Ambrozija

26. 07. 2011.

Ambrosia artemisifolia ili
Ambrosia elatior
limundžika, pelinasta ambrozija

Podrijetlom je iz Sjeverne Amerike. Nakon sječe šuma proširila se po poljima; sa sjemenom žitarica i djeteline prenesena je u Europu 1863. godine, a u Hrvatskoj se prvi put pojavljuje 1941. godine.

RASPROSTRANJENOST
Danas je ambrozija rasprostranjena u većini europskih zemalja. U Hrvatskoj je najviše ima na prostoru između Drave i Save, ali se širi i uz morsku obalu (Zadar, Istra, ušće Neretve). Ambrozija najbolje raste na sunčanom, nedovoljno obrađenom zemljištu, gdje ne nadvladavaju trave i drugi korovi. Stoga je najčešće nalazimo pokraj putova, uz staze, ceste, željezničke pruge, na obalama potoka i rijeka, u zapuštenim dvorištima i vrtovima, na strništima. Također često zakorovljuje kukuruz, soju, suncokret, šećernu repu, krumpir i povrtnice.

OSOBINE
Ambrozija je jednogodišnja biljka, visoka 1 do 1,5 m. Korijen je vretenast. Stabljika uspravna, razgranata, posuta grubim dlačicama, na presjeku četvrtasta. Listovi su jajolikog oblika, posuti dlačicama, jako izrezani s uskim režnjevima. Cvjetovi su skupljeni u duge grozdaste cvatove na vrhu stabljika i grančica, žućkaste su boje.

U našim krajevima, zavisno od klimatskih uvjeta, niče sredinom travnja, a cvatnja započinje sredinom srpnja i traje sve do početka prvih mrazova. Oprašuje se vjetrom. Jedna biljka može proizvesti i do osam milijardi zrnaca peluda. Količina peluda povećava se tijekom kišnog proljeća i suhog toplog ljeta, a smanjuje se s kišnim ljetom.


PELUD AMBROZIJE

Zrnca peluda ambrozije izrazito su sitna tako da mogu proći kroz male pukotine uz vrata i prozore. Pelud ambrozije širi se oko 1 km uokrug biljke. Vjetar ga može raznijeti na veće udaljenosti pa i na stotine kilometara. Koncentracija peluda najveća je u jutarnjim satima i prije podne. Nakon kiše koncentracija peluda u zraku se smanjuje. Pelud ambrozije izrazito je alergogen. Danas se smatra da je oko 10% stanovništva alergično na pelud ambrozije. Najčešće se alergija manifestira kao alergična upala očiju, alergijska hunjavica i astma.

ZNAKOVI ALERGIJE
• kihanje
• svrbež nosa
• vodeni iscjedak iz nosa
• pečenje u očima
• oteklina kapaka
• otežano disanje

Osobe alergične na ambroziju mogu reagirati i na pelud nekih drugih biljaka, osobito na maslačak, suncokret i tratinčice, te osjetiti pečenje i bockanje u ustima kod uzimanja banana i dinja.

Osobe koje su osjetljive na ambroziju neće imati smetnje kod koncentracije do 200 zrnaca peluda na 1 m3 zraka; kod koncentracije od 200 do 1000 zrnaca peluda kod većine će se pojaviti simptomi, a ako koncentracija prijeđe 1000 zrnaca u 1 m3 zraka, simptomi će biti jako izraženi. Međutim, kod izrazito osjetljivih ljudi već 20 zrnaca peluda u jednom prostornom metru zraka ili 1000 zrnaca u prostoriji mogu izazvati alergijsku reakciju.

KAKO SUZBITI AMBROZIJU?
Budući da ambrozija raste na zapuštenom zemljištu, potrebno ga je urediti i zasaditi travom. Kad se ambrozija pojavi, ako se radi o pojedinačnim biljkama, može se čupati s korijenom. Pritom treba nositi rukavice jer je stabljika ambrozije pokrivena grubim dlačicama te može doći do oštećenja kože. Za veće površine preporuča se košnja, ali se košnja mora obaviti neposredno prije cvatnje, s tim da se kosi na manje od 5 cm od tla. Za velike površine i osobito kod poljoprivrednih površina preporučuju se kemijska sredstva.

Preporuke za djelovanje

1.Upoznajte bližnje i susjede s problemom peluda. Provjerite da u vašoj okolici nema ambrozije. Pozovite bližnje da pretraže obližnja zapuštena mjesta. Sudjelujte aktivno u svim aktivnostima za uništavanje korova. Obavijestite nadležne o postojanju (prisutnosti) ambrozije.
2. Izbjegavajte izlaziti iz kuće ujutro od 5 do 10 sati kada je koncentracija peluda najveća.
3. Imajte zatvorene prozore stana. Imajte zatvorene prozore automobila kad putujete, osobito
na selo.
4.Ako je moguće, slobodno vrijeme provodite na mjestima gdje nema ambrozije
5.Obavljajte poslove izvan kuće neposredno nakon prestanka kiše, kasno poslijepodne i predvečer.
6. Perite kosu prije spavanja. Često perite ruke.
7. Izbjegavajte pušenje, sprejeve protiv insekata i slična nadražujuća sredstva jer će pogoršati simptome alergije.
8.Ne sušite odjeću ili cipele izvan kuće.
9. Izbjegavajte izlaziti van za vrijeme suhih, vjetrovitih dana.

Dr. Želimir Beer
(Znaci vremena 3/2004, Zagreb)