Adventpress bilten

29. 03. 2024.

Biblijska konferencija u Maruševcu: “Spasenje je djelo našeg Boga!”

Biblijska konferencija u Maruševcu: “Spasenje je djelo našeg Boga!”

Predavanja prof. dr. Ranka Stefanovića, sa Sveučilišta Andrews u Sjedinjenim Američkim Državama, studentima na Adventističkom teološkom visokom učilištu u Maruševcu bila su prilika da Jadranska unija konferencija zamoli predavača da još jedan dan, 23. ožujka 2024. godine, odvoji za proučavanje Božje riječi s vjernicima iz Hrvatske i Slovenije okupljenima na najavljivanoj biblijskoj konferenciji u Maruševcu, što je on sa zadovoljstvom učinio.

Te subote se u kongresnoj dvorani Albin Močnik u Maruševcu okupio lijep broj vjernika iz raznih krajeva Jadranske unije konferencija, spremnih proučavati Božju riječ. Program biblijske konferencije su u tri dijela predvodili studenti Leon Đurin, Rafaela Juravić i Mihej Ivančan. Cjelodnevnim programom koordinirao je predsjednik Jadranske unije konferencija Kršćanske adventističke crkve, pastor Zlatko Musija sa suradnicima.

Profesor Stefanović je u tri predavanja govorio o važnim temama za kršćanski život: “Što Biblija uči o grijehu?”, “Što Biblija uči o spasenju?” i “Spasenje je djelo našeg Boga!” Vrlo je jasno i lako razumljivo svakom pojedincu govorio o temeljnim učenjima Svetog pisma, i kroz biblijsku objavu prikazivao ljepotu karaktera Spasitelja Isusa Krista i Njegovog spasiteljskog djela za grešna bića ovisna o Bogu. Na kraju konferencije odgovarao je na pitanja prisutnih vezana uz teme koje je izlagao i druga pitanja.

Osvrćući se na ono što je slušao, vjernik iz mjesne crkve Novaki Bistranski Branko Lipohar je izjavio: “Predivno je bilo nazočiti i sudjelovati na biblijskoj konferenciji. Podržavam takve skupove na kojima se bez sustezanja iznose iskustva rasta u Kristu te se potiče proučavanje božanske objave kroz Sveto pismo i spise Duha proroštva.”

Biblijska konferencija je bila prilika da se susretnu stari znanci, sklope nova i obnove stara prijateljstva, ali prije svega da se kroz silu Božje riječi i istine koja je otkrivena na njezinim stranicama očvrsne naša zajednica s njezinim Autorom i našim Spasiteljem Isusom Kristom. Predsjednik Jadranske unije konferencija zahvalio je profesoru Stefanoviću na požrtvovnosti što je nakon napornog tjedna i predavanja studentima bio spreman dodatno biti na blagoslov crkvenoj zajednici.

Jadranska unija konferencija i Srednja škola u Maruševcu s pravom javnosti osigurali su kao domaćini svim prijavljenim sudionicima besplatan obrok, tako da su iz Maruševca otišli s lijepim dojmovima, dosta gradiva za proučavanje i duhovnu izgradnju, te tjelesno i duhovno nahranjeni. Vjerujemo i nadamo se da će takve biblijske konferencije još više potaknuti proučavanje Božje riječi među Božjim narodom.

Neven Klačmer


Svečanost biblijskog krštenja u Virovitici

Svečanost biblijskog krštenja u Virovitici

U trajnom sjećanju vjernika mjesne crkve u Virovitici ostat će subota, 16. ožujka 2024. godine — a posebice Valentini Šajn iz Pitomače. Tog je dana Valentina učinila zavjet s Bogom biblijskim krštenjem, i to točno godinu dana nakon krštenja svoje majke Nataše. Prije toga je ustrajno, zajedno sa svojom kćeri Emom, dolazila na bogoslužja subotom. Petkom se u njihovom domu sastajala skupina proučavatelja Božje riječi, pod vodstvom pastora Josipa Salajstera. Kad se krstila njezina majka Nataša, Valentina je hrabro i s vjerom izjavila: “Sljedećeg proljeća bit će moje krštenje!”

U dvosatnom bogoslužju sudjelovali su muški sastav, mješoviti pjevački zbor, dječji sastav i recitatori. Svi su oni tijekom programa svojom darovitošću odali slavu i hvalu Bogu. U propovijedi je pastor Salajster istaknuo: “Veselje i slavlje koje mi danas imamo je samo preslika slavlja na Nebu kad se grešnik vraća svojemu domu. Valentina je danas pred zemaljskim i nebeskim svjedocima potvrdila da pripada Bogu i Božjem narodu. Oprošteni su joj grijesi i ona je postala princeza Neba, kći Kralja svemira.”

Nakon priznanja i primanja u zajednicu Božjeg naroda, naša nova sestra je učinila zavjet s Bogom obredom krštenja. Dobrodošlicu u zajednicu Božjeg naroda u mjesnoj crkvi Virovitica poželjeli su joj starješina Tihomir Vranić i voditeljica odjela misionstva Ivanka Duvnjak. Svečanosti krštenja prisustvovali su i vjernici iz susjednih crkava, Špišić Bukovice i Pčelića te mnogi drugi gosti. Na poziv pastora Salajstera želi li se tko krstiti na sljedećem krštenju, istupile su tri mlade osobe: Anja (15), Sara (14), i Hana (12). Neka ih Bog učvrsti da ustraju u svojim odlukama! Marljive domaćice obradovale su nas ukusnim ručkom na kojemu smo se nakon svečanosti opušteno družili.

Ljubiša Živojnov