dominik Ljubić


Tečaj zdrave prehrane u Osijeku

Tečaj zdrave prehrane u Osijeku

Prvi ovogodišnji tečaj kuhanja u našoj crkvi održan je u nedjelju, 4. lipnja 2023., u organizaciji Udruge Dar života i misijskog odjela naše crkve.

Ta je radionica imala posebnu voditeljicu i posebnu temu. Naime, u dogovoru s Udrugom za ekološko poduzetništvo BioQ iz Bilja, došla nam je gospođa Ljiljana Olujić, koja vrlo uspješno promiče uporabu ljekovitog začinskog bilja u pripremi zdravih obroka. Dugo godina njezina je Udruga svakog “Zelenog četvrtka” imala štand na osječkoj tržnici. Predstavila nam je neke poznate dodatke, a za neke smo prvi put čuli — uglavnom sušene ili u prahu, u originalnom pakiranju njezine Udruge. Osim predstavljanja tih dodataka, imali smo priliku sudjelovati u pripremi cjelokupnog veganskog ručka (juha od batata, glavna jela od mrkve i mahuna, desert, pogačice, namaz od humusa i zdravi napitci) — naravno, uz uporabu začinskog bilja po uputama i savjetima voditeljice.

Zanimljivo je što je ona dala punu slobodu u kreativnosti i primjeni, pa su se svi polaznici tečaja dali u akciju. Sjeckalo se, kuhalo, mijesilo i peklo, isprobavalo i kombiniralo uz veseli razgovor i ugodno druženje, zbog čega je to nedjeljno prijepodne svima prisutnima brzo proletjelo. Kušanje novih okusa i aroma sve nas je oduševilo, te je dvadesetak polaznika tog tečaja s velikim zadovoljstvom odlučilo obogatiti svoju kuhinju i svoj jelovnik zdravim i ljekovitim prirodnim dodacima u pripremi obroka.

Zahvalni smo gospođi Olujić što se odazvala našem pozivu i što je tako velikodušno i bez ikakve novčane naknade podijelila svoje stručno znanje i iskustvo s nama. Još jednom se potvrdilo kako su takve radionice uvijek dobrodošao način misijskog rada među našim sugrađanima, tim više što smo imali priliku pozvati sve polaznike tečaja na predstojeći koncert Ansambla Agape te posebna predavanja dr. Tomislava Terzina.

Gordana Balašević


Novi obrazovni programi na Newbold Collegeu

Novi obrazovni programi na Newbold Collegeu

Adventistička obrazovna ustanova Newbold College u Binfieldu u Velikoj Britaniji, nakon nekoliko tranzicijskih godina i rekonstrukcije sustava s početkom nove akademske godine opet nudi nekoliko obrazovnih programa koji bi mogli zanimati mlade. Newbold College nastoji jačati suradnju sa svima koji se zanimaju za programe u akademskoj godini 2023./2024. Ističemo nekoliko ponuda koje mogu privući mlade s područja Jadranske unije.

Newbold College nudi program One Year in Mission and Service (Godina u misiji i službi). To je izvrstan način za mlade ljude da pohađaju semestar nastave u Newboldu i posvete nekoliko mjeseci misijskom radu na odabranom mjestu/projektu (ADRA ili drugo misijsko područje). Ovo iskustvo pomaže studentima ojačati svoj odnos s Bogom i razmišljati o Božjem pozivu za njihov život, što često utječe na njihov budući izbor zanimanja. Osim toga, koledž planira ponovno otvoriti programe engleskog jezika u siječnju 2024 godine. Ovi programi studentima nude visokokvalitetno iskustvo učenja, objedinjujući strukturirano učenje s iskustvima, izletima u posjete kulturnim sadržajima i društvenim aktivnostima.

Učenje engleskog jezika na ovaj način pomaže studentima da brzo poboljšaju svoje jezične vještine, dok istražuju nove kulture i grade doživotna prijateljstva u duhovnom i prijateljskom okruženju obrazovne ustanove Kršćanske adventističke crkve. Uz to, koledž nudi  dodiplomski i diplomski studij teologije iz različitih područja Biblije, biblijskih jezika i sustavne teologije. Za više pojedinosti posjetite mrežnu stranicu www.newbold.ac.uk ili se informirajte u uredu Jadranske unije konferencija u Zagrebu – info@auc.hr

Neven Klačmer/Lubica Mueller