Adventpress bilten

22. 09. 2023.

Pula: Gospel u dvorištu 2023

Pula: Gospel u dvorištu 2023

Kao i svake godine, i ove smo održali gospel koncert u dvorištu pulske adventističke crkve. Zamisao o takvom koncerta je bila da se što više iskoristi prilika tijekom ljetnih dana kad je crkva puna naših dragih prijatelja, članova obitelji, braće i sestara koji gostuju ili se vraćaju u svoju nekadašnju crkvu. Stoga se i koncert uvijek održava kad je crkva najviše puna. Ovog ljeta to je bilo 12. kolovoza 2023.

Iako je koncert već tradicionalan, ova je godina ipak po nečemu bila posebna. Naime, u svibnju se održao sabor vjernika iz dijaspore u Münchenu, kojemu sam osobno prisustvovao jer me je medijski tim iz Münchena pozvao da pomognem oko tehnike. Dok sam sudjelovao u programu, oduševio sam se slavljenjem našega Gospodina koje su pripremili vjernici iz dijaspore. To je bilo veliko, glasno, osjećajno, iskreno i vrlo ohrabrujuće slavlje. Nadmašilo je sva moja očekivanja. Najviše je me oduševila himna sabora “Na putu kući”, koju je skladao Vlado Piroški. Ta pjesma vraća nadu i daje odgovor na pitanje gdje se mi sada nalazilo; ona daje smisao zbog cilja prema kojemu se krećemo. Izvedena pjesma puna sile dotaknula me je i ohrabrila. Tada sam odlučio da na ljeto u Puli imamo ljetni koncert pod geslom: “Na putu kući”. Zbor crkve Felbach iz Stuttgarta je, kao i prošlog ljeta, izrazio spremnost da dođe i da zajedno izvedemo nekoliko zborskih pjesama, tako da smo s njima u gostima imali pravi glazbeni i duhovni doživljaj.

Osim njih bilo je i domaćih izvođača, kao i gostiju iz raznih crkava. Ali ono najvažnije, a što se nadam da će uvijek ostati na svakom takvom koncertu, jest da je Božji Duh bio prisutan među nama u svakoj noti, riječi i trenutku. Bez tog čimbenika nema nam uspješnog nastupa. I da ponovim, gospel mora biti snažan, ali osjećajan, iskren i ponizan, moćan i ohrabrujuć. Ako takav bude, i ako na taj način Bog dotakne ljude — hvala Ti, Bože — isplatit će se sav trud!

Boris Golubić


Susret pastora Jadranske unije konferencija

Susret pastora Jadranske unije konferencija

Godišnji jesenski susret pastora s područja Jadranske unije konferencija održan je u Maruševcu od 18. do 20. rujna 2023. godine. Poseban skup obrazovnog karaktera okupio je pastore s područja tri upravne jedince koje sačinjavaju Jadransku uniju konferencija — pastore iz Albanske misije, Hrvatske konferencije i Slovenske konferencije. Pastorima su se pridružili i studenti teologije s Adventističkog teološkog visokog učilišta u Maruševcu. Glavni predavač bio je dr. Jiri Moskala, dekan Adventističkog teološkog fakulteta pri Sveučilištu Andrews u Sjedinjenim Američkim Državama, koji je uoči tog sastanka bio i glavni govornik na godišnjem kongresu Jadranske unije.

Profesor Moskala predavao je s posebnim žarom i oduševljenjem o ljepoti Božjeg karaktera kako nam je otkriven kroz čitavu Bibliju, s naglaskom na starozavjetne spise, koristeći bogato predavačko iskustvo biblijskog stručnjaka te primjenjujući hermeneutička načela i izvorne jezike na kojima je Biblija pisana. Osobno oduševljenje dubokim proučavanjem Biblije uspješno je prenio na sve polaznike te stručne obuke.

Uz profesora Moskalu, na skupu su predavanja održali i pastori Zlatko Musija, predsjednik Jadranske unije konferencija, koji je govorio o važnosti osnaživanja drugih za službu, te pastor Gentian Thomollari, voditelj Odjela subotnje škole i osobne službe pri Jadranskoj uniji konferencija, koji je govorio o važnosti planskog osobnog rada za dobro bližnjih kroz inicijative koje dolaze iz Generalne konferencije. Pritom je koristio primjere iz svojeg osobnog rada s onima koji se zanimaju za Boga. Sve dane susreta programe je vodila izvršna tajnica Jadranske unije, Svjetlana Veble, koja je zajedno s unijskim rizničarom Marinkom Markekom organizirala sve potrebno za taj susret koji je okupio
tridesetak sudionika.

Tijekom susreta imali smo trenutak zahvalnosti za višegodišnju službu dvojici pastora koji su prešli u počasne pastore. Predsjednik Jadranske unije sa suradnicima, uz vođe iz Hrvatske konferencije, zahvalio je za višegodišnju službu pastoru Miroslavu Lorencinu, koji je nazočio sa suprugom Julijanom, te Nikoli Dežiću sa suprugom Lidijom. Nakon što je tajnik konferencije, pastor Neven Klačmer predstavio radni put oba pastora, bila je prilika da oni zahvale Bogu na vodstvu kroz godine aktivne službe, što su učinili zajedno sa
suprugama, a potom je blagajnik konferencije Nebojša Milovanović bračnim parovima predao prigodne poklone. Na kraju je molitvu blagoslova uputio pastor Bobo S. Marčeta, predsjednik Hrvatske konferencije, čiji su zaposlenici bila obojica pastora.

Predstavljeni su i novi pripravnik za pastorsku službu, Josip Ivanković, koji će raditi u Hrvatskoj konferenciji; pripravnica za pastorsku službu u Albanskoj misiji, Euxhenia Bregasi; te kapelanski par Alen i Channel Hadžiefendić, koji će raditi pri obrazovnim ustanovama u Maruševcu. Na kraju trodnevnog skupa predsjednici upravnih jedinca na području Jadranske unije konferencija prenijeli su pastorima planove, informacije i inicijative za razdoblje koje je pred nama. Skup je bio i prilika za zajedništvo, razmjenu iskustava i jačanje suradničkih sveza. Takvi skupovi održavaju se obično dva puta godišnje i imaju za cilj obuku, trajno obrazovanje i profesionalno usavršavanje.

Neven Klačmer


Dobrodošlica pastoru crkve Zagreb 2

Dobrodošlica pastoru crkve Zagreb 2

Predstavljanje novog pastora crkve Zagreb 2, u Rakovčevoj ulici, u subotu, 19. kolovoza 2023. godine, proteklo je u svečanom ozračju. Pastor Mišo Havran i njegova supruga Mirta te sin Pavel doselili se tjedan dana ranije u Zagreb iz Pule, gdje su proveli pet godina. Vratili su se u našu crkvu u kojoj je pastor Mišo bio pripravnik 2007. godine. Vrijeme je brzo prošlo i mnogima od nas ponovni je susret prilika za radost i prisjećanje. U svečanosti dobrodošlice i predstavljanja novog pastora, te odlaska dosadašnjeg pastora pripravnika, sudjelovao je i predsjednik Hrvatske konferencije, pastor Bobo S. Marčeta. Oprostili smo se od dosadašnjeg pastora pripravnika Alena Hadžiefendića, koji je sa  uprugom Chanel preuzeo službu u Maruševcu, i zaželjeli smo im blagoslove u radu s mladima.

Dosadašnji pastor mjesne crkve Zagreb 2, Zlatko Musija, preuzeo je dužnost predsjednika Jadranske unije konferencija, a sa svojom brojnom obitelji ostao je vjernikom naše crkve.

Pastor Mišo Havran uputio je vjernicima duhovnu poruku u kojoj je istaknuo koliko je ljubaznost bitna u našim razgovorima, kako je bitno birati riječi i postupke kojima se obraćamo jedni drugima kao onima do kojih je Bogu osobno stalo i na koje pazi. Apostol Pavao je to naglasio: “U davanju časti prednjačite jedan drugome!” (Rimljanima 12,10) To su važne svevremenske poruke koje ne gube na snazi i koje su nam sve potrebnije u današnje vrijeme buke i nerazumijevanja u komunikaciji.

Starješina crkve i vjernici uputili su pastoru Havranu i njegovoj obitelji riječi srdačne dobrodošlice, darujući svakome od njih po jednu ružu. Želimo da preko njih Bog izlije blagoslove na vjernike naše crkve u zajedništvu na temelju Božje riječi. Bog je Bog novih početaka. Okolnosti, kakve god bile, mogu postati vratima prema dubljem odnosu s Bogom. Božja dobrota nas vodi k pokajanju i daje nam priliku za obnovu uma; zašto da propustimo takve prilike?

Biserka Cukina


Ljetni glazbeni kamp u Maruševcu, 2023.

Ljetni glazbeni kamp u Maruševcu, 2023.

“Rijetki od nas mogu učiniti velike stvari, ali svi možemo učiniti male stvari s mnogo ljubavi. — izjava je Majke Tereze i rečenica koja se više puta ponavljala tijekom Ljetnog glazbenog kampiranja održanog 20.—25. kolovoza 2023. u Maruševcu.

Ljetna je to škola i masterclass različitih instrumenata i teorije glazbe, koja je ove godine po osmi put okupila ljubitelje solfeggia, harmonije, klavira, violine, violončela, harmonike, flaute i saksofona.

Ljetno glazbeno kampiranje je ove godine okupilo osamdesetero učenika i sedamnaest glazbenih pedagoga koji su tijekom šest dana marljivo radili, učili, međusobno poticali kreativnost i ostvarili svoj cilj: živjeti tjedan dana u društvu vršnjaka u mirnom i poticajnom okružju s holističkim pristupom odgoju i obrazovanju, što je koristilo svakom djetetu i svakoj odrasloj osobi.

Nastava i koncerti

Učenici dolaze u Maruševec s već pripremljenim glazbenim programom, koji se tijekom nastave pod vodstvom izabranog glazbenog pedagoga razvija, oplemenjujući izvođača i slušatelje. Tako glazba postaje sredstvo odgoja djeteta koje doprinosi bogatijem razvitku njegove osobnosti. Tijekom individualne nastave svaki polaznik usavršava izvođačke vještine na svojem instrumentu, ali u Maruševcu dobije priliku i sudjelovati u komornom ansamblu, u kojem se uz suradnju s drugom članovima na potpuniji način razvijaju interpretacijske vještine i glazbena umijeća.

Posebnu radost pričinjava nam činjenica da nam se polaznici vraćaju iz godine u godinu. No ove godine tu smo radost imali priliku iskusiti na još posebniji način. Otvorenje kampiranja uveličao je koncert KunstUni brassa, studenata Sveučilišta u Grazu koji su nas posjetili na poticaj Jana Mojzeša, trubača koji je bio polaznik našeg kampiranja od njegovog osnutka. Bogatim glazbenim programom tih je dvanaest mladih ljudi svjedočilo svoju ljubav za glazbu i umjetnost, a polaznici su mogli saznati o utjecaju koji je Ljetno glazbeno kampiranje u Maruševcu imalo na njihov glazbeni razvoj. Drugog studenta, Luku Relića, također polaznika naših kampiranja, ove je godine pozvao njegov profesor saksofona da sudjeluje kao predavač-asistent u nastavi. Sa zahvalnošću gledamo kako posijano sjeme raste i donosi plodove.

Tijekom tog tjedna intenzivnog poučavanja i sami profesori vježbaju, uče, rade timski i usavršavaju svoje vještine i znanja ne samo sudjelovanjem na predavanjima kolega, već i pripremom koncerta profesorâ koji upriličujemo za naše polaznike. Dirljiv je to trenutak predzadnjeg dana kampiranja, koji baca svjetlo na tjedan iza nas i ukazuje na sve ono što nas čeka u budućnosti, jer jedni drugima i našim učenicima ukazujemo na vrijednost i potrebu kreativnosti, suradnje, stvaralaštva i glazbene umjetnosti.

Stvaralaštvo i slobodno vrijeme

Osim glazbenog stvaralaštva, koncerata i nastave, najkreativniji trenuci toga tjedna bili su ispunjeni iznimnim vještinama. Ove godine je s nama bila Slavica Radovanović, koja je svojim nevjerojanim umjećem i ljubavlju pobudila maštu i kreativnost djece. Svi koji su sudjelovali u radionicama Gloria Hobby Art dobili su priliku svoje slobodno vrijeme iskoristiti za nova kreativna iskustva. Prenošenjem slika na površinu registratora tehnikom découpage djeca su stvarala svoja mala umjetnička djela i sa sobom ponijela svoj registrator za pohranjivanje nota.

Slikanjem na foliji tehnikom stencil djeca su izrađivala i ukrašavala glazbene kutije. Tehnikom quilling ukrašavala su znak i logotip Ljetnog glazbenog kampiranja, a pittoricom uz rad s epoxy smolom i prešanim cvijećem imala su priliku izraditi glazbene ukrase za svoju sobu. Oduševljava nas koliki je broj djece pokazao zanimanje za takve radionice. Dijete je cjelovito biće s većim i manjim sposobnostima na raznim područjima svoje djelatnosti. Pri stvaralaštvu je ono vezano uz ukupna svojstva svoje osobnosti. Ako mu omogućimo da se izražava na području na kojemu je sposobnije, ono će biti spontanije i dobiti na samopouzdanju. A upravo to mu može pomoći da se i njegove slabije razvijene sposobnosti povoljnjije odnjeguju.

Sportske aktivnosti

Društene i sportske igre te organizirane aktivnosti, među kojima je najomiljenija “potraga za blagom” omogućuju razvoj motoričkih vještina u zdravom natjecateljskom duhu. Djeca kroz sportske igre uče cijeniti sportski duh i poštovanje prema drugima, bez obzira na pobjedu i poraz. To ih uči važnosti poštenja i etičkog ponašanja. Sudjelovanje u sportskim igrama omogućuje im da bolje upoznaju prijatelje i izgrade snažne društvene veze. To je posebno važno za djecu koja se možda teže integriraju. O takvim vezama nam svjedoče u izlaznoj anketi kampiranja.

Svjedočanstva polaznika

Posebno moram istaknuti jedan sat s profesoricom, na kojem mi je rekla stvari o meni i o životu, koje su me dovele do suza, ali na dobar način. Zbog nje i mojeg iskustva s ovoga kampiranja moja je ljubav za životom i volja za sviranjem još veća.

Nevjerojatno je koliko mi puno moja profesorica u kratko vrijeme prenese znanja! Kako je jasna i razumljiva dok objašnjava i kolike mi je dobre savjete dala! Tako mi je drago surađivati s njom, i nadam se da ću imati priliku opet sljedeće godine.

Jako mi se sviđa ovo kampiranje! Prebrzo je prošlo, ali nikada do sada nisam iskusio da u tako malo vremena mogu postići toliko mnogo. Zahvaljujem se svim profesorima i organizatorima za ovo lijepo iskustvo.”

Bilo je pravo zadovoljstvo i čast živjeti, svirati, raditi i družiti se s ljudima poput vas! U petak sam imala osjećaj da se opraštam od velike obitelji.

“Vi, divni ljudi koji s ljubavlju prenosite svoje znanje, srce mi je potpuno ispunjeno nakon tjedna provedenog s vama! Umorni i doslovno iscijeđeni do zadnje kapi, nikad ne skidamo osmijeh s lica. Zahvalna sam što smo se susreli na ovom projektu i što smo postali kolege, ali i prijatelji od kojih osjećam poštovanje, ljubav i nevjerojatnu podršku.

“Upoznao sam nove ljude, obogatio život divnim iskustvima, i svaki zajednički trenutak samo me je uvjerio da ovo što činimo ima smisla.”

Završni koncert i dodjela priznanja

Najveća i najviše očaravajuća osvajanja planinskih vrhova u povijesti nisu toliko priče o osobnim dostignućima, koliko o neobičnoj snazi složnog, darovitog i dobro pripremljenog tima čiji članovi do samoga kraja ostaju vjerni jedan drugome i zajedničkoj viziji.

Mnogi roditelji svjedoče da Ljetno glazbeno kampiranje brine o mentalnom zdravlju djece, zato profesori u suzama i s molitvama na usnama odlaze noseći duboko u sebi skrivene teške priče koje su im njihovi tinejdžeri povjerili. I njihovi učenici znaju da im se u svakom trenutku tijekom godine mogu s povjerenjem obratiti, da će biti saslušani i prihvaćeni bez osuđivanja.

Zajedno smo hodali jedan cijeli tjedan, učili jedni od drugih te svoja umijeća i timski rad pokazali na završnom koncertu na kojemu svaki sudionik kampiranja i profesor ima priliku nastupiti i primiti priznanje o sudjelovanju. Završni koncert polaznika uvijek se čini kao osvojen jedan od planinskih vrhova s kojega zadovoljni promatramo roditelje i slušatelje koji nas dolaze vidjeti i čuti. I vjerujte, uvijek nam se to naše slušateljstvo čini draže i ljepše, jer nas takvo kampiranje podigne na novi vrhunac, a naši se horizonti prošire. 

Zahvala

Zahvalna sam dobrom Bogu za priliku da u jednom tjednu ljeta na poseban način živim Njegovo Kraljevstvo na ovoj Zemlji. Zahvalna sam Srednjoj školi u Maruševcu s pravom javnosti za logistiku, podršku i prostor, te mojim suradnicima Slobodanu Radovanoviću i Lidiji Đidari, koji zajedno sa mnom s ljubavlju kreiraju ovaj projekt. Imajte ova mlada prijemčiva bića u svojim molitvama, a tako i njihove pedagoge, naše suradnike i profesore. Uvjerena sam da su oni svojim plemenitim poslom, dalekosežnim utjecajem i kršćanskim vrijednostima dio nevidljive Kristove crkve na Zemlji.

Svetlana Relić, voditeljica Ljetnog glazbenog kampa


Bog kakvoga još niste upoznali

Bog kakvoga još niste upoznali

Bog kakvoga još niste upoznali — bio je naslov tradicionalnog kongresa Jadranske unije konferencija Kršćanske adventističke crkve, u  Maruševcu, 16. rujna 2023. godine, za vjernike iz Albanije, Hrvatske i Slovenije. Okupilo se više stotina vjernika koji su te sunčane subote odlučili provesti dan u lijepoj prirodi imanja u Maruševcu združeni s Bogom i ljudima, sestrama i braćom u Kristu, okupljenima s raznih strana. Uz vođe Jadranske unije konferencija i njezinih upravnih jedinica, glavni govornik i gost na kongresu bio je dr. Jiri Moskala, dekan Adventističkog teološkog fakulteta na Sveučilištu Andrews u Sjedinjenim Američkim Državama. U svojim dubokim biblijski utemeljenim izlaganjima, slušateljstvu je približio biblijsku sliku o Bogu, kakav nam je otkriven u svoj ljepoti i bogatstvu svojega karaktera.

Prijepodnevno i poslijepodnevno bogoslužje vodili su pastorski bračni parovi koji su najavljivali bogat program proslavljanja Boga. Uz uobičajene dijelove bogoštovlja (glazbe, duhovnih poruka i molitve), nastupilo je nekoliko glazbenih sastava, pojedinaca te ujedinjeni zbor vjernika iz cijele Jadranske unije. Predstavnici entiteta koji sačinjavaju Jadransku uniju — Albanske misije, Hrvatske i Slovenske konferencije te obrazovnih ustanova — upoznali su okupljene vjernike s aktivnostima i planovima prije svega s područja misije te dali kratke osvrte kako je Bog blagoslovio svoj narod u razdoblju od prošlog takvog kongresa. Kako za odrasle, bilo je upriličeno i bogoslužje za djecu prema uzrastima, u pomoćnim prostorijama kongresne zgrade u Maruševcu. Uz odvijanje kongresnih bogoslužja, prisutni vjernici su mogli razgledati izložbe misijskog i zdravstvenog odjela, kupiti knjigu ili uzeti svoj besplatni primjerak, te u putujućoj ambulanti ADRA-e Hrvatska i zdravstveno-misijskog odjela obaviti pretrage razine šećera u krvi, masnoća, krvnog tlaka te izmjeriti tjelesnu težinu i posavjetovati se s dežurnim liječnikom o nalazima.

Sadržajan dan dodatno su obogatila druženja vjernika u prirodnom okolišu maruševečkog imanja u suncem okupanom danu. Organizator je
osigurao jednostavan i kvalitetan besplatan obrok za sve prisutne, a vjernici su se dodatno okupljali u skupinama u prirodi te obnavljali stara i izgrađivali nova prijateljstva i zajedništvo. Kongres adventista Jadranske unije prvi je puta održan 1996. godine kao godišnji skup vjernika tadašnje Hrvatsko-slovenske konferencije (od 1999. godine pridružila se i Albanija) te je do 2010. godine održavan na zagrebačkom velesajmu svake jeseni. Od 2010. godine do danas tradicionalno se održava u kongresnoj dvorani obrazovnog središta u Maruševcu kao godišnji duhovni sabor vjernika iz Albanije, Hrvatske i Slovenije.

Neven Klačmer

Fotografije: Anja Cikač