Adventpress bilten

26. 04. 2024.

Zdravstveni pastorski sastanak na Jankovcu

Zdravstveni pastorski sastanak na Jankovcu

U organizaciji Zdravstvenog odjela Hrvatske konferencije, od 24. do 26. ožujka 2024. godine održan je zdravstveni pastorski sastanak u planinarskom domu Jankovac, u prekrasnom Parku prirode Papuk. To je bio prvi takav sastanak, na kojem su nazočni pastori pored zdravstvenih i drugih savjetovanja imali priliku provjeriti i svoje zdravlje. Gosti govornici bili su dr. Dragan Ivanov iz Novog Sada i pastor Vlado Havran iz Beograda, voditelj Zdravstvenog odjela Jugoistočnoeuropske unije. Bila je posebna prednost slušati medijski poznatog liječnika Ivanova na temu autofagije, te se upoznati sa svim njezinim prednostima. Pored predavanja, dr. Ivanov je odvojio vrijeme i s pastorima koji su htjeli obavio preglede te im po potrebi dao preporuke.

Pastor Vlado Havran je govorio o važnosti zdravstvenog evangelizma, i koliko je značajno uvesti zdravstveni rad u misijsko dosezanje. Podijelio je i interaktivnu temu s naglaskom na važnost roditeljstva u odgoju, i općenito odnosa očeva prema djeci. Pored zdravih obroka i kratke jutarnje misli, svakog dana smo imali jutarnju tjelovježbu, a u slobodno vrijeme i šetnju kroz šumu. Iako je za neke takva šetnja bila zahtjevna, svi su pokazali odlučan duh i stigli do zadanog cilja.

Bilo je to posebno vrijeme i prilika da se pastori pored duhovnih tema usmjere i na vlastito zdravlje te odluče živjeti zdravo. Dojmovi sudionika su bili izrazito pozitivni te će Zdravstveni odjel Hrvatske konferencije nastojati takve i slične sastanke sazivati i ubuduće.

Mišo Havran,
voditelj Zdravstvenog odjela Hrvatske konferencije


Riječani u Rapcu i Labinu

Riječani u Rapcu i Labinu

Vjernici riječke adventističke crkve pamtit će nedjelju, 21. travnja 2024., ne samo po lijepom vremenu, obilju sunca, kristalno čistoj boji neba i mora, već i po smijehu, zajedništvu i osjećaju pripadništva povijesti koju čuvaju mala istarska mjesta Rabac i Labin.

U organizaciji crkvenog Odjela žena proveli smo lijep i sadržajan dan koji je završio predivnim pogledom na Rijeku s obala Plominskog zaljeva. Neki broje korake, neki slažu albume sa slikama lijepe šetnice u Rapcu, neki se još uvijek smiješe izazovu preskakanja zidića, a mnogi od nas nastavljaju istraživati dojmljivu ostavštinu i utjecaj hrvatskog i europskog reformatora Matije Vlačića Ilirika, čiju smo memorijalnu zbirku razgledali u Muzeju grada Labina.

Svojim slikovitim građevinama, uskim ulicama i prekrasnim pogledom na more, Labin privlači sve one koji žele doživjeti ugođaj Sredozemlja u Hrvatskoj. Dogovorite li susret u gradskoj loži i nastavite li šetnju starim dijelom grada, uronit ćete u ostatke sedamnaestog stoljeća, a ogladnite li, istarski će vas specijaliteti čekati na gradskom trgu, na kojemu smo i mi ostvarili zajedništvo oko bogatog stola. Hvala Odjelu žena, i veselimo se takvim budućim sadržajnim doživljajima!

Dorothea Relić Macedo


Televizijski i radijski prijenos bogoslužja iz Pule

Televizijski i radijski prijenos bogoslužja iz Pule

Često za određene događaje u našoj crkvi kažemo da su posebni: za sabore, kongrese, evangelizacije, posjete iz crkvene uprave, posjete poznatih govornika… Ali ovakva subota se u pulskoj crkvi dogodila prvi put u više od sedamdeset godina njezine povijesti, kad su Hrvatska televizija i Hrvatski radio izravno prenosili na svojim prvim programima subotnje jutarnje bogoslužje, 20. travnja 2024. godine.

Kad smo saznali za datum prijenosa, kojeg je dogovorio pastor Darko Kovačević koji već desetljećima surađuje s urednicima Hrvatske radiotelevizije, osnovali smo radnu skupinu za pripremu programa za tu subotu, na čelu s pastoricom Dorotheom Relić Macedo i pastorom Joãom Relić Macedo. U njemu su se našle starješinice Nevenka Golubić Pavlović i Lidija Godina te voditeljica glazbenog djelovanja Ester Marin, uz još neke važne suradnike. Vrijeme bogoslužja je bilo strogo određeno na pedeset i devet minuta. Dogovorili smo smjer programa koji smo pripremali: služba Bogu i bližnjima po uzoru na Isusa Krista te podizanje nade i vjere u bolje sutra u društvu u kojem se nalazimo. Nismo htjeli govoriti samo o teoriji služenja, već smo iznijeli naša iskustva u pomaganju potrebitima kroz naš Centar za podršku i savjetovanje Ruka podrške, koji uspješno vodi Lidija Godina sa suradnicima. Predstavili smo i neke projekte udruga koje predvode naši vjernici, a otvorene su za pomoć na raznim područjima, kao što je Procvat zdravlja, koji upriličuje tečajeve kuhanja, odvikavanja od pušenja i različita predavanja o zdravom načinu življenja, te Logos Media s hvalevrijednim projektima. Voditeljica Humanitarne organizacije ADRA Hrvatska, Slavica Marčeta, predstavila je mali dio širokog polja njihovog rada i služenja potrebitima.

Pastorica Dorothea je u svojoj propovijedi uspješno uzdigla vjeru i nadu u bolje sutra u slučaju kad slijedimo primjer Onoga koji je “prošao čineći dobro”. Pjesma zbora, pjesma sastava, kutak za djecu, pjesma djece, čitanje biblijskih redaka, propovijed i sve što se događalo na bogoslužju stvorilo je ozračje u kojem se osjećala prisutnost Svetoga Duha i snažan utjecaj Božje riječi na srca svih prisutnih, a po svjedočanstvu mnogih, taj se utjecaj protezao na sve gledatelje Hrvatske televizije i slušatelje Hrvatskog radija. Sve je bilo poduprto molitvama vjernika u skupinama i dvadesetčetverosatnim lancem molitve diljem Hrvatske i svijeta.

Ozračje zajedništva produžilo se i u druženju tijekom vrlo ukusnog i lijepo priređenog ručka. Osim vjernika bili su pozvani i svi djelatnici Hrvatske radiotelevizije, kamermani i tehničko osoblje koje je radilo u nekoliko vozila u blizini crkvene zgrade, na čelu s glavnom urednicom Programskog odjela Religija, Antonijom Hrvatin Roth, koja je komentirala bogoslužje u izravnom prijenosu.

Hvala Bogu što živimo u slobodnoj zemlji i imamo priliku neustrašivo propovijedati Evanđelje ili Radosnu poruku o spasenju u Isusu Kristu! Hvala Bogu što smo imali i ovu priliku da to činimo u izravnom prijenosu na televiziji i radiju. Na YouTubeu je trajno pohranjeno naše bogoslužje za gledanje: Pula — adventističko bogoslužje 2024.

Miroslav Lorencin


Izviđači iz Hrvatske na natjecanju u Nizozemskoj

Izviđači iz Hrvatske na natjecanju u Nizozemskoj

Provjera poznavanja Biblije naslovljena Biblijsko izviđačko iskustvo održala se u subotu, 13. travnja 2024. godine u Schiedamu, u Nizozemskoj, u organizaciji Transeuropske divizije. Provjeri znanja pristupilo je četrdeset i sedam timova u skupini izviđača od šest do deset godina te šezdeset i četiri tima u skupini od deset do petnaest godina iz raznih država Transeuropske divizije i izvan nje. Hrvatsku su u starijoj skupini predstavljali izviđači iz Kršćanskog izviđačkog društva Ihtus, a u mlađoj izviđači iz Rakova i Lavova.

Oni su još u četvrtak, zajedno sa svojim voditeljima, krenuli kombijima na put u Nizozemsku, te su vrijeme cjelodnevnog putovanja kratili družeći se kroz razgovore i igre. U večernjim satima stigli su u kamp u kojem je za starije timove bio osiguran smještaj u velikim šatorima, a za mlađe u spavaonicama u zgradi kampa. Organizatori su im osim smještaja osigurali i obroke u čijoj su pripremi sudjelovali i sami izviđači.

U petak su imali priliku panoramski obići Rotterdam te razgledati Den Haag. U poslijepodnevnim satima obišli su Muzej Corpus, koji se nalazi blizu grada Leidena, u kojemu su prostorije uređene kao da prolazite kroz čovječje tijelo. Tamo su imali priliku pobliže upoznati kako funkcionira ljudsko tijelo, organi i organski sustavi. Nakon edukativnog posjeta muzeju, subotu su dočekali u mjesnoj crkvi u Den Haagu, u kojoj je bilo upriličeno večernje bogoslužje. Izviđači su bili oduševljeni programom i ohrabreni porukom pastora Gabriela Kwayea, vođe mladeži pri Nizozemskoj uniji konferencija.

U subotu ujutro program za mlađu skupinu započeo je u devet sati. Nakon otvorenja započela je provjera poznavanja Knjige o Jošui i Knjige o Sucima, koja je trajala devedeset minuta s odmorom od petnaest minuta. Izviđači su morali odgovoriti na četrdeset i četiri pitanja. Svim sudionicima provjere znanja omogućeno je da im se pitanja čitaju te da na njih odgovaraju na materinskom jeziku. Provjeri znanja slijedila je kratka propovijed, koju je održao pastor Kwaye, a nakon toga su predstavnicima timova uručene potvrde o sudjelovanju. Tijekom poslijepodneva održala se provjera znanja u starijoj skupini. Program je bio organiziran jednako kao i za mlađu skupinu, osim što je sama provjera trajala sto šezdeset i pet minuta s kraćim odmorom od deset minuta, a odgovaralo se na devedeset pitanja.

Dječja i mladenačka želja za natjecanjima je često ono što izviđače pokreće na sudjelovanje, no ključni cilj Biblijskog izviđačkog iskustva uzdiže se iznad natjecateljskog duha, pa su stoga i svi timovi izviđača u obje dobne skupine osvojili prvo, drugo ili treće mjesto, a organizatori su istaknuli tim filipinske crkve iz Londona, koji je za prvo mjesto osvojio sto posto mogućih bodova. Oba naša tima dosegla su treće mjesto.

Organizatori su tom prigodom najavili da će knjige koje će se proučavati u sljedećoj godini dana kao Izviđačko biblijsko iskustvo biti Poslanica Rimljanima i obje Poslanice Korinćanima.

Navečer su slijedile društvene igre na kojima su se izviđači mogli upoznati, razmijeniti kontakte i izviđačke marame, kako je to običaj na njihovim međunarodnim susretima.

U nedjelju su u ranojutarnjim satima krenuli kući bogatiji za novo duhovno i društveno iskustvo koje će pamtiti još dugo vremena. U želji za ponovnim sudjelovanjem na takvom događaju i stjecanju novih biblijskih znanja, izviđači već prave planove za proučavanje navedenih knjiga.

Ihtusi, Rakovi i Lavovi zahvaljuju svima koji su na bilo koji način doprinijeli da se njihovo iskustvo ostvari.

Kornelija Kristina Planinšič