Agape večera u crkvi Zagreb 2

Adventpress 7. 02. 2024.

Na kraju Deset dana molitve u mjesnoj crkvi Zagreb 2, u subotu uvečer 20. siječnja 2024., pod vodstvom pastora Miše Havrana upriličili smo u donjim crkvenim prostorijama agape večeru slavljenja i zahvaljivanja Bogu. Nakon deset dana provedenih u zajedničkoj molitvi, iznošenju potreba pred Boga i zahvaljivanja za Njegovo djelo promjene u našim životima i u životu mjesne crkve, odvojili smo vrijeme za zajedništvo različitih naraštaja vjernika u lijepo uređenom crkvenom prostoru.

Po uzoru na prvu apostolsku zajednicu koja se odlikovala postojanošću u nauku i u zajedničkom proslavljanju Boga, šezdesetak vjernika mjesne crkve Zagreb 2 i nekolicina prijatelja okupilo se na toj posebnoj svečanosti. Našu zajedničku nadu, ljubav i vjeru izrazili smo pjesmama, razgovorom, čitanjem psalama i iznošenjem osobnih iskustava. Bila je to prilika da se međusobno bolje upoznamo, zbližimo i prepoznamo dobre strane jedni drugih. Takav događaj smo upriličili po prvi puta, i kod svih je izazvao radosno oduševljenje i zahvalnost. Neki su toj svečanosti  doprinijeli tako što su uredili prostor, postavili masline, bademe, rogače, suhe marelice, grožđani sok… Neki su ispekli pogače i peciva, drugi su ispričali svoja životna iskustva, treći su predvodili pjesmu, čitali odabrane psalme, a svi smo sudjelovali već samom svojom prisutnošću. Kao David u psalmima, radovali smo se što možemo zajedno slaviti Boga. Bog želi da Njegova crkva raste i napreduje, a mi smo pokazali da se želimo izložiti utjecaju Božje riječi koja izgrađuje pomirbu između Boga i ljudi. U Bibliji vidimo Boga kao suosjećajno Biće, kakav On doista i jest. Slavne misli naviru iz naizgled suhih i beznačajnih riječi, poput visibaba koje izbijaju iz promrzle zemlje u rano proljeće. Redci u Bibliji odjednom postaju žice na harfi na kojoj anđeli sviraju nebeske melodije. Želimo li otvoriti vrata svojeg srca za Njegovo djelo obnove u nama?

Prilikom lomljenja kruha pastor Mišo Havran je uputio molitvu blagoslova i posvećenja. Pred nama je nova 2024. godina u kojoj smo predvidjeli brojne i raznovrsne crkvene aktivnosti, za različite dobne skupine vjernika i prijatelja, tako da se svi mogu nekim dijelom uključiti. Namjeravamo održavati kreativna bogoslužja, popodnevna okupljanja oko Božje riječi, a uputit ćemo pozive našim prijateljima da otvore vrata svojih srca Kristu.

Kako možemo iskazati zahvalnost Onome koji nas je stvorio, spasio i koji nas voli? Postoji praznina u nama koju prijateljstvo, ljubav, popularnost ili uspjeh ne mogu ispuniti. To je čežnja za nečim nevjerojatno dragocjenim, ali izgubljenim. “Najviše imamo dok nešto želimo”, rekao je C. S. Lewis. Stvoreni smo za Boga i ništa manje neće nas utješiti. Jedino On krijepi izgladnjelu dušu, kako kaže psalmist: “Jer gladnu dušu on nasiti, dušu izgladnjelu on napuni dobrima.” (Psalam 107,9)

Biserka Cukina