Adventpress bilten

12. 04. 2024.

Duhovni vikend u Crikvenici

Duhovni vikend u Crikvenici

Sada već redovito, kao velika crkvena obitelj imali smo poseban vikend na moru, u Life centeru (Christusbund) u Crikvenici, gdje je dva dana bio naš dom. Sa ili bez pogleda na more uživali smo u prekrasnom vremenu, neobično visokoj temperaturi zraka za ovo doba godine (25/26 stupnjeva) te vrhunskim jelima. U središtu grada dodatno smo uživali u sladoledu, koji je baš dobro došao u tako toplim danima, a kojemu su se najviše obradovali naši najmlađi. Oni hrabriji se mogu pohvaliti da su se po prvi put ove godine okupali u moru. Kad već spominjemo najmlađe, ove su nas godine počastili doista posebnim programom i pjesmama. Glazbe nije nedostajalo: zborovi, sastavi, bend za slavljenje… baš kao da smo imali vikend glazbe i sudjelovali na “melodijama s okusom mora”.

Govornik Miodrag Jovanović iz Münchena u Njemačkoj bio je bolno iskren govoreći o stanju naših crkava danas; ali istodobno i pun nade te korisnih savjeta kako imati uspješnu zajednicu u vrijeme velikih izazova. Jezične zapreke skoro da i nije bilo. Lijepo je čuti iskustva i ohrabrenja iz drugih mjesta, od ljudi kao što su pastor Miodrag — Miki i njegova supruga Tamara. Mi možemo mislimo da smo netko drugi, ali smo u naravi ono za što nas je Bog namijenio: crkva s jasnim poslanjem u mjestu u kojem živimo.

Hoćemo li u vremenu koje je pred nama ispuniti dio svoje zadaće? Vidjet ćemo sljedeće godine kad se opet, u sličnom terminu i s novim iskustvima nađemo na istom mjestu — u Crikvenici. 

Melissa Malašić


Rani ručak za žene

Rani ručak za žene

Odjel za žene i dječji odjel crkve Zagreb 2 organizirali su prvi brunch, ili rani ručak, uglavnom za žene, 18. veljače 2024. Tema ranog ručka bila je na koji način pripremiti zdrave, povoljne i veganske obroke za obitelj. Kad pomislimo na veganski obrok, nerijetko imamo predrasude da je taj obrok vrlo skup i da vjerojatno nije ukusan. Voditeljica uspješnog veganskog restorana u Sloveniji, Edita Jurčić, kroz svoje nam je dugogodišnje iskustvo u veganstvu pokazala jednostavne načine kako različite namirnice pretvoriti u ukusan obrok. Svojim djelovanjem ona prije svega dokazuje da takva hrana može nutritivno posve zadovoljavati te da je ukusna. Usklađivanjem namirnica na nevjerojatan način, onih koje se naizgled čine nespojivima, ona spravlja jela svježih i bogatih okusa.

Ellen G. White je u svojim spisima često spominjala važnost prehrane za čovjeka. U današnje vrijeme, kad sve drugo nerijetko stavljamo prije zdravlja, ona upozorava i ukazuje koliko načinom življenja možemo naštetiti sebi i svojoj obitelji, ne razmišljajući čime se hranimo. Hrana je naše pogonsko gorivo, koje mora biti kvalitetno i u skladu s uputama koje nam je Bog dao u svojoj Riječi. Poznata antička izreka “U zdravom tijelu zdrav duh” puno govori! Je li to ponekad teško provoditi ili ne, svatko zna za sebe. Ovaj rani ručak nas je naučio da bolje organiziramo svoje obroke, i pokrenuo da promijenimo svoje prehrambene navike.

Anita Garvanović Jurčić


Proučavanja Biblije u Čakovcu

Proučavanja Biblije u Čakovcu

U mjesnoj crkvi u Čakovcu svakog četvrtka održavamo biblijska  proučavanja i molitve za naše potrebe. Naša skupina se sastoji od vjernika adventističke crkve i prijatelja Božje riječi. Prvo smo krenuli s proučavanjem Knjige proroka Daniela, zatim smo nastavili s Evanđeljem po Mateju, a od početka ove godine proučavamo Otkrivenje. Naša skupina za proučavanje je vrlo živahna i svatko se želi uključiti i što bolje razumjeti Božju poruku. To nije obično predavanje, već zajedničko čitanje određenog ulomka iz Biblije i traženje značenja životodavnih poruka i slika iz Knjige za naše vrijeme na najbolji način — a to je tumačenje Pisma samim Pismom.

Pozivamo svakoga da u svojem domu sâm za sebe proučava određeni biblijski ulomak i koristi najbolje biblijske komentare, kao što su Otkrivenje Isusa Krista dr. Ranka Stefanovića, ili Vidjelac s Patmosa dr. Mirka Golubića i druga štiva. Tako produbljujemo svoja proučavanja i svatko doprinosi zajedništvu uz Božju riječ. Proučavanja počinju i završavaju molitvama svih prisutnih. Svatko je dobrodošao u našu skupinu istraživača Božje riječi, kako bi osjetio blagoslove zajedništva koje se kod nas stvara i produbljuje!

Kristijan Mojzeš