Adventpress bilten

19. 04. 2024.

Pastori Jadranske unije konferencija u Maruševcu

Pastori Jadranske unije konferencija u Maruševcu

Pastori s područja Jadranske unije konferencija okupili su se u Učilištu u Maruševcu, 17. i 18. travnja 2024. godine. Susret je bio informativne naravi i okupio je većinu pastora s područja Hrvatske i Slovenske konferencije, dok su albanski pastori nazočili digitalno. Uz prisutne pastore nazočili su i studenti Adventističkog teološkog visokog učilišta u Maruševcu. Glavni predavač i gost tog sastanka bio je pastor Kayle de Waal, voditelj Odjela za učeništvo pri Transeuropskom odjelu Generalne konferencije u Londonu. Iskusni predavač i profesor na adventističkim teološkim učilištima u svojim je izlaganjima iznosio biblijsko poimanje učeništva kao temelja djelovanja crkve u njezinom misijskom dosezanju. Tako je s prisutnima razmišljao na temu “Pastor koji stvara učenike”, ističući važnost rada “jedan na jedan” i vršenja utjecaja u ime Onoga pod čijim smo utjecajem sami bili, našeg Spasitelja Isusa Krista. Na takav se način pod djelovanjem Svetog Duha taj utjecaj širi i, osim što ljudima pomažemo da upoznaju Onoga tko je Put, Istina i Život, mi im pomažemo da postanu Kristovi učenici koji stvaraju nove učenike. Učinak takvog postupka crkvenog rasta donosi rast u kvantitativnom i u kvalitativnom smislu.

U sklopu tih izlaganja bilo je vrijeme za refleksije na naučeno, što je važan čimbenik u postupku učenja, ali primjenjivanja naučenog. Uzeli smo vrijeme i za proslavljanje Boga, razgovor s Bogom, razmjenjivanje iskustava, ali i stvaranje planova. Tako je zadnjeg dana tog susreta predstavljeno više projekata na razini Jadranske unije konferencija, te su pastori Zlatko Musija, predsjednik Jadranske unije, i Bobo S. Marčeta, predsjednik Hrvatske konferencije, predavali na temu integrativne misije — plana za učeništvo na razini mjesnih crkava u razdoblju koje je pred nama. Pastori su imali priliku davati svoje osvrte, pitanja i komentare, te su u takvom posebnom zajedništvu svi prisutni primili blagoslove. Tijekom pastorskog sastanka pozdravljen je pastor Đojo Sekulić, koji je nakon svojeg kanadskog umirovljenja odlučio poslužiti u okrugu Slatina, i koji je na tom skupu uputio duhovnu misao prisutnima. Pozdravljeni su i pastori Matija Kovačević kao novi tajnik Adventističkog teološkog visokog učilišta u Maruševcu, i Dario Kovačević kao novi voditelj Odjela medija Hrvatske konferencije.

Skup je završen informativnim satom na kojem su prisutni primili obavijesti koje trebaju prenijeti u sredinama u kojima služe. Taj je susret obilježilo zajedništvo i radost susreta kolega i suradnika u naviještanju Evanđelja iz triju zemalja. Ljepoti skupa doprinijela je ugodnost ambijenta Maruševca i gostoljubivost domaćina Škole i Učilišta u Maruševcu te organizatora skupa, službenika Jadranske unije konferencija, koji su pružili logističku potporu cijelom skupu.

Neven Klačmer