Adventpress bilten

12. 01. 2024.

Sadržajna subota u crkvi Beli Manastir

Sadržajna subota u crkvi Beli Manastir

Posljednja subota u 2023. godini po mnogočemu je bila posebna za vjernike adventističke crkve u Belom Manastiru. U subotu, 30. prosinca, imali smo prilike uživati u lijepo osmišljenom programu na temu Isusovog rođenja, a pripremila su ga i izvela djeca iz naše crkve. Njih sedmero proslavili su Boga svojim darovima — kroz recitacije, biblijske retke i pjesme koje su uz njih zapjevali i ostali vjernici. Nakon programa djeca su dobila prigodne poklone.

Uslijedio je obred Gospodnje večere, a zatim nas je pastor Drago Mojzeš poveo u duhovno razmišljanje o Isusovom rođenju i Njegovoj smrti. Naglasio je veličinu i važnost Kristove žrtve za nas te kako su Njegovo utjelovljenje i Njegova smrt učinjeni iz ljubavi prema palom čovjeku.

Subota se nastavila zajedničkim druženjem svih vjernika u opuštenom ozračju na domjenku. Prije rastanka smo zaključili da takvih događaja u novoj godini treba biti više. Duboko smo zahvalni Bogu za Njegovu milost, ljubav i blagoslove koje smo tijekom prošle godine stalno osjećali, i s povjerenjem gledamo u Njegovo vodstvo u novoj godini.

Pavle Leskovar


Božićni koncert u Maruševcu

Božićni koncert u Maruševcu

U velikoj dvorani Učilišta u Maruševcu 21. prosinca 2024. godine održan je božićni koncert. Takav koncert priređuje se svake godine, osim kad smo imali stanku za vrijeme korone i nismo ga mogli održati. Na koncertu su sudjelovali mladi iz Srednje škole s pravom javnosti u Maruševcu kao pojedinci, crkveni zbor iz adventističke crkve u Maruševcu, sastav iz adventističke crkve u Varaždinu, dječji zbor iz Osnovne škole Gustava Krkleca iz Maruševca, sastavi iz Kulturno-umjetničkog društva Klaruš iz Maruševca i nekoliko solista te zbor profesora i djelatnika Srednje škole u Maruševcu. Koncertu su nazočili mnogi mještani iz Maruševca i šire, a među njima su kao redoviti gosti bili načelnik Općine Maruševec, župnik iz Maruševca te ravnatelj Osnovne škole. Pastor Alen Hadžiefendić je tom prigodom održao kratki govor o značaju Božića.

Na kraju programa su svi sudionici nastupili kao veliki zbor i pjevali svima poznatu pjesmu “Tiha noć”. Kao pratnja tom velikom zboru, uz klavir i orgulje trubu je svirao najmlađi sudionik Filip Car. Školska dvorana je bila dupkom puna. Tako naša škola u Mruševcu vrši svoje poslanje. Nakon koncerta svi su bili pozvani na vegetarijansku zakusku. Tu su obnovljena stara i rodila se nova poznanstva, uz razmjenu dojmova o koncertu. Uvaženim gostima uručena je i poklon knjiga Ellen G. White, Isusov život.

Ivan Đidara


Radionica o misijskom djelovanju

Radionica o misijskom djelovanju

U subotu, 23. prosinca 2023. godine, imali smo priliku ugostiti predsjednika Jadranske unije konferencija pastora Zlatka Musiju iz Zagreba. Bio je to prvi posjet pastora Musije crkvi u Virovitici, nakon što se vratio sa službe u inozemstvu i preuzeo službu predsjednika. Prije propovijedi upoznao nas je s planom rada Jadranske unije konferencija, koja obuhvaća crkve u Sloveniji, Hrvatskoj i Albanskoj misiji. Neka dragi Bog pomogne se ti planovi i programi ostvare!

Pastor Musija je prije obreda Gospodnje večere održao propovijed koja se temeljila na ulomku iz Evanđelja po Luki 22,14-30. Poruka je: Dajmo Isusu prvo mjesto u svojem životu, ponizimo se i prihvatimo Njegovo vodstvo, učimo iz Njegovog primjera kako oprostiti čak i onima koji su nas izdali i ostavili u sudbonosnim trenucima života.

Nakon toga je uslijedio zajednički ručak, a potom seminar za vođe misionstva i sve koji se zanimaju za takav rad. Nakon što je tjedan dana prije toga završila dvotjedna evangelizacija “Objava nade”, taj nam je seminar dobro došao kao nadogradnja. Zapravo, to je više bila interaktivna radionica o misijskom djelovanju: kako ostvariti kontakt s nekom osobom i kako je oduševiti za Isusa. Pritom su koraci: 1) Svake godine izgradimo prijateljski odnos s petero ljudi. 2) Molimo se za njih svakoga dana. 3) Služimo njihovim potrebama. 4) Dijelimo s njima svoja uvjerenja — ne pravila, već odnos s predivnim Bogom. 5) U pravom trenutku podijelimo s njima vlastito svjedočanstvo vjere. 6) Upoznajmo ih s Isusom kao jedinom Nadom svijeta. 7) Pozovimo ih u crkvu na poseban program ili u malu skupinu. 8) Proučavajmo Bibliju s njima. 9. Skrbimo se o novim vjernicima. 10) Naučimo ih kako da i sami dosegnu druge (umnožavanje).

Ljubiša Živojnov


Multimedijska misijska predavanja u Virovitici

Multimedijska misijska predavanja u Virovitici

U Kršćanskoj adventističkoj crkvi u Virovitici održan je niz od šesnaest multimedijskih duhovnih predavanja pod naslovom “Objava nade”. Ta večernja predavanja održana su u velikoj dvorani crkve, od 1. do 16. prosinca, svakog dana osim ponedjeljka. Gost govornik bio je Arturo Gutierrez Meneses iz Meksika. Kroz predavanja koja je prevodio pastor Josip Salajster, koja su se temeljila na biblijskoj knjizi Otkrivenje, mogli smo razumjeti da u ovim vremenima bremenitima nesigurnošću, krizama i previranjima u svijetu, imamo nadu u budućnost koja je pred nama, jer znamo da Bog bdije nad događajima. Biblija nam govori da za sve koji vjeruju Bogu spasenje dolazi uskoro.

Kako su predavanja odmicala iz večeri u večer, sve je više jačala vjera onih koji su ih posjećivali. Svaku večer imali smo priliku čuti jednu glazbenu točku na slavu Bogu. Jedan od redovitih posjetitelja izjavio je: “Godinama sam vjernik crkve, ali nisam skoro čuo da je netko objasnio Otkrivenje na tako razumljiv način, jednostavno i ohrabrujuće.” Drugi je izjavio: “Molim se Bogu za oživljavanje crkve već više godina, i Bog je upriličio ta predavanja kao odgovor. Većina vjernika se uključila u taj projekt, i to me raduje.” Posjetitelji koji su dolazili svaku večer, ili često, složili su se u tome da su Arturo i njegova supruga Ana Maria Hernandez Fragoso bili veliki blagoslov za vjernike iz Virovitice i okolnih mjesta Pčelić, Špišić Bukovica, Slatina i Grubišno Polje.

Kako su predavanja odmicala, tako je prisnost vjernika i gostiju bivala sve veća. Nakon što smo otkrili da naši gosti imaju jubilej — 42 godine braka, odlučili smo ih iznenaditi. U nedjelju, 10. prosinca prijepodne, naša gošća održala je radionicu meksičke kuhinje. Bilo je prisutno desetak sestara i braće, a prevodio je Slobodan Radovanović. Ana Maria je pokazala kako priprema tijesto i ispekla je gorlitaj punjenje s ljutim crvenim umakom i umakom od avokada guancamolo te salatom. Te večeri smo nakon predavanja imali priliku kušati pripremljene meksičke specijalitete. Tada je uslijedilo iznenađenje za naše goste: čestitke na španjolskom jeziku za obljetnicu braka, uz veliki buket cvijeća i slavljeničku tortu. Arturo i Ana Maria bili su ugodno iznenađeni tom gestom. Tortu je izradila Branka Milovanović iz Pčelića. Kad smo saznali da je Ana Maria završila školu za kozmetičare i da ima znanje o masaži i kiropraktici, odmah je bilo zainteresiranih za masažu, kiropraktiku i za brzi tečaj šišanja.

U predvorju crkve postavljen je štand s duhovnom i zdravstvenom literaturom, s više od pedeset naslova izdanja Znaci vremena — knjiga, časopisa i traktata, koji su posjetiteljima bili na raspolaganju, uz tri prijevoda Novog zavjeta i cjelokupnu Bibliju. Vrlo brzo je došla i subota, 16. prosinca, kad se prijepodne održalo posljednje predavanje. Vijesti iz svijeta imali smo upravo iz Meksika. Pastor i njegova supruga govorili su o svojem radu i planovima za budućnost. Nakon toga im je starješina crkve Tihomir Vranić uručio prigodne poklone kao uspomenu na boravak u našem gradu: zidni sat s motivom Virovitice, čokolade i hrvatski brend — bajaderu. U subotu uvečer imali smo zajedničku šetnju po parku, okolici dvorca i posjet muzeju koji se nalazi u njemu. Budućnost će pokazati postignuća te evangelizacije. Neki su vidljivi već sada: jedinstvo i duhovno buđenje. Neka dragi Bog dade da potraje do Isusovog drugog dolaska!

Ljubiša Živojnov