Adventpress bilten

17. 11. 2023.

Predavanja “Dani odluke” u Zagrebu

Predavanja “Dani odluke” u Zagrebu

Osam multimedijskih predavanja Darija Kovačevića i Nemanje Boričića, pastora i psihologa, obojice aktivnih govornika preko YouTube kanala — njihovih privatnih i preko crkvenog Hope Channel Hrvatska — nosi skupni naslov “Dani odluke”. Predavanja su se održavala u Zagrebu, u Kršćanskoj adventističkoj crkvi Zagreb 2, u ulici Dragutina Rakovca 26, od 10. do 16. studenoga 2023. godine svake večeri u 19 sati. Ta su predavanja dio već otprije započetih nastojanja Hope Channela Hrvatska po našim gradovima u svrhu naviještanja Radosne vijesti i predstavljanja sadržajne medijske produkcije. Događaj u Zagrebu zapravo je uvod u projekt “Europa za Isusa”, koji se odvija diljem Europe javnim naviještanjem Radosne vijesti. Predavanja Darija Kovačevića i Nemanje Boričića osmišljena su na način da kroz životopis drevnog proroka Ilije progovaraju o izazovima s kojima se susreće današnji čovjek, rješenjima koje nudi Biblija i važnosti donošenja pravodobne odluke da cijelim srcem slijedimo Boga. Svakom od predavanja prethodile su glazbene točke u izvedbi sastavâ i pojedinaca, a nakon predavanja su voditelji razgovarali s govornicima na temelju pitanja koje su gledatelji ili prisutni u dvorani postavili prethodne večeri. Svake večeri bilo je i druženja u razgovoru uz čaj i kiflice s govornicima u prostorijama crkve.

Cijeli program “Dana odluke” osmišljen je da se istodobno prenosi gledateljstvu iza malih ekrana, kao i za prisutne u dvorani. Organizator je svake večeri svim posjetiteljima osigurao besplatnu knjigu koju su tijekom predavanja govornici preporučivali i predstavili je kao izvrsno štivo za prisutne i gledatelje. Oni koji su pratili predavanja putem interneta, mogli su naručiti svoj primjerak poklon knjige koji će im biti uručen. Svojom neposrednošću, spontanošću, ozbiljnošću i dubinom promišljanja Nemanja i Dario su kao govornici privukli pozornost lijepog broja posjetitelja, od kojih su neki po prvi puta došli na takva predavanja. Prije toga su govornike, poput stotina drugih, pratili isključivo na internetu, a sada su se došli susresti s njima uživo i pratiti važne poruke o danima odluke koje su naši govornici pripremili. Istodobno su na YouTubeu Hope Channel Hrvatska stotine pratitelja gledali program svaku večer uživo, a tisuće njih će to učiniti budući da su snimke predavanja postavljene na YouTube. Zaključujemo da će utjecaj tako kvalitetnih sadržaja dosegnuti još mnoge koji će ih naknadno gledati, te će “Dani odluke” trajati dokle god bude donošenja dobrih odluka i propovijedanja Božje riječi. Takva i slična predavanja nastavit će se priređivati i nadalje na Hope Channelu Hrvatska, u drugim mjestima naše i susjednih zemalja. Da bi sve to bilo moguće, zahvalnost prije svega pripada Bogu, a onda svim govornicima, glazbenicima, tehničarima, voditeljima, logistici, komunikatorima, domaćicama i domaćinima te mnogima koji su omogućili izvedbu tako važnih programa za ispunjenje Božje misije na Zemlji. Zahvalnost pripada i skupini vjernih molitelja u prostoriji na katu crkvene zgrade, koji su sve vrijeme naviještanja Radosne vijesti preporučali govornike i slušatelje dragom Bogu.

Neven Klačmer

Fotografije: Vanesa Pizzuto i Neven Klačmer

 


Ukrajinci na školovanju u Maruševcu

Ukrajinci na školovanju u Maruševcu

U Srednjoj školi s pravom javnosti u Maruševcu ove je školske godine, nakon prethodno završenog prvog razreda, nastavila svoje obrazovanje za medicinsku sestru u drugom razredu Darina Hačkovska, rođena 2007. godine u gradu Žmerinka u Viničkoj oblasti u Ukrajini. Darina, koju zovu Daša, ima dva mlađa brata, oca bravara i majku domaćicu. Po pravilu da obitelji s troje ili više djece mogu napustiti Ukrajinu, Dašina ratna prognanička obitelj smjestila se u Belom Manastiru u Hrvatskoj. Njezini roditelji su vjernici Adventističke crkve i ona je krštena vjernica. Lijepo se snašla u adventističkoj školi, a posebno voli pjevati u sastavima i zborovima. Trudi se što bolje naučiti hrvatski. Kaže da je lijepo prihvaćena i da ima puno prijatelja. Moli se da rat u njezinoj domovini što prije završi, a o povratku u Ukrajinu će razmišljati kad se ostvare takvi uvjeti. Hobi joj je sviranje gitare.

Ilija Hliebov rođen je 2005. također u gradu Žmerinka u Ukrajini. S obitelji je došao u Zagreb, pa je prošle godine u Maruševcu upisao prvi razred za medicinskog tehničara, a ove je godine nastavio školovanje u drugom razredu. Rat u Ukrajini zatekao je njegovog oca u Zagrebu, na privremenom radu kao građevinara. Da bi se spojili kao obitelj, iz Ukrajine su kao ratne izbjeglice došli i preostali iz njegove obitelji: on, mlađi brat, dvije sestre i majka. Njegovi roditelji su adventisti i on je kršteni vjernik. Naučio je hrvatski jezik i stekao dosta prijatelja. Kaže da je dobro prihvaćen i da mu je ovdje lijepo. Moli se da rat u njegovoj domovini što prije završi. Kaže kako su pastori Adventističke crkve u njegovoj domovini, uz evangeliziranje, snažno uključeni u humanitarni rad, jer je tamo to sada jako važno. O povratku u Ukrajinu još ne razmišlja jer je sve tako neizvjesno. Hobi mu je vožnja biciklom i plivanje.

Marjana Kosiak rođena je također u gradu Žmerinka u Ukrajini. Došla je s ocem u Zagreb ove godine, i u Maruševcu je upisala prvu godinu srednje škole medicinskog smjera, za fizioterapeutkinju. Ima sedamnaest godina, dva mlađa brata i dvije mlađe sestre. Otac joj je građevinar, a majka domaćica. Majka i mlađa braća i sestre su još u Ukrajini, jer u Zagrebu nisu mogli pronaći smještaj za njih sedmero. Njezini roditelji su adventisti i ona se također smatra adventisticom, iako će to u budućnosti potvrditi biblijskim krštenjem. Ima više hobija: crtanje, čitanje, šetnja, planinarenje, putovanja…

Ivan Đidara


Nakladništvom do cjelovitog zdravlja: Interliber 2023.

Nakladništvom do cjelovitog zdravlja: Interliber 2023.

Na Zagrebačkom velesajmu je od 7. do 12. studenog 2023. godine održan tradicionalni Interliber, središnji knjižni sajam u Republici Hrvatskoj na kojem nakladnici predstavljaju svoja izdanja. I ove godine je Nakladnička kuća Znaci vremena iz Zagreba imala svoj izlagački kutak u paviljonu broj 7 velesajamskog kompleksa. Ove godine je uredništvo na čelu s direktorom Marijom Šijanom odučilo glavni naglasak ponude staviti na zdravstvene sadržaje, kojima je već gotovo jedno stoljeće perjanica upravo časopis za promicanje zdravlja Život i zdravlje. Taj će časopis sljedeće godine proslaviti stotinu godina od izlaska prvog broja na hrvatskom jeziku, 1924. godine. Na izložbenom prostoru Znaka vremena svakog su se dana dijelili besplatni primjerci posljednjeg broja tog časopisa, uz ponudu ostalih knjiga koje ta nakladnička kuća ima u svojoj ponudi. Uz djelatnike koji surađuju sa Znacima vremena, veliki doprinos ovom predstavljanju i radu dali su studenti Adventističkog teološkog visokog učilišta iz Maruševca, koji su volontirali radeći na Interliberu te stupali u kontakte s mnoštvom posjetitelja kojih je ove godine, prema riječima uprave Interlibera, bilo puno više nego prijašnjih godina. Središnji događaj za nakladništvo Adventističke crkve dogodio se u subotu, 11. studenoga u 15 sati. Tada je na središnjoj pozornici paviljona 7 održana tribina i predstavljanje časopisa Život i zdravlje kao uvod u obilježavanje stotinu godina od početka izlaženja hrvatskog izdanja, posvuda u svijetu poznatog adventističkog zdravstvenog časopisa Life and Health.

U tribini su sudjelovali voditeljica Nevenka Brandt Milovanović; glavni i odgovorni urednik časopisa dr. Miroslav Đidara; voditelj Odjela zdravlja Kršćanske adventističke crkve u Republici Hrvatskoj Mišo Havran; liječnik iz Požege i stručni suradnik Tihomir Brkić, dr. med, te direktor Nakladničke kuće Znaci vremena Mario Šijan. U četrdeset i pet minuta predstavljanja Miroslav Đidara je govorio o povijesti časopisa i dosadašnjim urednicima, Mišo Havran o zdravstvenoj službi Adventističke crkve i važnosti tog časopisa, Mario Šijan o tisku i distribuciji, dok je liječnik Tihomir Brkić govorio o važnosti cjelovitog zdravlja koje taj časopis promiče već stotinu godina, utemeljen na Bibliji i znanosti o zdravlju. Svi prisutni posjetitelji dobili su posljednji primjerak tog časopisa, koji je upravo izišao iz tiska, te jednogodišnju besplatnu pretplatu na nove brojeve. Skup je zaokružen domjenkom od voća i vode na promotivnom pultu Nakladničke kuće Znaci vremena, uz uzvanike i organizatore. Hrvatska radiotelevizija snimila je kratki prilog s direktorom nakladničke kuće, koji je emitiran u emisiji Zajedno u Duhu tog istog dana. Časopis Život i zdravlje će tijekom 2024. godine nizom priredbi obilježiti tu važnu obljetnicu, a kao središnja proslava namjerava se održati zdravstveni skup u glavnom gradu Hrvatske.

Neven Klačmer


Subota zahvalnosti u Đeletovcima

Subota zahvalnosti u Đeletovcima

Starješine mjesnih crkava Đeletovci i Banovci, Branko Garvanović i Borislav Medić, dogovorili su sa svojim crkvama zajedničko bogoslužje zahvalnosti u Đeletovcima, na prijedlog Steve Krznarića. Tako smo posebno bogoslužje zahvalnosti upriličili u subotu, 11. studenoga ove godine. Pročelje unutrašnjosti crkve ukrašeno je jesenskim plodovima i namirnicama spremljenima za zimnicu. Na taj su način svi vjernici izrazili zahvalnost Bogu za skrb, zaštitu i Njegovo vodstvo tijekom ove godine.

I ovog puta radosnom je ozračju pridonio crkveni muški sastav svojim pjesmama otpjevanim u znak slavljenja i zahvalnosti Bogu. Pastor Tihomir Sabo je u svojoj propovijedi u dva dijela ukazao na važnost zahvaljivanja Bogu za Njegovu skrb i vodstvo, kao i na potrebu oslanjanja vjerom u Božju promisao i dobrotu, bez obzira što nam se događalo na životnom putovanju ovom grešnom Zemljom u danima tako ispunjenima zabrinutošću. Prisjetili smo se na činjenicu iz Evanđelja da je samo deset posto izliječenih gubavaca nakon iscjeljenja izrazilo zahvalnost Kristu za taj, u ono vrijeme nedokučivi dar zdravlja koji im je vratio smisao života i optimizam.

Vjernici iz Banovaca su te subote bili posebno zahvalni Bogu što su uspjeli, uz darove dobrih ljudi i uloženi veliki trud, nakon strašne oluje koja je poharala istok Slavonije, obnoviti krovnu konstrukciju i postaviti novi crijep na njihovu crkvenu zgradu — upravo prije učestalih jesenskih kiša.

Nakon živog i nadahnjujućeg subotnjeg bogoslužja domaćini su pozvali sve vjernike i goste na zajednički objed, koji je obilovao jesenjim voćnim plodovima. Neka Božji blagoslovi budu i dalje nad svim vjernicima dviju sestrinskih mjesnih crkava u Slavoniji!

Tihomir Sabo


Varaždinski okrug na okupu

Varaždinski okrug na okupu

U Varaždinu je 29. travnja 2023. održan skup vjernika iz Varaždinskog okruga, koji obuhvaća adventističke mjesne crkve iz Varaždina, Maruševca i Čakovca. Bogoslužje je posebno upriličeno da se na njemu iznose iskustva vjernika. Nastupio je pjevački sastav s više nadahnjujućih pjesama, koje su popratili mlađi i stariji svirači.

Već više godina u Varaždinu postoji štand s knjigama, časopisima i traktatima. Prolaznici koje to zanima zastanu, pogledaju, posude i prime poklon knjigu. Neki navraćaju više puta i rado porazgovaraju s vjernicima koji rade na štandu. Oko toga se naročito zauzima  Mijo Bistrović, koji je iznio nekoliko zanimljivih iskustava i kontakata s rada na štandu. Na ogradi mjesne crkve u Varaždinu postoji lijepo oblikovan sandučić za posudbu i poklanjanje knjiga, kao što to ima i mjesna crkva u Slatini.

Vjernica Vesna Ivezić je na zanimljiv način istaknula potrebu za darivanjem za misiju kod nas i u svijetu. Pastor Matija Kovačević je na zanimljiv način vodio proučavanje Biblijske pouke po skupinama i izdvajao primjenu za danas. Pastor Ivan Đidara je ispričao nekoliko iskustava iz svojega rada. Pastor Dragutin Matak je iznio presjek iz Biblijske pouke o Trostrukoj anđeoskoj vijesti te o velikoj potrebi da tu poruku objavljujemo današnjem naraštaju, koji sve više grca u beznađu. Postoji Radosna vijest za sadašnjost i budućnost! S nama je bilo i prijatelja Božje riječi koji se pripremaju učiniti zavjet s Bogom.

Svi su potom pozvani na zajednički ručak, koji je obilovao voćem i vegetarijanskom hranom, koju su priredile vrijedne domaćice, uz vodstvo kao i nekad, Srebrenke Golubić. Cilj je bio da se vjernici ohrabre, održe i nastave svoju misiju; da svaki vjernik, prema svojim mogućnostima i sposobnostima bude sudionik, a ne samo promatrač! Sve to je iz pozadine podržavao okružni pastor Kristijan Mojzeš. Zajedničko druženje i razmjena iskustava su uvijek dobrodošli. “Kako je lijepo i krasno kad sva braća (i sestre) žive zajedno (i u crkvi)!”

Ivan Đidara


Gosti iz Melbournea u Zagrebu

Gosti iz Melbournea u Zagrebu

Propovjednički par dr. Danijela i dr. Branimir Schubert — nekadašnji učenici i studenti u Maruševcu, pa studenti u Francuskoj, na Filipinima i u Sjedinjenim Američkim Državama, a potom propovjednici u Australiji, misionari u Pakistanu i Papua Novoj Gvineji te dužnosnici Južnopacifičke divizije Adventističke crkve u Sydneyju, koji danas žive u Melbourneu u Australiji — poslužili su u subotu, 4. studenoga 2023. u crkvi Zagreb 1. Na poziv vjernika Danijela je, rođenjem Puljanka, održala slikoviti poziv na darivanje, ukazujući na Božje blagoslove koji
se slijevaju u ruke s otvorenim dlanovima koje su spremne na dijeljenje potrebitima (Propovjednik 11,1); dok je Branimir, rođenjem Zagrepčanin, održao svojoj crkvi ohrabrujuću propovijed o nadi utemeljenoj na Bogu nade, Božjoj riječi i Svetom Duhu — kad imamo povjerenje u tog Boga nade koji će ispuniti srca mirom i radošću do te mjere da će se ta nada prelijevati na druge (Rimljanima 15,13). Iako je
razlog dolaska u Hrvatsku bio ispraćaj Branimirove majke Mariane na počinak do Isusovog dolaska, u Oroslavju, kad su se spremno odazvali i poslužili iz Božje riječi na slavu Bogu, svi smo se obradovali i duhovno osnažili.

Branka Vukmanić