Adventpress bilten

15. 12. 2023.

Susret s gostujućim govornicima projekta “Europa za Isusa”

Susret s gostujućim govornicima projekta “Europa za Isusa”

Hrvatska konferencija Kršćanske adventističke crkve u Republici Hrvatskoj okupila je u Zagrebu, u ponedjeljak 11. prosinca 2023. godine, sve pastore misionare koji su došli iz raznih dijelova svijeta u želji da služe u hrvatskim crkvama u velikom projektu Generalne konferencije “Europa za Isusa”. To su pastori koji su cijeli svoj radni vijek i život posvetili propovijedanju Evanđelja. Predavanja naslovljena “Objava nade”, koja su započela u četrnaest crkava diljem Hrvatske, oduševila su vjernike i sve prijatelje koji su došli slušati o Božjoj ljubavi prema čovjeku.

Iskustva tih misionara koja su doživjeli u nekoliko dana boravka među nama, također su bila jako ohrabrujuća. Tom su prigodom zahvalili pastorima i vjernicima mjesnih crkava koje su im bili domaćini, i istaknuli odličnu suradnju i toplu dobrodošlicu na koju su naišli. Mnogi od njih su rekli da su se osjećali kao kod kuće, jer su im vjernici bili spremni pomoći u svakom trenutku. Bili su ohrabreni brojem gostiju i prijatelja koji su iz večeri u večer s pozornošću slušali njihova izlaganja. Mogućnost postavljanja pitanja i razgovori na osobnoj razini s pastorima misionarima obogatili su te evangelizacije.

Predsjednik Jadranske unije konferencija, pastor Zlatko Musija, uvodno je pozdravio sve nazočne i istaknuo kako je važno i zahtjevno biti misionar za Isusa u Europi. Također je istaknuo veliku ulogu misionara na početku povijesti kršćanstva, o kojima nam svjedoči Biblija. Prigodne darove za uspomenu na taj posebni događaj uručio je predsjednik Kršćanske adventističke crkve u Republici Hrvatskoj, pastor Slobodan Bobo Marčeta.

Prisutni pastori, neki u pratnji supruga i obitelji, a predvođeni Kentom Sharpeom, blagajnikom Adventističkog radija u svijetu, iz Sjedinjenih Američkih Država, predstavili su se s nekoliko rečenica, i tek smo tada doznali da su neki u službi više od četrdeset godina. Svoja bogata iskustva i žar svjedočenja svim srcem prenijeli su i u naše mjesne crkve.

Prije zajedničkog obroka zanimalo ih je pogledati zgradu mjesne crkve Zagreb 1, znajući da je oštećena u potresima koju su pogodili Zagreb i okolicu. Sa zanimanjem su pregledali građevinske projekte i, svjesni opsega predstojećih  građevinskih radova buduće crkve, obećali su se založiti za svakovrsnu podršku.

Zajedništvo u Kristovom duhu ljubavi bilo je iznimno u tih nekoliko sati druženja. Mnogi od nas stekli su nova poznanstva i prijatelje, bez obzira na jezik i udaljenost zemalja iz kojih dolaze. Ujedinila nas je nevjerojatna Božja ljubav prema svakome, a pogotovo prema onima koji će tek čuti Božju poruku ljubavi.

Spisateljica Ellen G. White napisala je dobro nam poznate riječi: “Najveća potreba svijeta je potreba za ljudima koji se ne daju ni kupiti ni prodati, koji su u dubini svoje duše pošteni i časni, koji se ne boje nazvati grijeh njegovim pravim imenom, čija je savjest vjerna dužnosti kao magnetna igla polu, koji će ostati na strani pravednosti pa makar se nebo srušilo.” Hvala svima za predan rad i doprinos ovom posebnom događaju — “Europa za Isusa”!

Svjetlana Veble


Umro je teolog Ivan T. Blažen

Umro je teolog Ivan T. Blažen

Ivan T. Blažen, jedan od najistaknutijih adventističkih teologa hrvatskih korijena, usnuo je u Gospodinu 4. prosinca 2023. godine, u 89. godini života, u Loma Lindi u Kaliforniji. Značenje njegovog hrvatskog prezimena je “blessed” ili “makarios”.

Nakon Prvog svjetskog rata Matija i Antonija Blažen napustili su svoj rodni grad Pakrac u Hrvatskoj i odselili u Sjedinjene Američke Države. Sin Ivan rodio im se 17. rujna 1934. godine u Buffalou, New York. Daroviti dječak završio je srednju tehničku školu u Detroitu, Michigan, gdje je posebno uživao u satovima glazbe i sviranju trube. Ali oduševio se i kršćanstvom na adventistički način i krstio se biblijskim krštenjem uronjavanjem.

Njegov otac, rimokatolik, bio je vrlo ljutit što je njegov sin postao adventist. Otjerao je Ivana i rekao mu: “Ti više nisi moj sin. Tebi nije mjesto u ovom domu.” Bilo je to vrijeme kad je Ivan trebao poći na koledž. Tako je, jednog hladnog jutra u veljači u Detroitu, Ivan napustio svoj dom s nekoliko osobnih stvari i slomljenog srca. Odsjeo je kod obitelji adventističkog propovjednika koji ga je krstio. Odmah su mu kupili odjeću i druge potrepštine i preselili ga u mjesto Berrien Springs, oko tristo kilometara zapadno od Detroita, na Emmanuel Missionary College — danas Sveučilište Andrews. Bio je to početak puta Ivana Blažena u teološkom obrazovanju.

Diplomirao je 1957. godine te nastavio postdiplomski studij na nekoliko sveučilišta. Školovao se na Sveučilištu Heidelberg u Heidelbergu u Njemačkoj, Sveučilištu Drew u Madisonu u New Jerseyju, i Teološkom seminaru Sveučilišta Princeton u Princetonu, New Jersey, gdje je doktorirao 1979. godine iz Poslanice Rimljanima, 6. poglavlje.

Blažen je bio jedan od istaknutih znanstvenika Novog zavjeta Crkve adventista sedmog dana, o čemu svjedoče njegova pisana djela. Imao je neutaživu želju za znanjem i veliku ljubav prema svojim studentima. Njegova najveća strast bila je poučavanje drugih o Evanđelju i čudesnoj ljubavi i spasenju kroz Isusa Krista.

A sada jedan osobni osvrt: Bila je to 1980. godina. Veliku mi je radost pričinjavalo pohađanje predavanja dr. Blažena na Sveučilištu Andrews. Te je godine njegov otac nakon mnogo godina posjetio Jugoslaviju i Hrvatsku. Dok je bio u posjetu Titovom rodnom selu Kumrovcu, doživio je srčani udar. Budući da smo u to vrijeme moja obitelj i ja bili na Sveučilištu Andrews, Ivan me je zamolio da mu pomognem u vezi s njegovim odlaskom u Zagreb. Nadao se još zateći svojega oca u životu. Liječnica u hitnoj službi, koja je prva pritekla u pomoć gospodinu Matiji Blaženu, bila je adventistica. U zagrebačkoj bolnici primila ga je druga liječnica — adventistica. Naši su ga vjernici, a naročito roditelji moje supruge često posjećivali i pomagali mu. Kad je Ivan stigao u Zagreb, njegov je otac bio obraćen čovjek, zahvaljujući dobroti ljudi koje je prvi put vidio, a s kojima je toliko toga dijelio. Bio je ponosan na svojega sina adventista, i sâm se priklonio svojemu Spasitelju na poseban način na kraju života. To je za Ivana bila najveća utjeha kad je nakon deset dana njegov otac umro u toj bolnici. Više o tom događaju može se čitati u članku koji je Ivan Blažen napisao 2008. godine: https://adventistreview.org/2008-1501/2008-1501-25/

Iskrenu kršćansku sućut upućujem obitelji.

Dr. Dragutin Matak


Koncerti duhovne glazbe u Rijeci i Puli

Koncerti duhovne glazbe u Rijeci i Puli

Glazbeni izvođači riječke i pulske mjesne crkve, uz prijatelje iz drugih krajeva, udružili su snage te su 8. i 9. prosinca 2023. u Rijeci i Puli odjeknuli zvuci glazbe na slavu Bogu. Oba koncerta održala su se sklopu predavanja “Objava nade” američkih pastora Richarda Haleversena u Rijeci, i D. W. Westa u Puli. Bila je to prilika da i ljubitelji glazbe kroz poruke koje su pastori podijelili na koncertima upoznaju govornike u svojim mjestima, te da odgovore pozivu na predavanja iz Božje riječi koja su uslijedila.

Zahvalni smo Bogu na darovima i prilici da se sve to ostvari. Također smo zahvalni Borisu Golubiću i Norbertu Liniću s njihovim suradnicima i obiteljima na organizaciji, kao i svim glazbenicima, tehničarima, dekoraterima, vozačima i drugima koji su uložili vrijeme i unijeli radost u te sadržaje. Vjerujemo da se Božja poruka mira i dalje širi i radujemo se da On i dalje upućuje poziv da se kroz darove koje je svakom dao uključimo u širenje mira koji samo On pruža.

Dorothea Relić Macedo


Obljetnica braka na evangelizaciji u Virovitici

Obljetnica braka na evangelizaciji u Virovitici

U Virovitici je u tijeku niz evanđeoskih predavanja “Objava nade”. Glavni gost govornik je Arturo Gutierrez Meneses iz Meksika. On i njegova supruga Ana Maria Hernandez Fragoso napunili su 42 godine braka, na dan 10. prosinca u tijeku te evangelizacije u Virovitici. Saznavši za njihovu obljetnicu, vjernici crkve u Virovitici odlučili su pripremiti iznenađenje za njima drage goste iz Meksika.

Nakon predavanja svi nazočni spustili su se u donje prostorije crkve na domjenak. Tom prilikom iznenadili su Artura i njegovu suprugu Anu Mariju buketom cvijeća i slavljeničkom tortom. Evanđelisti su bili ugodno iznenađeni gestom Virovitičana. Upravo toliko koliko su u braku, Arturo i njegova supruga putuju po svijetu pronoseći Radosnu vijest. Tijekom svoje službe boravili su na tri kontinenta. I kako su nam rekli, propovijedat će dokle god ih zdravlje služi. Od srca im želimo obilje Božjih blagoslova u njihovom životu i službi!

Ljubiša Živojnov


Razigrana crkva u Požegi

Razigrana crkva u Požegi

Kako izgleda Zlatni grad koji Isus sprema? Zajedno smo potražili i pronašli odgovor u spisima evanđelista Ivana. U subotu, 25. studenoga 2023. u mjesnoj crkvi u Požegi, djeca predškolskog i školskog uzrasta uživala su u kratkom uprizorenju o Zlatnom gradu. Kako bi im predočili sve što za njih Isus sprema, vrijedne i kreativne ruke obitelji Turković načinile su maketu zlatnog grada. U iznošenju su sudjelovale mlade anđelice Gabriela i Eliana te pastor Darko Kovačević. Učiteljice subotnje škole Stanislava Turković i Veronika Lipohar vodile su radionice izrade maketa Zlatnog grada od materijala koje su prenamijenili. Bilo je zadovoljstvo gledati malene kreativce kako izrađuju svoje zamisli. Bila je to prilika da svoju kreativnost uz djecu pokažu i njihovi roditelji.

Radionica je održana po projektu Messy Church ili razigrane crkve, koji potiče obitelji da na kreativan način upoznaju biblijske istine uz kvalitetno provedeno zajedničko vrijeme. Veselimo se i pozivamo na sljedeću takvu radionicu koja će se održati 23. prosinca.

Veronika Lipohar


Prednosti veganske prehrane

Prednosti veganske prehrane

Seminar “Prednosti veganske prehrane” održan je od 15. listopada do 3. prosinca 2023. u crkvi Zagreb 3, u Bolničkoj ulici. Okupljali smo se nedjeljama od 10 do 12 sati. Da zanimanje iz nedjelje u nedjelju sve više raste pobrinuli su se naši voditelji Danijela i Bill Stroud, iskusni i oduševljeni praktičari u pripremi i konzumiranju veganskih obroka.

Bilo je to predivno i nezaboravno iskustvo za našu malu crkvu i sve polaznike. Svaku smo nedjelju iščekivali s puno znatiželje, jer je teorijski dio u kojem smo slušali o bjelančevinama, masnim kiselinama omega 3 i 6, soli, kolesterolu, važnosti vlakana, kalciju, umjerenosti, zdravoj zamjeni za šećer — uvijek slijedio i praktični dio s našim voditeljima. Kušanje takve hrane bilo neizostavni i sa znatiželjom očekivani trenutak. Na našem sedmom sastanku pridružio nam se dr. Željko Ćorić i svojim nas predavanjem podsjetio koliko je bitna umjerenost baš u svemu. U dobrom ozračju kojim je većina polaznika bila oduševljena, čemu su doprinijeli i opušteni voditelji, bolje se i slađe jelo.

Nakon završetka seminara, za nedjelju 10. prosinca dogovorili smo zajednički ručak kad je svatko tko je želio donio jelo prema predstavljenim receptima, ili nešto po vlastitom izboru. Voditelji su bili oduševljeni primjenom onoga čemu su nas dva mjeseca poučavali. Još više su ih ohrabrile izjave polaznika seminara da su u svoj život unijeli promjene potaknute novim spoznajama. Jedna od polaznica, a nije bila jedina, izjavila je: “Toliko truda, ljubavi, radosti, nova prijateljstva, planovi. Hvala vam — je premalo reći!”

Na kraju seminara vjernim prijavljenim polaznicima — a bilo ih je dvadeset i osmero — uručen je fascikl sa svim predavanjima, koji je uz to sadržavao i pedesetak recepata prema temama koje su obrađivane.

Zahvaljujemo sponzorima koji su omogućili podjelu časopisa Život i zdravlje te knjige Veganski recepti svim polaznicima seminara. Četiri polaznice koje su prisustvovale svih osam puta nagrađene su knjigom Izaberi zdravlje.

Zanimljivo je spomenuti da se nekolicina polaznika seminara nakon degustacije, posljednjih nekoliko nedjelja uputila na šetnje prirodom prilagođene amaterima. Obično ih je vodila jedna od polaznica seminara, planinarka Miroslava. Posjetili smo Glavicu, slap Sopot, slap Ferendol, Japetić, i nastavljamo dalje s druženjima i predivnim prijateljstvima. Načinili smo WhatsApp grupu za dijeljenje slika sa zajedničkih druženja, recepata i obavijesti o budućim sadržajima.

Zahvaljujemo Danijeli i Billu na zamisli koju su ostvarili, obogaćujući nas novim znanjima i uklanjajući predrasude koje su neki na samom početku imali o veganskoj prehrani. Zahvaljujemo suradnicima koji su odradili važan dio posla i tako iz sjene vrijedno pridonijeli uspješno ostvarenom cilju. Odlučili smo u životu primijeniti Hipokratovu izjavu i veliku mudrost: “Neka tvoja hrana bude lijek, a tvoj lijek neka bude hrana.”

Nadica Đidara