Glazba

Agape u emisiji Hrvatske televizije “Do posljednjeg zbora”

Gospel ansambl Agape nastupa u subotu 13. travnja u petoj od sedam emisija glazbenog niza “Do posljednjeg zbora” na prvom programu Hrvatske televizije u 20.15 sati — kao jedan od pet ovogodišnjih najboljih zborova

U novoj sezoni vrlo popularne emisije koju prati oko milijun gledatelja u Hrvatskoj, među pedesetak zborova koji su se prijavili na početku tog glazbenog serijala, sudjeluje i Gospel ansambl Agape. U dogovoru s urednicima, Agape izvodi gospel — duhovnu glazbu iz svog repertoara. Kvalitetu izvedbe i zahtjevnost aranžmana koje ansambl izvodi prepoznali su ne samo gledatelji već posebno i stručni žiri u sastavu Vladimir Kranjčević, Sanja Doležal i Dražen Siriščević.

Članak koji je nakon četvrte emisije, 7. travnja 2013. objavio vrlo čitani tportal.hr pod naslovom:  Čipkice ispale, Agape oduševio a cappella izvedbom, između ostalog ističe: “Treći je nastupio Gospel ansambl Agape izvevši skladbu ‘Give Thanks’ i doslovno oborivši žiri s nogu. ‘Pjevati čisto a cappella u ovom aranžmanu, to je velika umjetnost. Ovo je bilo zbilja odlično’, nije štedio riječi hvale prof. Vladimir Kranjčević. Za Sanju Doležal to je bio vrlo ambiciozan aranžman koji ne može svatko izvesti. ‘Bilo je iznad mojih očekivanja’, dodala je.”

Iznad očekivanja bili su i video klipovi koje je priredila Hrvatska televizija kako bi predstavila ansambl Agape. U njima nije samo istaknuta pripadnost ansambla Kršćanskoj adventističkoj crkvi, već su pjevači ansambla imali priliku na dopadljiv način predstaviti i različite značajne točke vjerovanja svoje crkve: Kristov drugi dolazak, subotu kao dan od odmora posvećen svetkovanju, molitvu kao razgovor s Bogom vlastitim riječima i ljubav na djelu kroz humanitarne akcije u kojima se dugo godina posebno ističe ansambl Agape. Kadrovi adventističkog bogoslužja u središnjoj zagrebačkoj crkvi na Prilazu Gjure Deželića 77, kao i pjesme raznih uzrasta u dječjim odjelima, bili su lijepo svjedočanstvo o crkvi i njegovanju glazbene kulture.

Popularni voditelji emisije “Do posljednjeg zbora”, Barbara Kolar i Duško Čurlić, u emisijama ne štede riječi pohvale za ansambl Agape, ali niti ne skrivaju njihov vjerski identitet ističući kako je za pjevače Agapea “subota važan dan”.  Toga dana Agape obično slavi Boga pjevajući u crkvama ili na koncertima u raznim dvoranama, a sada ima priliku to činiti i na Hrvatskoj televiziji koja je prema pjevačima ansambla pokazala veliku nepristranost te se s poštovanjem i uvažavanjem odnosi prema njihovom svjetonazoru.

Sve ovo se događa u godini kad Gospel ansambl Agape obilježava tridesetu obljetnicu postojanja. Osim što svoje sudjelovanje u ovom projektu ocjenjuju kao vrlo zahtjevno i naporno, članovi ansambla ističu da im je ono donijelo posebnu radost i blagoslove. Glazbeni izazov nije bio jedini cilj njihovog sudjelovanja, već je to bio ponajprije misijski cilj, širenje Radosne vijesti — dakle Gospel.

Glazbena kvaliteta, zajednički nastupi s drugim zborovima, prijateljstvo s njima  i s djelatnicima na televiziji, posebnost vjere i duhovna glazba s kojom nastupa ansambl Agape, vrši jako dobar utjecaj u medijima, među sudionicima ovog natjecanja i u brojnom gledateljstvu koje prati ovaj show širom Hrvatske preko malih ekrana. Na taj način ruše se predrasude o adventistima kao “subotarima” i izgrađuje se pozitivna slika uravnotežene, privlačne i autentične vjerske zajednice.

Ovo kvalitetno i značajno djelovanje ansambla Agape ujedinilo je i mnoštvo vjernika koji ponosno prate i požrtvovno glasuju za svoje predstavnike u telefonskom glasovanju publike. Čestitke i riječi potpore dolaze iz svih krajeva Hrvatske, mnogih susjednih i udaljenih zemalja, na čemu ansambl Agape zahvaljuje i poziva domaće gledatelje da i dalje glasuju za njih. Sve koji prate njihove nastupe bilo gdje, pozivaju da ih podrže u svojim molitvama kako bi što duže mogli na ovaj poseban način slaviti Boga i svjedočiti o Njemu, možda i — Do posljednjeg zbora.

Glasovanje za ansambl Agape se odvija svakog dana, kao i u subotu tijekom emisije, pozivom na tel. 065 800 503 i slanjem sms poruke: zbor3 na: 60106. Cijene poziva iz fiksne mreže 1,50 kn; iz mobilne mreže 2,40 kn; sms poruka 2,40 (PDV uključen)

Darko Kovačević


Komentiraj