Adventpress bilten

10. 11. 2023.

Jesenski sabor crkava iz Dalmacije

Jesenski sabor crkava iz Dalmacije

Jesenski sabor Hrvatske konferencije u Splitu, u subotu, 4. studenoga 2023. godine, bio je živ i dinamičan. Vjernici iz okruga Zadar i Split okupili su se kako bi dali hvalu Bogu i iskusili zajedništvo jedni s drugima. Bilo je jako lijepo vidjeti popunjene klupe splitske crkve u ovo jesensko hladnije doba, kad nas je inače manje u odnosu na ljeto i veliki priljev turista u grad i u našu crkvu.

Već od samog početka prijepodnevnog bogoslužja bili smo pokrenuti na slavljenje Boga s nekoliko uvodnih pjesama vedrog ritma, uz pratnju različitih glazbala. Glavna tema sabora, a tako i biblijska pouka, govorili su o svrsi postojanja Crkve — a to je potreba da širimo Radosnu vijest o Bogu koji voli ljude i daje im vječni život. Propovijed je iznio pastor Bobo S. Marčeta, naglašavajući važnost uključivanja svih vjernika u rad za Boga i Njegovo Kraljevstvo. Nakon prijepodnevnog bogoslužja u prizemnim prostorijama crkve imali smo ukusni zajednički ručak uz kršćansko druženje.

Sabor smo nastavili poslijepodnevnim bogoslužjem, ponovno uz pjevanje, molitvu i propovijed. Brat Grgo Bogadnović iz Šibenika iznio je svoje iskustvo dolaska k Bogu, ali ne samo dolaska, već i ostanka uz Boga, što je itekako važno. Poslijepodnevnu propovijed je s nama je podijelio pastor Neven Klačmer, naglašavajući crkvu kao mjesto prihvaćanja i razumijevanja, što je preduvjet učinkovitog objavljivanja Radosne vijesti o Spasitelju Isusu Kristu. Zahvalni smo Bogu na blagoslovljenom okupljanju i ohrabrenju koje smo doživjeli.

Marko Zeko


Susret studenata i vođa mladeži u Crikvenici

Susret studenata i vođa mladeži u Crikvenici

“Vjera na ispitu” — bila je tema vikenda susreta studenta i vođa mladih u Crikvenici, koji se održao od 27. do 29. listopada 2023. godine u organizaciji Odjela mladih i Odjela za odgoj i obrazovanje Jadranske unije konferencija. Predavač je bio psiholog Nikola Grujić, ravnatelj Gimnazije Živorada Jankovića iz Novog Sada, koji je s vođama mladeži i studentima podijelio svoje stručno znanje iz psihologije i Biblije te ih pritom ohrabrio svojim iskustvima s Bogom, koja je stekao tijekom studija. Susret je bio veliki blagoslov za sve prisutne, jer se promišljalo o dubokim i izazovnim pitanjima koja si postavljaju mladi, i o kojima se ne govori često: Vjera u Boga: emotivna i/ili racionalna? Biblija i znanost, … i slično.

Subota navečer bila je prožeta duhovnim sadržajem i druženjem. Tu je bila kreativna molitvena soba, “teološki kutak” u kojem su se mogli dobiti odgovori na teološka pitanja i razgovor s Grujićem. On je bio spreman razgovarati s mladima pojedinačno, tako da su svi koji su htjeli imali priliku dobiti odgovore na osobna pitanja, i uz to još ispuniti test osobnosti koji im je predavač rado protumačio. Kako je cijeli susret prošao i koje su dojmove imali vođe mladih i studenti, upitali smo same prisutne. Etea Zuletič je rekla: “Na tom vikendu sam imala mogućnost vidjeti perspektive drugih studenata i povezati se s njima.” Timi Bahun je rekao: “Molitvena soba u subotu uvečer bilo mi je nešto najljepše na vikendu.”

Iako je cijelo druženje bilo prožeto pjesmama i poučnim temama, za neke su najzanimljiviji dio susreta ipak bila druženja i upoznavanja novih ljudi. Elda Vladi je rekla: “Najljepše na ovom vikendu bilo je druženje s drugima, upoznavanje novih ljudi i kultura te razmjena duhovnih iskustava.”

U Crikvenici su se okupili mladi iz Slovenije, Hrvatske i Albanije; ali bez obzira na jezične prepreke, svi su slavili Boga jednoglasno i s veseljem. Tko je želio, mogao je šetati po prirodi, gledati izlazak i zalazak sunca te se tako još jednom uvjeriti kako je Bog sve predivno stvorio. Na pitanje postavljeno sudionicima: “Hoćete li doći sljedeće godine na susret studenata i vođa mladih?” — odgovori su bili jednoglasni: “Da!” Radujemo se takvim susretima i, naravno, vikendu u Crikvenici sljedeće godine.

Izabela Gloc


Okružni sabor u Buzetu

Okružni sabor u Buzetu

Jedanaest godina nakon prvog regionalnog sabora Kršćanske adventističke crkve održanog u Buzetu, na istom mjestu — u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Augustin Vivoda — održan je 21. listopada ovogodišnji sabor. Okolnosti su u neku ruku bile različite nego prvi put: razdoblje korone je utjecalo na neke vjernike da su izgubili naviku putovanja na sabore. Kod drugih je pak duže vrijeme izostanka još pojačalo želju za susretom s braćom i sestrama iz crkava našeg okruga. Valja istaknuti da je vremenska prognoza za skup u Buzetu bila loša — najavljeno je nevrijeme — a dobar dio aktivnosti bio je vezan za otvoreni prostor. To je već bio razlog za molitvu: “Bože podari nam dobro vrijeme da možemo biti prisutni u lokalnoj zajednici i posvjedočiti o Tebi.”

U vjeri da će sve biti dobro, vjernici u Rijeci i Puli pripremali su dogovorene aktivnosti i pakete za siromašne i potrebite. U tom duhu su dan ranije dopremljeni i štandovi. Bog nam je uslišao molitvu i osvanuo je lijep subotnji dan. Gosti su počeli pristizati sa svih strana. Automobili iz Pule i Rijeke, autobus braće i sestara iz Pule, braća iz Zagreba, Delnica, Dramlja, Rovinja, Krka… A zatim i veći broj braće i sestara iz Kopra, crkve najbliže Buzetu, te iz ostatka Slovenije. Naposlijetku je uz domaćine, s prijateljima i gostima, ukupno oko 120 osoba Božjom milošću stiglo na sabor.

Program je bio bogat. Nakon uvodnih riječi pozdrava, priliku da se obrati skupu iskoristila je zamjenica gradonačelnika Buzeta, Dubravka Črnac-Dujanić. Ona je biranim riječima prenijela pozdrave gradonačelnika Damira Kajina i zaželjela dobrodošlicu prisutnima. Pastori Joao i Dorothea Relić-Macedo te Miroslav Lorencin, sa starješinama te predstavnicima Hrvatske konferencije načinili su raspored po kojem su naizmjence odvijali govorni i glazbeni dijelovi programa. Podnesena su izvješća o iskustvima i aktivnostima u pojedinim crkvama. Predsjednik Hrvatske konferencije Bobo S. Marčeta, blagajnik Nebojša Milovanović i voditeljica ADRA-e Slavica Marčeta iznijeli su aktualnosti iz svojih područja i ohrabrili brojno vjerništvo. U skladu s geslom i himnom sabora “Gospodin vas šalje”, predsjednik Marčeta je uputio poruku da smo svi u ovom vremenu pozvani biti misionari za Krista. Već je u prvom dijelu bio izveden velik broj pripremljenih priloga, koje je teško i nabrojiti. Dobar pokazatelj zanimljivosti programa je svakako i prisutnost dogradonačelnice Dujanić na cijelom prijepodnevnom programu i na zajedničkom ručku koji je uslijedio. Nikom se nikamo nije žurilo.

Već s početkom bogoslužja u dvorani, odvijao se i usporedni program u središtu Buzeta. Naime, postavljeni su štandovi s literaturom na kojima su posjetitelji, uz dobru knjigu, mogli dobiti i preporuku od naših povjerenika. Nešto iza toga krenula je i skupina vjernika u dom umirovljenika u Buzetu. Osim održanog programa, korisnicima doma u Puli predani su pokloni pripremljeni s puno pažnje.

Nakon zajedničkim snagama pripremljenog ručka, timovi vjernika sastavljeni od domaćina i predstavnika crkvi iz Slovenije i Hrvatske odnijeli su pakete, dopremljene iz Rijeke, siromašnim osobama na području Buzeta. Neki su prvi puta sudjelovali u takvoj službi davanja, što je dovelo do dragocjenog iskustva i radosti. Treća skupina iskoristila je dobro vrijeme i otišla u šetnju put starog grada Buzeta, noseći pritom traktate koje su nudili prolaznicima.

S povratkom spomenutih timova moglo je započeti ne manje bogato poslijepodnevno bogoslužje. Bilo je tu ponovno raznolikih glazbenih sastava — od  dječjih, do onih sastavljenih od vjernika iz tog kraja i šire. Bilo je lijepo vidjeti vjernike iz Slovenije i Hrvatske kako pod istom dirigenskom palicom uspješno izvode kršćansku himnu. I na poslijepodnevnom programu bili su nazočni gosti koji su se odazvali pozivu organizatora. U ovom slučaju bila je to voditeljica kluba odraslih osoba s intelektualnim poteškoćama, gospođa Emilijana Černeka u pratnji korisnice kluba Doris Mandalenić. Voditeljica se zahvalila Kršćanskoj adventističkoj crkvi na dosadašnjoj suradnji te na novčanom daru koji je tom prigodom prikupljen kao potpora budućim  aktivnostima njihovog kluba. Poticajna izvješća iz susjedne Slovenije, pa i ona iz grada domaćina Buzeta, dodatno su dopunila raznolikost programa.

Poslijepodnevno duhovno razmišljanje podijelio je Nebojša Milovanović, koji je na primjeru apostola Pavla i učenika Ananije pokazao kako možemo s optimizmom obavljati svoju misiju, pa čak i kad nam se čini da se uzalud trudimo. Zajedničkom molitvom i međusobnim pozdravima vjernici su krenuli svojim domovima.

Još jednom treba pohvaliti gostoljubivost domaćina sabora, odnosno Grada Buzeta. Prepustili su nam odgovarajući prostor. Komunalno poduzeće Park besplatno je ustupilo i prevezlo štandove te stolove i klupe za zajednički ručak. Vrlo dobra suradnja u pripremi sabora ostvarena je i s Centrom za socijalnu skrb, kao i sa Domom za starije i nemoćne. Trudom i žrtvom naše tehničke službe čitav je program sniman i dostupan na YouTubeu. Hvala iznad svega našem Bogu što se sabor u Buzetu dogodio.

Zdravko Miholić