Adventpress bilten

15. 09. 2023.

Aula sa studentima teologije

Aula sa studentima teologije

U srijedu, 13. rujna 2023 godine, na početku akademske godine 2023./2024. na Adventističkom teološkom visokom učilištu u Maruševcu (ATVU) održano je posebno predavanje — aula — sa svim studentima i dijelom osoblja te visokoškolske ustanove. Gosti na predavanju bili su članovi uprave Hrvatske konferencije Kršćanske adventističke crkve u Republici Hrvatskoj.

Pastor Neven Klačmer je u ulozi tajnika Hrvatske konferencije upoznao dosadašnje i nove studente teologije s tijekom njihovog obrazovanja i mogućnostima koje Hrvatska konferencija nudi za obavljanje pripravničkog staža, daljnje obrazovanje i postupak koji vodi do rukopoloženja za pastora. Pastor Bobo S. Marčeta, u službi predsjednika Hrvatske konferencije, uputio je duhovnu poruku o važnosti duhovnog rasta u pripremi za pastorsku službu.

Na kraju susreta je pastor Nebojša Milovanović, u službi blagajnika Hrvatske konferencije, održao kratku uputu vezanu uz vrijedan poklon koji je uprava konferencije pripremila za sve studente, a riječ je o nizu od devet svezaka Svjedočanstva za Crkvu spisateljice Ellen G. White. Sigurni smo da će im te knjige biti od velike koristi za duhovni rast, studij i pripremu za službu. Završnu riječ u ime domaćina uputio je profesor Radenko Džuver, dekan te visokoškolske ustanove.

Neven Klačmer


Sabor Božjeg naroda u Dražu

Sabor Božjeg naroda u Dražu

Draž je i ove godine, na saboru Božjeg naroda u subotu, 9. rujna, bio stjecište adventističkih vjernika i prijatelja biblijske istine. Ovaj tradicionalni događaj u Dražu, koji se već petnaestak godina održava uvijek druge subote u rujnu, okupio je ove godine više od dvije stotine osoba željnih druženja, ohrabrenja i Božjih blagoslova. Sigurni smo da ništa od ovoga nije manjkalo i da su svi bili zadovoljni.

Za dobar ugođaj pobrinuo se vokalno-instrumentalni sasatav Putnici, a posebice glavni govornik sabora Dario Kovačević. O njegovoj govorničkoj umješnosti nije potrebno mnogo govoriti, jer ga mnogi od nas prate na YouTubeu kroz radijske emisije koje je snimao kao pastor u Novoj Gradiški, kao i uživo s izvrsnim govornikom Nemanjom Boričićem.

Gosti su pristigli iz različitih krajeva Lijepe naše i iz država u okruženju, pa i šire. Priličan broj gostiju dođe nam svake godine iz Srbije, čemu se nije čuditi jer smo tik uz Dunav, koji razdvaja naše dvije države. Zahvalni smo Bogu na prekrasnom vremenu koje nam je podario, na vrijednim rukama koje su sudjelovale u pripremanju zajedničkog ručka i svega što je učinilo da taj događaj bude na slavu Bogu i na korist bližnjima. Nadamo se da se, uz Božju pomoć, vidimo i dogodine!

Pavle Škulac


Dobrodošlica novim pastorima crkve Zagreb 1

Dobrodošlica novim pastorima crkve Zagreb 1

Tijekom dvije subote, 26. kolovoza i 2. rujna 2023., u sklopu bogoslužja mjesne crkve Zagreb 1 te uz prigodne riječi tajnika Hrvatske konferencije, jednog od dosadašnjih pastora iz pastoralnog tima koji je protekle tri godine vodio crkvu Zagreb 1, predstavljen je novi pastor te mjesne crkve, Neven Relić sa suprugom Svjetlanom, dok je sljedeće subote predstavljen i novi pripravnik za pastorsku službu, Josip Ivanković sa suprugom Anom, koji je te subote otpočeo službu.

Obojica su se tom prigodom obratila prisutnom vjerništvu snažnim porukama iz Božje riječi te ih ohrabrila i usmjerila pogled crkvene zajednice prema Bogu. Zagrebačka crkva se zahvalila dosadašnjim pastorima na pastoralnoj podršci, a za nove pastore uputila molitve blagoslova za službu u vrlo izazovnom razdoblju koja je pred njima.

Neven Klačmer


Rastanak sa Slavonskim Brodom

Rastanak sa Slavonskim Brodom

Subota 26. kolovoza 2023. godine bio je dan i rastanka i sastanka u mjesnoj adventističkoj crkvi u Slavonskom Brodu. Rastanka s dosadašnjim propovjedničkim bračnim parom Miroslavom i Julijanom Lorencin, i dobrodošlica novom bračnom paru propovjednika Darku i Roberti Kovačević.

Bila je to subota pomiješana s radošću i žalošću. Te smo se subote prisjetili onoga što smo uspjeli ostvariti: evangelizacije preko interneta, koncerta Glazbene skupine Agape, štanda s literaturom, podijeljenih Biblija, YouTube kanal “Biblija na dlanu” pastora Darija Kovačevića, krštenjâ koja smo imali… Dobri Bog dao nam je i potpuno nove dragocjene osobe za koje smo se molili i koje su nam se pridružile u vremenu od tri godine, u kojem sam imao posebno zaduženje za tu mjesnu crkvu.

Hvala Bogu za priliku što se možemo moliti i raditi za Njega u različitim okolnostima! A Sveti Duh ne prestaje utjecati, kao što to pjesnički kaže prorok: “Kao što daždi i sniježi s neba bez prestanka dok se zemlja ne natopi i oplodi i ozeleni, da bi dala sjeme sijaču i kruha za jelo, tako se riječ koja iz mojih usta izlazi ne vraća k meni bez ploda, nego čini ono što sam htio i obistinjuje ono zbog čega je poslah.” (Izaija 55,10.11)

Miroslav Lorencin


Služba žena u Virovitici

Služba žena u Virovitici

Služba žena upriličila je u mjesnoj adventističkoj crkvi u Virovitici crkvi posebno bogoslužje, u subotu 17. lipnja. Kroz glazbu i raznolike talente Bog se uzvisio i proslavio.

Posebno dojmljivo bilo je iskustvo prijateljice Ivanke Štimac, koju je Bog proveo od karcinoma dojke do ozdravljenja i potpune predaje života Bogu. Nadahnutu propovijed održala je Dorothea Relić Macedo, pastorica iz Rijeke i voditeljica Službe žena u Hrvatskoj konferenciji Kršćanske adventističke crkve.

Nakon propovijedi imali smo zajednički ručak, a nakon toga interaktivnu radionicu “Haljina od smokvina lišća”, za sve uzraste i oba spola. Radionicu je održala gošća Relić Macedo. Zasigurno je bila na blagoslov svima koji su prisustvovali! Hvala Bogu na našim sestrama i njihovim darovima kojima su Ga proslavile.

Ljubiša Živojnov


Svečanost krštenja u Virovitici

Svečanost krštenja u Virovitici

U Virovitici smo u subotu 18. ožujka 2023. godine imali radost krštenja Nataše Šajn (47) iz Pitomače. Nataša je došla u kontakt s adventistima gledajući internetski kanal “Biblija uči”, preko kojega propovjednik mr. Zoran Marcikić već duže vrijeme iznosi biblijska učenja.

Nataša je postupno usvajala istine objavljene u Bibliji. Budući da joj je najbliža adventistička crkva u Virovitici, stupila je u kontakt s mjesnim pastorom Josipom Salajsterom. Došla je k nama prvi put s kćeri i unukom — i ostala. Nakon proučavanja biblijskih tema učinila je zavjet s Bogom biblijskim krštenjem, na radost nebeskih bića i nas koji smo to imali priliku gledati uživo.

U programu koji je za tu priliku izveden bilo je zajedničkih pjesama, sastava, dueta i sola, recitacije i priče. Propovijed prije krštenja iznio je pastor Josip Salajster. Ono što nas je sve prisutne oduševilo jest to što se, nakon poziva pastora da se jave oni koji se žele u bliskoj budućnosti krstiti, javila i Natašina kći Valentina. U ime crkve u Virovitici novoj sestri u Kristu poželjeli su dobrodošlicu starješina Tihomir Vranić i vođa misionstva Ivanka Duvnjak.

Uslijedio je zajednički ručak koji su pripremile naše drage sestre. Sestra Nataša kaže da je odlično prihvaćena u crkvi u Virovitici, i osjeća se voljenom i slobodnom u Isusu Kristu. Hvala Bogu što nam je omogućio ovu radost i milost!

Ljubiša Živojnov