Adventpress bilten

22. 03. 2024.

Predavanja i izložba u Zadru

Predavanja i izložba u Zadru

Krajem siječnja ove godine pastor Slobodan Bobo Marčeta održao je u Zadru dva teološka i povijesna predavanja “Kako je nastala pisana Božja riječ”. Govorio je i o nastanku biblijskog kanona, te o novozavjetnim apokrifima koji su neusklađeni s ostatkom Biblije, ali su utjecali na današnje kršćanstvo. Bilo je to pravo bogatstvo vrijednih podataka o kojima se danas malo zna.

Na tom događaju upriličena je i izložba više od stotinu Biblija na raznim jezicima, od kojih je desetak bilo na hrvatskom jeziku, a izloženi su i mnogi biblijski priručnici i komentari. Stoga su vjernici mjesne crkve Zadar, i desetak gostiju koji su oduševljeno pratili ta predavanja, zatražili od pastora Marčete da se prvom prilikom vrati u njihov grad i održi još takvih zanimljivih i poučnih predavanja. I to se ostvarilo 19. i 20. ožujka, uoči blagdana Uskrsa. Pastor Marčeta je pripremio predavanje “Ja Sam Put, Istina i Život”. Značenje te Isusove izjave, koja je jedna od najvažnijih izreka ikad izrečenih u povijesti, danas je površno i neozbiljno shvaćeno. Stoga je pastor Marčeta objasnio dublje teološko i praktično značenje riječi koje je izrekao najveći Učitelj koji vječno živi. Ni u jednoj drugoj svjetskoj religiji niti jedno božanstvo nije reklo za sebe: “Ja sam Put, Istina i Život”. To kaže samo Isus, riječima koje sadrže beskrajno bogatstvo i koje svi mi što živimo u vremenu kraja trebamo shvatiti. Crkva Zadar i njezini prijatelji to žele.

Daniel Purda


Agape glazbom oduševio Mariborčane

Agape glazbom oduševio Mariborčane

Adventistička crkva u Mariboru u Sloveniji imala je prednost ugostiti darovitu skupinu glazbenika, zagrebački Gospel ansambl Agape, u subotu, 17. ožujka 2024. godine. Mnogi slušatelji koji su došli na koncert doživjeli su predivno glazbeno iskustvo i snažno duhovno ohrabrenje.

Dan je započeo oduševljavajućim bogoslužjem na kojem su sudjelovali neki od članova ansambla Agape, svirajući i predvodeći zajedničko pjevanje u suradnji s domaćom voditeljicom Suzanom Thaler. Iznijeli su i nekoliko snažnih iskustava koja su stekli na svojem četrdesetgodišnjem glazbenom putu, ispričali poučnu priču za okupljenu djecu, a pastor Darko Kovačević služio je propovijedajući iz Božje riječi, uz prijevod Danijela Marina. Njihovi usklađeni glasovi i profinjene izvedbe omiljenih hvalospjeva ispunili su prostor osjećajima radosti i obožavanja Stvoritelja i Spasitelja. Snažnim riječima pjesama i duhovnim porukama dali su uzvišeni ton danu odmora kao susretu s Bogom, vremenu promišljanja i zahvaljivanja za spasenje u Isusu.

Nakon bogate duhovne hrane na prijepodnevnom bogoslužju, druženje se nastavilo uz zajednički ručak i ugodna druženja. Došao je i trenutak dugoočekivanog koncerta Gospel ansambla Agape, kad su se na ulicama palile svjetiljke, a na pozornici zaživio duh gospel glazbe kakvog su očitovali glazbenici svojim snažnim, nadahnutim, iskrenim i uvježbanim izvedbama prožetima ljubavlju, vjerom i nadom. Njihove živopisne slavljeničke i osjećajne pjesme klasičnog i suvremenog gospela te crnačkih duhovnih pjesama duboko su dotaknule srca i dušu slušateljstva koje im je uzvraćalo gromoglasnim i dugačkim pljeskom. Svakom sljedećom pjesmom ansambl Agape je pokazao svoju veliku darovitost i neumornu predanost u širenju Radosne vijesti i vjere u Isusa Krista. Njihova posvećenost duhovnoj glazbi stvorila je ozračje jedinstva i povezanosti među prisutnim vjernicima i posjetiteljima koji su ispunili lijepu i veliku mariborsku crkvenu dvoranu.

Koncert je bio svjedočanstvo duhovne obnove i osvježenja, te nas podsjetio na ljepotu i snagu koju takva glazba može unijeti u naše živote, ukazujući nam da se Bog doista zanima za svaki dio našeg življenja. Posjet Gospel ansambla Agape bio je više od samog nastupa — bilo je to duhovno putovanje koje je ostavilo trajan dojam na našu zajednicu i ispunilo nas nadom i nadahnućem. Radujemo se sljedećem susretu!

Petra Turk