Adventpress bilten

28. 07. 2023.

Susret s predstavnicima ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama

Susret s predstavnicima ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama

Kao gosti ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama u Republici Hrvatskoj, sredinom srpnja 2023. godine gostovalo je izaslanstvo ureda za odnose s vjerskim zajednicama Republike Albanije. Prigodom posjeta Zagrebu i središnjem uredu u Republici Hrvatskoj, izaslanstvo je posjetilo nekoliko vjerskih zajednica u Hrvatskoj, pa tako i Kršćansku adventističku crkvu, sa sjedištem na Prilazu Gjure Deželića 77 u Zagrebu, u četvrtak, 13. srpnja 2023. godine. Domaćin susreta bio je Vladin tajnik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama u Republici Hrvatskoj, gospodin Šime Jerčić, a izaslanstvo iz Republike Albanije sačinjavali su gospodin Klodjan Bulku, predsjedavajući albanskog ureda te gospoda Servet Gura i Artan Kosti, članovi odbora tog tijela pri Vladi Albanije. Od strane Kršćanske adventističke crkve u Republici Hrvatskoj nazočili su Bobo S. Marčeta, Neven Klačmer i Nebojša Milovanović i Slavica Marčeta, direktorica Humanitarne organizacije ADRA Hrvatska. Skupu je nazočio i Zlatko Musija, predsjednik Jadranske unije konferencija, koja upravlja radom Adventističke crkve u Albaniji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Skup je bio informativnog karaktera; razgovaralo se otvoreno o odnosima komisija za vjerske zajednice u objema zemljama s Adventističkom crkvom, o suradnji, aktivnostima i prednostima koje donosi ugovorni odnos između Republike Hrvatske i vjerskih zajednica, kao i o otvorenim pitanjima te izazovima koji postoje u djelovanju vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj. Gostima je predstavljen rad Adventističke crkve na području odgoja, obrazovanja, humanitarnog rada te službe društvu, po čemu je Kršćanska adventistička crkva u Republici Hrvatskoj poznata.

Gosti su predstavili djelovanje njihove komisije u Republici Albaniji, odnos prema vjerskim zajednicama, te također doprinos njihovog ureda razvoju odgoja, obrazovanja, zdravstva i humanitarnog djelovanja vjerskih zajednica. Posjet je bio značajan za unapređivanje odnosa vjerskih zajednica s vladinim uredima u obje zemlje, ali i prijateljstva i suradnje u budućnosti između Kršćanske adventističke crkve u Republici Hrvatskoj i gostiju koji su nas posjetili.

Neven Klačmer


Ljetni biblijski tečaj u Maruševcu

Ljetni biblijski tečaj u Maruševcu

U Maruševcu je od 3. do 8. srpnja ove godine održan tradicionalni ljetni biblijski tečaj za djecu uzrasta od 7 do 15 godina. Djeca manjeg uzrasta su od ponedjeljka do petka — na nastavi s Leonom Đurinom — učila o stvaranju i Bogu koji je kreativan, moćan i dobar. Djeca većeg uzrasta su — uz Dejana Vučetića — učila o životnom razvoju te kako naučiti biti radostan. Kroz tjedan su osim toga bile upriličene različite radionice u kojima su mogli sudjelovati; od pravljenja zdravih kolačića i njihovog ukrašavanja do radionice sporta, tehnike, pjevanja, crtanja i slikanja po licu… Imali su i radionicu na kojoj su se upoznali s psom vodičem i njegovom vlasnicom, te su i sami mogli iskusiti hodanje s povezom preko očiju, sa svrhom da se osvijeste i bolje razumiju slijepe i slabovidne.

Djeca su uživala u sportovima, bejzbolu, vodenom toboganu te mnoštvu  drugih aktivnosti. Održan je i Supertalent, na kojem su djeca pokazala mnoštvo različitih sposobnosti i vještina. Osim svih aktivnosti u Maruševcu, djeca su se u četvrtak zaputila u Čakovec, u adrenalinski park Accredo. Tamo su za njih bile pripremljene razne timske igre, mogli su probati zip-line, živi “stolni” nogomet, utrke autićima, križić-kružić te mnoge druge igre. Nakon svih aktivnosti i ispunjenog dnevnog rasporeda, i nakon tjelesne hrane, za sve nas je duhovnu hranu za svaku večer pripremao Josip Ivanković. On je na vrlo zanimljiv način, na temelju vlastitog iskustva iz djetinjstva i odrastanja, iznosio djeci mnoge korisne pouke. Svi smo time bili blagoslovljeni.

Uz sve ostalo, ali ne manje važno, kroz tjedan su djeca pripremala igrokaz kojeg su u subotu poslijepodne na programu izvela roditeljima i svim posjetiteljima. Posebnost je bila ta što su i maleni (crveni) i veći (plavi) ove godine zajedno pripremili i izveli igrokaz koji je bio bogat pjesmama, zvučnim efektima i scenografijom. Tema igrokaza bila je Božja zaštita preko anđela čuvara u svakodnevnim uobičajenim i manje uobičajenim okolnostima u životu djeteta (nepodopštinama i problemima). A to je upravo i ono na čemu se najviše želimo zahvaliti Bogu, jer smo i sami vidjeli i osjetili vojsku anđela čuvara na djelu kroz cijeli tjedan, te smo se svi kućama vratili zdravi, veseli i zadovoljni.

Vedrana Brkić


Posebno bogoslužje u Špišić Bukovici

Posebno bogoslužje u Špišić Bukovici

U posjet mjesnoj crkvi u Špišić Bukovici stigao je predsjednik Hrvatske konferencije, pastor Bobo S. Marčeta sa suprugom Slavicom, u subotu, 1. srpnja 2023. Kao direktorica ADRA-e u Hrvatskoj, Slavica je govorila o djelovanju na Banovini i svemu što je na tom području učinjeno do sada, te o posebnim iskustvima s ljudima koji su pogođeni katastrofalnim potresom, a kasnije i poplavama.

Pastor Bobo S. Marčeta predvodio je obred Gospodnje večere i uputio prigodnu poruku iz Božje riječi. Uz domaće vjernike bogoslužju su nazočili vjernici iz Rogovca i Pitomače, koji su uveličali naš skup. Vjernici u Špišić Bukovici raduju se svakom posjetu, posebice onih koji nam rijetko dolaze, jer je to prilika da se družimo uz Božju riječ i budemo u zajedništvu s našim Stvoriteljem i Spasiteljem. Molitva je vjernika ove mjesne crkve da Bog blagoslovi sve koji služe i naviještaju Radosnu vijest.

Branko Đurišević