Adventpress bilten

21. 06. 2024.

Savjetovanje s vođama crkvenih odjela

Savjetovanje s vođama crkvenih odjela

U crkvama osječkog i vinkovačkog okruga održano je savjetovanje za vođe odjela i crkvenih službi, u subotu 26. svibnja 2024. Tim povodom su iz Zagreba u Osijek došli pastori i službenici Hrvatske konferencije i Jadranske unije konferencija Zlatko Musija, Bobo Marčeta, Nebojša Milovanović, Alen Hadžiefendić i Mario Šijan, te svaki iz svojeg područja djelovanja iznijeli iskustva, prijedloge i savjete.

U subotu prijepodne raspodijelili su se po većim crkvama našega okruga, dok je u Osijeku govorio predsjednik unije, pastor Zlatko Musija. On je sudjelovao u oba dijela bogoslužja, spajajući biblijsko poučavanje s našom misijom, koja je strpljivi postupak u radu s bližnjima, poput truda poljodjelca sa sijanjem sjemena i dozrijevanjem biljaka.

Zatim je predstavio djelovanje naših odgojno-obrazovnih ustanova u Maruševcu, koje ove godine obilježavaju pedeset godina postojanja na današnjem imanju, te uz kratki videoprikaz pozvao da podupremo Adventističko teološko učilište i Srednju školu s pravom javnosti, čiji su misijski utjecaji nedvojbeni. U propovjedi “Nada za teška vremena” govorio je o stalno prisutnom pitanju što budućnost donosi čovječanstvu. Puno je crnih scenarija, a jedino Krist i Njegov dolazak donose ohrabrenje, utjehu i nadu današnjem uplašenom i zbunjenom čovječanstvu.

Poslijepodnevni sastanak održao se u radionicama namijenjenim odjelima misije, rada s djecom i mladima, subotnje škole, đakonstva, financija, rada s literaturom. Mogla su se postavljati pitanja, izmjenjivati iskustva, mišljenja i savjeti. Vjerujemo kako su to bili korisni i poticajni susreti koji će doprinijeti napretku Božjeg djela u crkvama naših dvaju okruga.

Gordana Balašević


Radost krštenja splitske vjernice

Radost krštenja splitske vjernice

Splitska crkva svjedočila je radosti obreda biblijskog krštenja u okružju borove šume i kristalno čistog mora u Brelima pored Makarske, u subotu 1. lipnja 2024. godine. Zavjet sa Spasiteljem Isusom odlučila je učiniti Nada Križan, i pritom to posvjedočiti biblijskim krštenjem uronjavanjem u more. U proteklom razdoblju je splitska crkva kroz Nadinu nazočnost doživjela blagoslove druženja, proučavanja Biblije i zajedničkih šetnji nakon bogoslužja na kojima smo se bolje upoznali.

Prije nekoliko godina Nadi je preminuo muž, što joj je donijelo nemjerljivu bol. Nakon toga je ona počela ozbiljno istraživati Bibliju, i proučila je važne biblijske istine koje su joj postale utjeha i ohrabrenje u danima tuge. Shvatila je važnost osobnog istraživanja Božje riječi i potrage za spoznajom o spasenju. Prema njezinom svjedočanstvu, shvatila je da ništa nema smisla bez spoznaje Boga, što je najvažnije u ovom životu. Tijekom odrastanja pohađala je katoličku osnovnu školu, ali se ne sjeća da su ikada čitali Bibliju ili učili Deset Božjih zapovijedi. Životne okolnosti i Božje proviđanje doveli su je da sama ozbiljno krene u potragu za smislom života, koji je pronašla u Spasitelju Isusu Kristu. Mi kao crkva u Splitu zahvalni smo Bogu što možemo biti potpora toj dragoj duši u njezinom životu s Bogom i uzajamnom napredovanju u ljubavi, vjeri i nadi.

Marko Zeko

 


Pedeseta završna svečanost u Maruševcu

Pedeseta završna svečanost u Maruševcu

U obrazovnom središtu u Maruševcu održana je u nedjelju, 16. lipnja 2024. godine, još jedna završna svečanost u pedeset godina dugom nizu takvih svečanosti Srednje škole u Maruševcu s pravom javnosti. Adventističko teološko visoko učilište je pak prije točno pedeset godina preselilo iz Rakovice u Beogradu na maruševečki netom završeni kampus adventističkih obrazovnih ustanova. I ove godine završna svečanost je okupila mnoge prijatelje Maruševca i mnoge roditelje i rodbinu maturanata koji su završili svoje petogodišnje, četverogodišnje ili trogodišnje obrazovanje u toj adventističkoj obrazovnoj ustanovi. Osmijeh i zadovoljstvo na licima svih odražavali su duh zajedništva kakav samo oni koji su proveli neko vrijeme u Maruševcu mogu razumjeti.

Lijepo osmišljen, odmjeren i poticajan program svečanosti predvodili su ravnateljica Srednje škole u Maruševcu s pravom javnosti Elizabeta Skobe Barbir, i dekan Adventističkog teološkog visokog učilišta Radenko Džuver. Središnje poruke tijekom cijelog vikenda upućivao je Nemanja Boričić iz Srbije, psiholog i poznati govornik društvenih mreža. Skupu su nazočili gosti iz društvenog života maruševečkog kraja: načelnik Općine Maruševec Mario Klapša u pratnji supruge Sandre, ravnatelj Osnovne škole Gustava Krkleca iz Maruševca Tomislav Vincek, te glavna sestra Opće bolnice Varaždin Željka Gajski. Uz njih su nazočili i sudjelovali predstavnici osnivača Zlatko Musija, Svjetlana Veble i Marinko Markek — predsjednik, izvršna tajnica i blagajnik Jadranske unije konferencija, kao i Neven Klačmer, tajnik Hrvatske konferencije Kršćanske adventističke crkve.

U glazbom i riječju bogatom programu slavljenja Boga i kroz priznanja na postignutim uspjesima, središnji trenutak bila je dodjela svjedodžbi za dvadeset i šestero učenika koji su postali medicinske sestre/tehničari i sedamnaest učenika koji su postali fizioterapeutske tehničarke/tehničar. Ravnateljica je sa svojim suradnicima dodijelila priznanja i pohvalnice uspješnim učenicama i učenicima. Predstavnici osnivača darivali su učenike godine prigodnim nagradama za njihovu marljivost i zalaganje.

Adventističko teološko visoko učilište dodijelilo je diplome prvostupnice teologije Anji Patriciji Cikač iz Slovenske konferencije, i diplomu prvostupnika teologije Vinku Nasiću s područja Hrvatske konferencije. Dekan Radenko Džuver prisjetio se života i rada prerano preminulog pastora i profesora Darka Pirije, višegodišnjeg djelatnika Adventističkog teološkog visokog učilišta, koji je zaspao u Gospodinu nakon duge i teške bolesti, ali koji je ostavio neizbrisiv trag u mnogim naraštajima te ustanove. Ujedno je najavio dolazak novog tajnika Adventističkog teološkog visokog učilišta od nove akademske godine, pastora i profesora Matije Kovačevića.

Skup je obilovao lijepo pripremljenim glazbenim izvedbama maruševečkog zbora i sastava te nadahnutom porukom Nemanje Boričića. Dvorana ispunjena crvenim, plavim i crnim odorama te mnogim posjetiteljima davala je lijep ugođaj cijelom skupu, koji je okončan tradicionalnim zajedničkim fotografiranjem na stubištu iznad učilišne višenamjenske zgrade, uz svečano bacanje akademskih kapa. Slušajući predstavnike srednjoškolskih i učilišnih programa, opći je zaključak da, neovisno tko su i odakle dolaze, svi odlaze iz Maruševca nadahnuti, obogaćeni i pokrenuti za službu Bogu i bližnjima!

Neven Klačmer


Biblijsko krštenje u Puli

Biblijsko krštenje u Puli

Vjernica Marina Maksan Grbac desetak je godina u našoj crkvi u Puli. Kad smo se prije godinu dana doselili u Pulu, mislio sam da je Marina krštena članica crkve. Marina je, zajedno sa svojom djecom, bila redovita u crkvi svake subote, i čak je bila zamoljena da priredi propovijed. Tako da su skoro svi vjernici crkve smatrali Marinu i formalnim dijelom crkve. Postojao je određeni broj vjernika koji je pratio njezino napredovanje na putu posvećenja tih desetak godina, i oni su znali da joj je potrebna i konačna odluka za zavjet s Bogom biblijskim krštenjem.

Dogodio se iznenadan udarac, naime Marinina majka umrla je razmjerno mlada. To je duboko potreslo Marinu, njezine sestre, baku i svu mnogobrojnu rodbinu, katoličke vjernike, i proizvelo ljutnju: “Bože, zašto si nam uzeo našu majku?” Marina je svojoj rodbini predložila da to obave kao adventistički sprovod, i bilo je tako. Na sprovodu i u susretima prije i nakon toga Marina i njezina rodbina našli su utjehu u Božjim obećanjima.

Tragičan događaj majčinog odlaska na počinak bio je poticaj da se iz prvobitnog razočaranja rodi odluka: “Ja trebam svoj život u potpunosti predati Bogu činom biblijskog krštenja.” Na radost svih vjernika crkve u Puli, mjesec dana nakon majčinog odlaska, Marina se našla u vodi i krštena je uronjavanjem po uzoru na njezinog Stvoritelja i Spasitelja Isusa Krista, 15. lipnja 2024. godine. Hvala Bogu za Marinu koja je spremna poslužiti Bogu i ljudima svojim mnogim darovima, a posebno biti primjer i poticaj svojima najdražima u obitelji!

Miroslav Lorencin


Međugeneracijsko bogoslužje u Zagrebu

Međugeneracijsko bogoslužje u Zagrebu

Međugeneracijsko bogoslužje, u subotu 4. svibnja 2024. godine u mjesnoj crkvi Zagreb, 2 bila je prilika za obnovu zajedništva vjernika različite dobi. Program bogoslužja bio je raznolik, s puno pjesama i osobnih iskustava, a sudjelovali su vjernici svih generacija. Crkva je bila prepuna vjernika i posjetitelja; tražilo se mjesto više, a poletne i zvonke melodije ostale su svima u mislima i sjećanju. Pratili smo uprizorenje biblijskog izvještaja o Noi, koji je ljudima svojega vremena izgledao čudan i smiješan jer je po Božjim uputama gradio veliku lađu i najavljivao dugotrajnu kišu i sveopći potop. Višegeneracijski zbor je to dočarao pjesmom koja je pozivala: “Svi na brod!” — ali i podsjetila da su vrata Božje milosti još uvijek otvorena za sve koji čuju i prihvate poziv.

Pastor mjesne crkve Zagreb 2 Mišo Havran govorio je o omiljenoj hebrejskoj knjizi u Bibliji, i o mrzovoljnom proroku Joni koji je izvršio misijski zadatak, ali nije bio nimalo sretan zbog postignutog uspjeha. Jona se ljutio na Boga jer je poštedio mrske Asirce i cijeli njihov veliki grad Ninivu. Prisutne su se upoznali s prekrasnim opisom Boga u izvornom hebrejskom tekstu koji na iznenađujući način govori da je “Bog milostiv i milosrdan, spor na gnjev i bogat milosrđem, i da se nad nesrećom brzo sažali”. (Jona 4,2)

Bogoslužje je završeno uz zajednički ručak i druženje. Tako se još jednom moglo vidjeti kako djeca, mladi i stari zajedno slave našeg prekrasnog Gospodina. Veselimo se sljedećim sličnim programima i susretima koji će još više obogatiti život naše crkve.

Biserka Cukina