Adventpress bilten

16. 02. 2024.

Proučavanja i molitve utorkom u Novoj Gradiški

Proučavanja i molitve utorkom u Novoj Gradiški

Gotovo polovina vjernika mjesne adventističke crkve u Novoj Gradiški redovito dolazi na proučavanja i molitve koji se održavaju u pomoćnoj prostoriji njihove lijepe crkvene zgrade. U skupini od petnaest do dvadeset sudionika tih proučavanja, koje svakog utorka vodi pastor Darko Kovačević, okupljaju se svi uzrasti vjernika. Posebno veseli što se među njima nalazi lijepi broj mladih kao i onih koji neko vrijeme nisu dolazili redovito u crkvu, a pridružuju se i prijatelji i posjetitelji.

Uz proučavanje raznih biblijskih tema i sudjelovanje svih, omiljeni dio tih sastanaka je pjevanje uz gitaru i molitve na temu proučavanja i za potrebe zajednice. Ponekad se skupina, u dobrom i prijateljskom raspoloženju, i počasti malim zakuskama u povodu rođendana i drugih proslava. Nakon različitih tema koje su se proučavale od rujna prošle godine, skupina je nedavno krenula u sustavno proučavanje Knjige proroka Nehemijine.

Darko Kovačević 


“Kruh života” u Zagrebu

“Kruh života” u Zagrebu

Misijski i đakonski odjeli mjesne crkve Zagreb 1, pod vodstvom pastora pripravnika Josipa Ivankovića i voditelja misijskog odjela mjesne crkve Gorana Nagradića, pokrenuli su projekt “Kruh života”. Sve je započelo u nedjelju prijepodne, 11. veljače 2023. u dvorišnoj zgradi crkve na Prilazu Gjure Deželića 77. Okupili su se vjernici crkve starije i mlađe generacije te dali svoj doprinos u pripremanju domaćeg integralnog kruha.

Time smo obuhvatili nekoliko važnih sastojaka zdrave crkve: međusobno zajedništvo, pomoć i brigu za druge te skrb za vlastito zdravlje. Pripremajući zdravi kruh, vjernici stječu vještine za najbolju skrb o vlastitoj prehrani, koja uvelike utječe i na duhovno zdravlje. Ne moramo naglašavati koliko je lijepo raditi u zajedništvu sljedbenika Svetog pisma, dijeleći međusobna iskustva i veselje.

A najljepše je bilo kad smo to zadovoljstvo podijelili s drugima, budući da smo se na kraju sastanka podijelili u male timove te posjetili one koji su nam na srcu. Donijeli smo im kruh koji ih je podsjetio da Onaj koji je Kruh života misli na njih, upućujući im ohrabrujuće biblijske retke otisnute na pakiranju kruha. Bili smo doista blagoslovljeni tako provedenim vremenom, i pozivamo sve koji nam se mogu pridružiti svake nedjelje u početku mjeseca. Ili da pokrenu nešto slično u svojim crkvenim zajednicama.

Josip Ivanković


Bogoslužje na engleskom LiftedUp

Bogoslužje na engleskom LiftedUp

LiftedUp nudi toplu i srdačnu službu Bogu s prilikom za povezivanje stranaca i domaćih ljudi u samom središtu Zagreba. Bogoslužje je osmišljeno s vizijom pružanja prostora u kojemu mladi mogu doživjeti Božju ljubav, prihvaćenost i osjećaj pripadnosti — i sve to na engleskom jeziku, kako bismo bili pristupačni raznolikoj zajednici u glavnom gradu. Svaki događaj pažljivo je osmišljen ne samo kako bi potaknuo duhovni rast, već i kako bi slavio bogatstvo međunarodnih kultura kroz uživanje u ukusima jela iz cijelog svijeta. Glavni cilj bogoslužja je stvaranje okruženja u kojem mogu procvjetati nova prijateljstva, na kojem pojedinci mogu pronaći Boga i prepoznati Njegovu dobrotu i ljubav u našim životima danas.

Prvo takvo bogoslužje imali smo 27. siječnja 2024. godine, a okupilo je više od šezdeset sudionika iz različitih zemalja: Filipina, Kine, Bolivije, Egipta, Burundija i domaćina Zagrepčana. Sudionici su imali priliku zajedno slaviti Boga, biti nadahnuti svjedočanstvom o preobražavajućem iskustvu mlade djevojke s Bogom, i uspostaviti nova prijateljstva. Pastor Dario Kovačević je imao ohrabrujuću poruku kroz koju je objasnio zašto se projekt zove LiftedUp (Uzdignuti). Uzimajući nadahnuće iz Ivana 12,32 gdje Isus kaže: “A kad ja budem uzdignut sa zemlje, privući ću sve ljude k sebi”, izvedeno je geslo projekta: “Mi uzdižemo Isusa, Isus uzdiže nas.” To odražava duboku ljubav koja je pokazana kroz Isusovu žrtvu na križu, i želju da živimo ispunjen život. Krajnji cilj nam je podijeliti tu izvanrednu ljubav koju smo primili i proširiti je na druge, omogućavajući im da također dožive ljepotu življenja s Bogom.

Namjera je upriličiti takva bogoslužja jednom mjesečno dok se projekt ne razvije u pravu redovnu međunarodnu crkvu s mnoštvom aktivnosti. Pozivamo vas da nam se pridružite s prijateljima koji žele upoznati Boga svake posljednje subote u mjesecu u osamnaest sati u Bauerovoj 2. A najviše od svega, sjetite nas se u svojim molitvama, da LiftedUp bude svjetionik jedinstva, prihvaćanja i duhovnog rasta u srcu Zagreba.

Ivana Šadek