Adventpress bilten

1. 03. 2024.

Razigrana crkva u Zagrebu

Razigrana crkva u Zagrebu

Dječji odjel crkve Zagreb 2 je upriličio uzbudljivo i zanimljivo bogoslužje na način razigrane crkve, 17. veljače 2024. godine. Budući da je to bilo samo jedno od bogoslužja u nizu, cilj je da se kroz duže razdoblje dosegnu obitelji s djecom koja bi na takav način mogla upoznati biblijske istine i provoditi kvalitetno vrijeme zajedno. Za prvi sastanak okupilo se oko tridesetero djece s roditeljima, a sa svakim sljedećim sastankom taj će broj sve više rasti.

Iza tog događaja stoje posvećeni suradnici dječjeg odjela koji su odvojili svoje vrijeme kako bi priredili što bolji doživljaj za sve one koji su odlučili nazočiti događaju. Središnja točka prvog sastanka bilo je prenošenje poruke o Božjem spasenju koje je bilo ponuđeno Noi i njegovoj obitelji pred potopom koji je uništio sve.

Dok su se djeca okupljala, na ulazu ih je dočekao facepainting tim koji je ukrašavao njihova lica slikama različitih životinja. Nakon toga su se okupila u glavnoj crkvenoj dvorani gdje su započela bogoslužje s nekoliko pjesama kojima su proslavila Boga, i polako kroz njih ulazila u sâm biblijski događaj koji govori o potopu. Nakon nekoliko otpjevanih pjesama na pozornicu je stupio i sâm Noa, koji je govorio o svojem iskustvu Božjeg poziva i provođenja kroz strašni potop i sve što mu je prethodilo.

Nakon sadržaja u glavnoj crkvenoj dvorani, djeca su se s roditeljima uputila u pomoćne crkvene prostorije, u kojima su ih čekale kreativne radionice kroz koje su na još jedan način ponavljala i produbljivala biblijski izvještaj o potopu. Izrađivala su Noinu lađu od štapića, bookmarker u obliku životinja, životinje od tuljaca, magnetiće od perlica, a najmlađi su najviše uživali u izradi lađe i životinja od plastelina. Nakon radionica sudionici su se imali priliku još bolje upoznati i družiti uz domjenak koji je bio tematski dekoriran.

Veselimo se novim susretima na kojima ćemo kroz različite biblijske događaje naučiti više o Bogu i Njegovoj ljubavi prema nama, dok budemo uživali u raznolikim zabavnim aktivnostima koje će nas još više zbližiti i povezati.

Mateja Vučetić


Sabor mladih u Križevcima

Sabor mladih u Križevcima

Predivna subota posvećena mladima, 24. veljače 2024. godine, popraćena predivnim kršćanskim pjesmama i duhovnom porukom ispunila je prostor adventističke crkve u Križevcima.

Odjel mladih križevačke crkve upriličio je cjelodnevni program za mlade iz cijele Hrvatske. Posebni, pozvani gosti koji su doprinijeli programu bili su mladi iz Rijeke. Program je uključivao jutarnje i poslijepodnevno bogoslužje. Jutarnje bogoslužje obogaćeno je zajedničkim pjesmama i glazbenim nastupima djece i izviđačkih društava Rakovi iz Zagreba i Ždralovi iz Daruvara. Glavnu duhovnu poruku iznijela je Mirjam Pranjić, voditeljica mladih iz Rijeke, koja je kroz biblijski izvještaj o Isusu potaknula mlade na razmišljanje da zastanu i osvrnu se na ljude oko sebe i njihove potrebe te da djeluju u tom smjeru, baš kao što je to činio Isus tijekom svoje službe na Zemlji.

Nakon bogatog jutarnjeg programa vjernici križevačke crkve poslužili su bogat zajednički ručak, na kojem im veliko hvala; a nakon ručka uslijedila je šetnja gradom i upoznavanje križevačkih znamenitosti. Poslijepodnevno bogoslužje bilo je ispunjeno pjesmama, recitacijama i kvizom, a posebno želimo izdvojiti pjesmu udruženog zbora mladih “Uzvišen/Velik je Bog”.  Duhovna poruka pastora riječke crkve Joaoa Relića Macedoa, “Borba protiv sljepoće”, bila je poticaj na ohrabrenje i promišljanje o Isusovim pitanjima učenicima: “Zar kod očiju ne vidite? Zar kod ušiju ne čujete?” (Marko 8,18) Dan je bio priveden kraju kroz druženje, razgovor i društvene igre.

Takva okupljanja pružaju mogućnost za međusobno povezivanje mladih iz raznih krajeva, iz adventističke zajednice i izvan nje. Neka se i mladi iz drugih crkava ohrabre te sazovu i prirede slična događanja, kako bismo se međusobno bolje povezali i hrabrili. Neka i druge mjesne crkve uvide vrijednost takvih okupljanja i podrže mlade u njihovom radu, kao što to čini križevačka crkva.

Vanessa Senicki


Još jedno rukopolaganje u Zagrebu

Još jedno rukopolaganje u Zagrebu

Naš brat i starješina Miroslav Halužan rukopoložen je u subotu, 17. veljače 2024. godine na bogoslužju u Rakovčevoj 26. Nekoliko subota prije toga, 27. siječnja, rukopoloženi su Aron Margetić, Melissa Malašić, Iva Veble Bladt i Josip Ivanković. Obje subote bile su nadahnjujuće, s posebno pripremljenim programima i poklonima za rukopoložene službenike i njihove supružnike.

Student teologije Vjeko Kuzmanić govorio je iz Božje riječi i svojom propovijedi ohrabrio sluštelje kad je rukopoložen brat Halužan; dok je pastor Neven Klačmer imao propovijed nekoliko tjedana prije kad su rukopoloženi ostali starješine i đakonica, sestra Iva Veble Bladt.

Za starješinu Halužana molili su Božje blagoslove pastori Neven Relić i Bobo S. Marčeta te umirovljeni pastori Zdenko Hlišć-Bladt i Josip Perišić. Zahvalni smo Bogu što crkva Zagreb 1 ima odgovorne i vjerne ljude koji će nas voditi i hrabriti dok obavljaju svoje zahtjevne dužnosti kao starješine i đakoni.

Vladana Kovačević


Tajnik Hrvatske konferencije Virovitici

Tajnik Hrvatske konferencije Virovitici

Pastor Neven Klačmer, tajnik Hrvatske konferencije Kršćanske adventističke crkve, gostovao je u mjesnoj crkvi Virovitica u subotu, 10. veljače 2024. godine. Održao je jezgrovitu propovijed utemeljenu na petom poglavlju Evanđelja po Ivanu, kad je Isus iscijelio uzetoga kod ribnjaka Bethesda u Jeruzalemu, mjestu Božjeg milosrđa. Naslov propovijedi je bio “Crkva treba biti mjesto izlječenja”. Možemo istaknuti nekoliko točaka iz pastorove propovijedi: Da bismo mogli djelovati, moramo poznavati ljude oko nas i njihove potrebe. Poznajemo li ljude u crkvi, u obiteljima, u susjedstvu, i znamo li njihove potrebe? Svi težimo da budemo prihvaćeni, da nekome pripadamo i da budemo prihvaćeni. Postoji li u crkvi duh prihvaćanja, jer to je nasušna potreba svih naših posjetitelja i prijatelja. Da bismo bili uspješni, trebamo biti spremni služiti u crkvi i široj društvenoj zajednici. Isusova riječ je moćna. “Tada mu reče Isus: ‘Ustani, uzmi svoju postelju i hodi.’” (Ivan 5,8)

Provodimo više vremena s Božjom riječju, Biblijom, jer ona ima moć mijenjati ljudske živote. Neka naše crkve budu mjesto susreta Boga i čovjeka!

Ljubiša Živojnov