Adventpress bilten

2. 02. 2024.

Rukopolaganje za službe u crkvi Zagreb 1

Rukopolaganje za službe u crkvi Zagreb 1

U subotu, 27. siječnja 2024., u sklopu redovitog bogoslužja mjesne crkve Zagreb 1 održana je mala svečanost rukopolaganja i molitve posvećenja Svetim Duhom za službu nekoliko novoizabranih vođa te mjesne crkve. Za službu starješine rukopoloženi su Aron Margetić, Melissa Malašić i Josip Ivanković, a za službu đakonice mjesne crkve Iva Veble Bladt.

Molitvu posvećenja u nazočnosti pastorâ Nevena Relića, Josipa Perišića i Zdenka Hlišć-Bladta predvodio je tajnik Hrvatske konferencije, pastor Neven Klačmer, koji je nakon toga prisutnim vjernicima mjesne crkve uputio duhovnu poruku zasnovanu na biblijskom ulomku iz Evanđelja po Marku 2,1-12: “Kakve vođe treba moja crkva?”

Svečanom tonu programa pridonio je sastav Agape i njegov trio s dvije prigodne pjesme vezane uz taj obred. Dobrodošlicu u službu novim vođama zaželio je pastor okruga Zagreb 1 Neven Relić.

Neven Klačmer


Deset dana molitve u Pčeliću

Deset dana molitve u Pčeliću

Deset dana molitve — što je to zapravo? U našim crkvama se zna da je to zajedničko molitveno okupljanje na samom početku kalendarske godine, kao i da nam je za svaki početak potrebna Božja pomoć, snaga i zaštita. No, po čemu se tih Deset dana razlikuju od onog jesenskog Tjedna molitve? Jedno je sigurno: Molitve u našem životu nikada dosta! Oboružani tom spoznajom, vjernici mjesne crkve u Pčeliću odlučili su svake večeri biti zajedno na molitvi. Od srijede 10. siječnja do subote 20. siječnja okupljali su se na zajednička proučavanja i molitve.

U petak, 12. siječnja navečer bili smo posebno blagoslovljeni posjetom predsjednika Hrvatske konferencije Bobe S. Marčete i okružnog pastora Josipa Salajstera. Iste večeri posebno su nas ugodno iznenadile skupine vjernika iz Virovitice i Slatine, koji su svojom nazočnošću obogatili naše bogoslužje. Uz zajedničke pjesme, duhovnu poruku i molitve proslavili smo Boga u posebno svečanom i bratskom i sestrinskom ozračju.

Na samom početku je pastor Salajster pozvao skup da javno iskaže zahvalnost Bogu. Božidar Jurčić je ispričao svoje iskustvo zahvalnosti jer ga je Bog izbavio i spasio od sigurne smrti. Milica Balaž se zahvalila Bogu za unuku Niku koju je nedavno dobila.

Zatim je pastor Marčeta iznio duhovnu poruku o važnosti i blagoslovu čekanja. Govorio je o biblijskim primjerima u kojima je bilo ključno čekanje i oslanjanje na Boga i Njegovo djelovanje. Jednog dana su glasnici javili kralju Jošafatu kako Amonci i Moapci dolaze da ih napadnu. Izraelci i sâm kralj bili su vrlo uplašeni te su tražili Božje djelovanje, budući da su se osjećali bespomoćni pred toliko velikom vojskom. Ali Božji odgovor je bio: “Ne bojte se i ne strahujte zbog ovoga velikoga mnoštva, jer rat nije vaš nego Božji.” Naravno, bilo im je potrebno i potpuno povjerenje u Boga. Na kraju je ishod bitke bio da su se neprijatelji sami međusobno uništili naočigled Izraelaca, jer je njihov Bog vojevao za njih. (vidi 2. Ljetopisa 20,1-30)

Isus je s razlogom čekao prije negoli se odazvao pozivu Marije i Marte kad je njihov voljeni brat Lazar umro. Bog ima svoje vrijeme kad će djelovati, zato ponekad trebamo biti strpljivi.

Čekanje je izraz Božje dobrote i milosti. Bog nas čeka s velikom strpljivošću, ne želeći izgubiti nikoga tko bi još mogao biti spašen. Tek kad ujedinimo svoju vjernost i strpljivost s Božjom ljubavlju, uspjeh je zajamčen. A molitva nam, sama po sebi, daje dodatnu snagu, vjernost i silu koja nam olakšava čekanje i pojačava povjerenje u Stvoritelja, zadržavajući naš pogled na križu Golgote.

Estera Vujošević


30 godina postojanja Udruge za vjersku slobodu u RH

30 godina postojanja Udruge za vjersku slobodu u RH

U povodu Svjetskog dana vjerske slobode, koji se obilježava posljednje subote u siječnju, Udruga za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj je 28. siječnja 2024. godine u Maloj dvorani KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu, pod geslom “1994.—2024. Trideset godina stalnog djelovanja” održala svoju Svečanu skupštinu.

Osnivačka skupština Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj održana je 14. veljače 1994. godine u zagrebačkom Hotelu Esplanade, te ove godine obilježavamo trideset godina svojega postojanja. To što smo osnovani na Valentinovo ili Dan zaljubljenih je puka slučajnost, jer tada nitko na ovim prostorima nije obilježavao taj takav dan. Ali kad smo ove godine poželjeli obilježiti tridesetu obljetnicu Udruge sazivanjem Svečane skupštine baš na dan 14. veljače, nismo to uspjeli jer su sve odgovarajuće dvorane bile rasprodane.

Muški dio renomiranog Gospel ansambla Agape (ili Agape Family Quartet) otvorio je Svečanu sjednicu pjevajući a capella himnu Republike Hrvatske, a kasnije su otpjevali još dvije duhovne pjesme.

Predsjednik Skupštine Udruge, Slobodan Lalić, pozdravio je skup, a zatim smo se ukratko podsjetili osnivanja Udruge gledajući video zapis s njezine Osnivačke skupštine. Snimio ga je i u javnost poslao tadašnji glavni urednik Religijskog programa HTV-a Augustin Bašić, koji je danas član Glavnog odbora Udruge.

Predsjednik Udruge Željko Mraz podijelio je, u ime Glavnog odbora Udruge, godišnje priznanje “Dr. Branko Lovrec” trojici laureata za njihov doprinos u promicanju vjerske slobode:

  1. Inoslavu Beškeru (posthumno) za izniman doprinos u razvoju religijskog pluralizma, ekumenskog, međureligijskog i međukulturalnog dijaloga i tolerancije, te zauzimanje za ateiste, agnostike i osobe koje su drukčijih svjetonazora ili ne pripadaju nijednoj vjerskoj instituciji;
  2. sc. GORANU GRANIĆU za izniman doprinos u razvoju vjerskih i građanskih prava i sloboda; i
  3. sc. DRAGUTINU MATAKU za neumorno djelovanje u Udruzi, te promicanje vjerske slobode, ljudskih prava i dijaloga među ljudima.

Podrobnija obrazloženja za dodjelu tih priznanja pripremili su i pročitali članovi Glavnog odbora: Augustin Bašić, prof. dr. sc. Vedran Đulabić i Josip Takač.

Time je Udruga, kroz sve ove godine svojim laureatima proglasila ukupno 98 osoba i ustanova zbog njihovog doprinosa u promociji vjerskih sloboda u Hrvatskoj.

Laureat dr. sc. Dragutin Matak iznio je nadasve zanimljivo predavanje: “Prolazak kroz crveno svjetlo i vjerska sloboda; Može li prisila u ime vjere biti opravdana?”

U ime raznih vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj skup su pozdravili predstavnici devet vjerskih zajednica koji aktivno djeluju u Udruzi, bilo osobno ili preko svojih vjernika:

Pastor Mladen Dominić, predstojnik Vijeća Kristovih crkava u Republici Hrvatskoj i član Glavnog odbora Udruge; protojerej stavrofor Kirko Velinski u ime Makedonske pravoslavne crkve; glasnogovornica Židovske vjerske zajednice Bet Israel i jedna od ranijih laureata Udruge, mr. Jasminka Domaš; pastor Ratko Medan u ime Evanđeosko-pentekostne crkve te u ime Protestantskog evanđeoskog vijeća i Evanđeoskog teološkog učilišta; pastor Ivica Horvat u ime Saveza baptističkih crkava u Republici Hrvatskoj kao predsjednik; pastor Slobodan Bobo Marčeta u ime Hrvatske konferencije Kršćanske adventističke crkve kao predsjednik. U ime Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj pozdravio nas je akademik dr. Aziz ef. Hasanović, muftija i predsjednik Mešihata. Nakon toga nam se predstavio novi vođa Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj i nasljednik patrijarha Porfirija, dr. Kirilo Bojović, episkop Buenos Airesa i južno-centralnoamerički te upravitelj Eparhije zagrebačke i ljubljanske. Na kraju nam se obratio i poslanik zagrebačkog nadbiskupa msgr. dr. Dražena Kutleše, predstojnik Komisije za ekumenizam i dijalog preč. dr. Marijan Franjčić. Posebne pozdrave izrazio nam je u ime Evangeličke crkve u Republici Hrvatskoj i član Glavnog odbora Udruge biskup Branko Berić, koji nije mogao osobno sudjelovati na sjednici zbog bolesti.

S nama je bio i preč. kanonik dr. Almir Pehlić, izaslanik biskupa dr. sc. Jasmina Milića, u ime Hrvatske protestantske konferencije koju čine tri denominacije: Protestantska reformirana kršćanska crkva u Republici Hrvatskoj, Evangelička metodistička crkva u Hrvatskoj i Reformatska kršćanska crkva Mađara u Hrvatskoj.

Između ljudi koji nisu mogli doći na taj skup svoje su pozdrave poslali prof. dr. sc. Ivo Josipović, laureat Udruge i bivši predsjednik Republike Hrvatske, kao i dr. sc. Lidija Matošević, voditeljica Sveučilišnog centra za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik.

Poseban dopis Svečanoj skupštini uputili su gosp. Šime Jerčić, ravnatelj Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, koji se zahvalio svima što “upravo svojim radom i nesebičnim angažmanom čuvaju, promiču i unapređuju osnovno pravo svakog čovjeka — pravo na slobodu vjere”; te još jedan laureat Udruge — msgr. dr. Antun Škvorčević, požeški biskup koji je izrazio žaljenje zbog nemogućnosti sudjelovanja na Skupštini i zbog toga “što neće moći biti obogaćen izlaganjem poštovanog dr. Dragutina Mataka Prelaženje na crveno i vjerska sloboda; Prisila u ime vjere”. Msgr. Škvorčević je Svečanoj skupštinii uputio “srdačne pozdrave i Božji blagoslov”.

Na kraju smo posebno pozdravili naše službene goste i poslušali kratke ali vrlo zanimljive i produhovljene govore podrške svih koji su uzeli riječ:

  • Jurica Gregurić, viši stručni suradnik u Gradskom uredu za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju, u ime gradonačelnika Grada Zagreba,
  • Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter,
  • Joško Klisović, predsjednik Skupštine Grada Zagreba,
  • Saborski zastupnik Davor Ivo Stier, potpredsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Hrvatskoga sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića,
  • Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave Republike Hrvatske i izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića,
  • Njegova Ekselencija nadbiskup msgr. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj. 

Iako je sjednica Svečane skupštine trajala čak dva sata, zbog njezinog vrlo dinamičnog sadržaja, čestih izmjena govornika, njihove pripremljenosti, snažnih i duhovitih riječi, mišljenje je svih kako nije bila predugačka.

Na sjednici Svečane skupštine izraženo je zadovoljstvo vjerskim slobodama koje građanima jamči Ustav Republike Hrvatske, te je pročitan i članak 18. Opće deklaracije Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima, koja je usvojena na Općoj skupštini, 10. prosinca 1948. godine:

“Svatko ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjere; to pravo uključuje slobodu da se mijenja vjera ili uvjerenje, i slobodu da se, bilo pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno iskazuje svoja vjera ili uvjerenje poučavanjem, praktičnim vršenjem, bogoslužjem i obredima.”

Udruga za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj članica je Međunarodne udruge za vjersku slobodu (International Religious Liberty Association — IRLA). IRLA je nevladina organizacija koja ima savjetodavni status u UN-u, UNESCO-u i Vijeću Europe, i koja ove godine obilježava 131 godinu svojega postojanja (osnovana u Sjedinjenim Američkim Državama davne 1897. godine).

Josip Takač, dipl. teolog,
tajnik Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj


Bogoslužje zahvalnosti u Draškoviću

Bogoslužje zahvalnosti u Draškoviću

Kao i prethodnih godina, i ove je godine adventistička crkva u Draškoviću bila mjesto okupljanja na već tradicionalno bogoslužje zahvalnosti i novogodišnje druženje. Osim domaćih vjernika, bilo je gostiju iz Stuttgarta, Kočevja, Rijeke, Lipika, Grubišnog Polja, Bjelovara, Križevaca, Koprivnice, Varaždina i Maruševca. Druženje je započelo bogoslužjem zahvalnosti ispunjenim pjesmama, recitacijom iskustvima i ohrabrujućom duhovnom porukom profesora Drage Obradovića. Bilo je prisutno čak šest pastora. Nakon bogoslužja druženje se nastavilo uz razgovore, zakusku, igre i pjesmu.

Mladen Kalajdžić


Objava nade u Rijeci

Objava nade u Rijeci

“Gledati policiju kako patrolira hodnicima naše osnovne škole bila mi je svakodnevica. U razredu smo imali metalne kaveze, kako bi se učitelji imali kamo skloniti kad bi došlo do nevolje. Pa i moj brat je sâm bio vođa bande. Vjerovao sam da put izvan geta mogu stvoriti samo nasiljem. Za Boga nisam imao vremena. Ali Bog je imao vremena za mene. Pružio je svoju ruku u grad grijeha, newyoršku četvrt Brooklyn, i izvukao me.” Te riječi iskustva pastora Richarda Halversena još odzvanjaju našim mislima. Dok nas je kao gost u riječkoj crkvi u šesnaest predavanja poučavao biblijskim istinama, mogli smo se sjetiti da one nisu samo činjenice. Skoro svaki dan, od 1. do 16. prosinca 2023., imali smo priliku otvarati Božju riječ i u njoj otkrivati silu koja mijenja. Pastor Halversen je svjedočio o Bogu koji nam kroz subotu pruža lijek od stresa, kroz istinu o životu nakon smrti pruža mir i nadu; svjedočio je o Bogu koji vodi svoj narod kroz povijest svijeta i koji obećava da uskoro ponovno dolazi.

Zajedno smo dijeliti knjige i stupili u prijateljstvo s našim bližnjima koji su po prvi put i iz novog ugla čuli svjedočanstvo istine o Bogu. Pastor Richard i njegova supruga Mary su osmijehom, brigom i lijepom riječju za svakog vjernika i posjetitelja, te radošću koja zrači, ohrabrili svakoga da ne posustaje u svojoj radosti zbog Božjih djela, iako život nije uvijek lak. Niti za njih, koji su svoje živote predali u službi Bogu, život nije tekao uvijek lako. Uz sina koji je upao u strašne poteškoće ovisnosti o drogama, morali su nastaviti vjerovati u mogućnost promjene. No, Bog, Izbavitelj posegnuo je u dubinu ljudskog jada i pružio novu priliku.

Bog i dalje pruža svoju ruku. Nju je u subotu 16. prosinca 2023. prihvatio i Ivan, koji je biblijskim krštenjem posvjedočio svijetu da ostavlja svoj stari put, da prihvaća Božju ruku i kreće uskim putem uz svojeg Spasitelja. Tom odlukom i životom on se pridružuje Božjem narodu koji svjedoči kako je Spasitelj što nudi nadu — živ. Naslov naših predavanja “Objava nade”, silom Spasitelja čije svjedočanstvo nosimo svojim srcima, od samih riječi postaje stvarnost još i danas.

Zahvalni smo bračnom paru Halversen na njihovom svjedočanstvu i vremenu koje su podijelili s nama. Zahvalni smo braći i sestrama koji su doprinijeli ostvarenju te evangelizacije kroz organizaciju, pripremu programa, prijevod, zakuske, glazbu, rad na tehnici, brigu oko gostiju na ulazima u zgradu. Zahvalni smo svima na molitvama, i Bogu što nam je dao još jednu priliku da Ga upoznamo i podijelimo svjedočanstvo o Njemu.

Dorothea Relić Macedo