Adventpress bilten

26. 01. 2024.

Bogoslužja u Vinkovcima i Vukovaru

Bogoslužja u Vinkovcima i Vukovaru

Uobičajeni redovni posjet predsjednika Jadranske unije konferencija, pastora Zlatka Musije, mjesnoj crkvi Vinkovci pretvorio se u malu saborsku subotu u Vinkovačkom okrugu, 20. siječnja 2024. godine. Vjernici iz ostalih mjesnih crkava te gosti izvan vinkovačkog okruga učinili su taj posjet još svečanijim. U petak navečer je pastor Musija održao duhovno predavanje u crkvi u Vukovaru, a u subotu u Vinkovcima. Prijepodnevni dio bogoslužja bio je sastavljen od sažetka 10 dana molitve, uz iznošenje iskustava tijekom toga razdoblja. Muški sastav pod vodstvom pastora Tihomira Saboa otpjevao je pjesmu “Vječna vrata”, a kroz pouke iz Biblije vodio nas je pastor Musija. U drugom dijelu bogoslužja opet je nastupio muški sastav pjevajući “Pjesma naša nek’ odjekne”. Središnju subotnju temu “Bog kojemu se divim” pripremio je pastor Zlatko Musija.

Vrijeme zajedničkog ručka iskoristili smo za razgovore, razmjenu iskustava, prisjećanje na davne susrete i uživanje u domaćinski brižno pripremljenoj hrani. Poslijepodnevna tema uslijedila je nakon predstavljenih aktivnosti Jadranske unije konferencija i nakon podjele diploma sudionicima završene zoom obuke za male skupine u organizaciji Adventističkog učilišta Friedensau. Blaženstva što ih je Isus izgovorio na Gori su bila na poseban, dubok i duhovan način predočene u poslijepodnevnoj propovijedi “Božje korjenite vrijednosti”.

Svečana i bogata subota završila je polusatnim sastankom svih sudionika obuke za male skupine. Razmjena iskustava, izazovi, prepreke, radost službe u maloj skupini, načini pristupa i prednosti službe u malim skupinama bile su neke od tema na tom sastanku. Poticajno bogoslužje ostavilo je traga na svim prisutnima. Posvećena služba zajednici, posvećeni karakteri, radost u hodu s Kristom jesu pokretači koji nas vraćaju natrag k izvoru —Božjoj riječi, Bibliji.

Dominik Ljubić


“Objava nade” u Osijeku

“Objava nade” u Osijeku

U sklopu globalnog projekta Generalne konferencije “Europa za Isusa”, u osječkoj adventističkoj crkvi je od 1. do 16. prosinca 2023. održan niz multimedijskih predavanja pod nazivom “Objava nade”. Govornik je bio gost iz Sjedinjenih Američkih Država dr. Murell Tull, cjenjeni i iskusni pastor, dugogodišnji predavač i evangelizator, koji je tijekom svojeg životnog vijeka proputovao sve kontinente pronoseći Radosnu vijest tisućama slušatelja diljem svijeta.

Zadobio nas je već prve večeri, iznoseći biblijske istine snažno, uvjerljivo i proživljeno, a govorio je s puno ljubavi i topline koja ruši sve prepreke različitosti. Svako predavanje bilo je popraćeno video prilozima i duhovnim pjesmama, a na kraju je uvijek slijedio poziv na odluku. Zahvalni smo našem prevoditelju s engleskog jezika, pastoru mr. Tihomiru Sabou iz Vukovara, te osječkom mješovitom sastavu koji je svojim nastupima uljepšao i obogatio svaku večer tih predavanja. Odaziv posjetitelja bio je manji od očekivanog, ali hvala Gospodinu za svaku dušu koju su ta predavanja približila Bogu i potaknula ih da Mu predaju svoja srca.

Gordana Balašević


Pjesnička škola u Maruševcu 2023.

Pjesnička škola u Maruševcu 2023.

Misijski projekt “Pjesnička škola u prirodi” održan je i 2023. godine u Maruševcu, prema planu, te se pokazalo da je nakon svojeg pokretanja 2018. godine održiv i da se razvija. Cilj je projekta uključiti adventističke i neadventističke pjesnike/pjesnikinje u zajedničko poetsko istraživanje odabranih motiva iz prirode, kako su oni predočeni u biblijskim tekstovima i poeziji najznanijih svjetskih i hrvatskih pjesnika/pjesnikinja. Zajedno i pojedinačno pisali smo nove pjesme sa suvremenog gledišta, nastojeći ih profilirati misaono i duhovno.

Projekt je osmislila i ostvarila tadašnja ravnateljica Srednje škole s pravom javnosti, i sama pjesnikinja, dr. sc. Đurđica Garvanović-Porobija. Na skupu se u nedjelju, 22. listopada 2023. godine, okupilo trideset pjesnika, od kojih četvero adventističkih. Program je započeo kratkim poticajnim predavanjima eminentnih književnih znanstvenika i kritičara, koji su i sami pjesnici. Tema skupa bila je VODA, koju su razmatrali u četiri predavanja i četiri radionice: 1. Pitka voda (izvori, zdenci, cisterne); 2. Tekućice (potok, rijeka — površinska i ponornica); 3. Stajaćice (lokva, bara, močvara, jezero, more); 4. Padaline (kiša, rosulja, magla, snijeg, tuča, ledene iglice, solika, rosa, mraz, inje). “Sudionici u projektu, među kojima su i doktori književnosti i književni kritičari, tražili su da se molimo za one koji prolaze kroz probleme, što smo i ostvarili, i to nam je pozitivna povratna informacija. Svi su sudionici oduševljeni mjestom i programima.” — zaključila je organizatorica i voditeljica projekta dr. sc. Đurđica Garvanović-Porobija.

Ivan Đidara


Biblijsko krštenje u Maruševcu

Biblijsko krštenje u Maruševcu

U mjesnoj crkvi u Maruševcu održana je 16. prosinca 2023. godine svečanost biblijskog krštenja. Obred krštenja obavio je okružni pastor Kristijan Mojzeš, a pristupila mu je Karmila Trtinjak. Ona je ukratko ispričala kako je do toga došlo: “Prije tridesetak godina upoznala sam susjedu Barbaru Turković u Varaždinu. Jednog dana srele smo se na ulici i pitala sam je kamo ide. Rekla je da upravo ide u crkvu i upitala me želim li poći s njom. Odgovorila sam da idem, i to je bio prvi put da sam posjetila adventističku crkvu u Varaždinu. Od tog vremena bila sam u kontaktu s adventistima i počela sam se pripremati za krštenje, ali sam zbog nekih razloga sve odgodila. Konačno je došlo vrijeme da ispunim ono za čim sam dugo čeznula. Sretna sam što sam ostvarila tu svoju želju. Svjedočim svima do kojih mogu doći da će Isus uskoro doći. Radujem se Njegovu dolasku!”

Ivan Đidara