Adventpress bilten

5. 07. 2024.

Obred biblijskog krštenja u Slatini

Obred biblijskog krštenja u Slatini

U mjesnoj crkvi Slatina imali smo priliku prisustvovati svečanom obredu krštenja, u subotu 29. lipnja 2024. godine, kad su tri osobe tim svečanim činom željele javno pred cijelim svemirom pokazati svoju odluku da slijede Krista: Ivan Ferdinar iz crkve Slatina te Ljubica Mandić i Mirko Pintarić iz crkve Đurđenovac.

Novi pastor mjesne crkve Đojo Sekulić održao je prikladnu poruku iz Božje riječi o važnosti odluke krštenja i predaje života u potpunosti Bogu. Potom se s njima molio, nakon čega je slijedio obred krštenja. Svečanost je obogaćena dječjim glazbenim sastavom iz Virovitice i Grubišnog Polja, te pjesmom “Ja idem takav kakav sam” unuke sudionika krštenja Ivana Ferdinara. Nakon obreda sudionici su dobili prigodne poklone, a pastor je svakome dodijelio krštenički biblijski redak, koji će ih voditi u daljnjem životu kao spomen na njihov zavjet.

Osim vjernika iz Slatine, svečanosti su prisustvovali i vjernici iz Đurđenovca, Stipanovaca, Virovitice i Grubišnog Polja. Svi smo imali veliki duhovni blagoslov i radost koja nas je podsjetila da ćemo uskoro u puno većem broju i u sjajnim bijelim haljinama na staklenom moru pjevati “pjesmu Mojsijevu i Janjetovu”. Gostoljubivi domaćini, kojima se zahvaljujemo za gostoprimstvo, pripremili su obilan i ukusan ručak, tako da smo se tjelesno okrijepili i družili u ugodnom zajedništvu i duhovnim razgovorima. Želimo srdačnu dobrodošlicu u Božju obitelj, Božje vodstvo i blagoslov našoj sestri Ljubici i braći Mirku i Ivanu!

Jonatan Kubena


Svečanost rukopolaganja u Osijeku

Svečanost rukopolaganja u Osijeku

Tijekom lipnja ove godine crkva u Osijeku obavila je novu organizaciju crkvenih službi. Stoga je u subotu, 29. lipnja 2024., prije samog obreda Gospodnje večere, upriličena prigodna  svečanost rukopolaganja troje naših vjernika za dvije najodgovornije crkvene dužnosti: Željko Balaž rukopoložen je za starješinu, a Ljiljana Karanović i njezin suprug Igor za đakone.

Na samom početku pastori Drago Mojzeš i Damir Šuper dali su kratak osvrt na njihov  dosadašnji život i rad u našoj crkvenoj zajednici. Željko je rođen u adventističkoj obitelji, a godine i obiteljske obveze doprinijele su njegovoj zrelosti i ozbiljnosti, potrebnima za obnašanje odgovorne službe starješinstva. Ljiljana i njezin suprug Igor su u našoj sredini dovoljno dugo da je crkva prepoznala njihove đakonske sposobnosti kroz njihovu nesebičnu brigu i skrb za potrebe bližnjih.

Polaganjem ruku pastorâ Mojzeša i Šupera iskazano im je povjerenje u ime osječkih vjernika te dana punomoć za obavljanje povjerenih dužnosti. Svakom od njih uručena je Biblija, kao najbolji priručnik i savjetnik za uspješan rad, a u molitvi je izražena želja da ih Bog blagoslovi, posveti i osposobi, kako bi ponizno i s ljubavlju služili Njemu i bližnjima.

Gordana Balašević


Tečaj za odrasle u Maruševcu

Tečaj za odrasle u Maruševcu

U Maruševcu se od 24. do 30. lipnja 2024. godine održao tečaj za odrasle — ToMa. S voditeljima nas je sveukupno bilo tridesetak osoba. Ovogodišnja jako dobra organizatorica bila je Chanel Cukrow Hadžiefendić. Ona je osmislila ujednačeni program duhovnih predavanja, zdravstvenih predavanja i vježbi, radionica, društvenih događanja, prehrane, izleta, bogoslužja, molitvenih sastanaka, uz dovoljno slobodnog vremena za druženje i šetnje. Pastorica Anja Cikač bila je voditeljica i usklađivačica svih programa, stalno prisutna sa svima nama. Miroslav Lorencin bio je govornik svake večeri s nizom tema pod naslovom “Na putu vjere”. U subotu ujutro imali smo i obred Gospodnje večere, zajedno s mjesnom crkvom u Maruševcu.

Pastori Ana i Radenko Džuver, Kristijan Mojzeš i Ivan Đidara imali su jutarnja bogoslužja iz Isusovih usporedbi o sijaču, korovu, gorušičnom zrnu i kvascu. Šest različitih dobro raspoređenih radionica bile su jako korisne: Ivona Vratarić Skobe — Psihološka radionica; Drago Obradović — Arheološka otkrića dokazuju istinitost Biblije; Mario Marčeta — Povijest varaždinskog kraja u riječi i slici; Veronika Marčeta — Kulinarski kutak; Benjamin Vukalović — Sunce, zrak i voda u službi zdravlja; Radenko Džuver — Kako čitati, razumjeti i živjeti Bibliju?

Može li se sastaviti bolji program za sedam dana?! Hvala Bogu, a zatim i Chanel i njezinom suprugu Alenu koji je pomagao. Svi smo se osvježili u prekrasnoj prirodi, upoznali nove osobe, duhovno se osnažili te donijeli dobre odluke za duhovno, tjelesno i psihičko zdravlje. I pritom odlučili: Dogodine opet!

Miroslav Lorencin