Američki Vrhovni sud presudio u korist podnositelja zahtjeva za zaposlenje

Vijesti 5. 06. 2015.

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država glasao je 8:1 u korist slučaja koji se bavio pitanjem može li poslodavac odbiti zaposliti podnositelja zahtjeva za zaposlenjem na temelju njegove vjeroispovijedi i načina bogoštovlja. Adventistička crkva podnijela je pravni spis zajedno s drugim vjerskim zajednicama Komisiji za jednake mogućnosti zapošljavanja protiv tvrtke Abercrombie and Fitch Stores, Inc.

 Samantha Elauf (lijevo) i David Lopez (desno), glavni savjetnik za EEOC, stoje ispred Vrhovnog suda SAD-a, nakon usmenih dokazivanja u veljači 2015. [snimio Garrett Caldwell]

“Iznimno smo zadovoljni danas izraženim mišljenjem. Bila je to dobra odluka za vjersku slobodu, ne samo za Samanthu Elauf, već i za ljude svih vjeroispovjedi”, rekao je Todd McFarland, suradnik glavnog savjetnika Adventističke crkve u svijetu. “Također smo zadovoljni što se sud u svojem mišljenju oslonio na argumente koje je Adventistička crkva podnijela u svojem pismu.”
Crkveni uglednici potiču Vrhovni sud da pojača uvažavanje vjerske slobode te se nadaju da će odluke dovesti do dodatne zaštite zaposlenika i onih koji podnose zamolbe za posao.
“Kako je ovo prvi vjerski slučaj u gotovo tri desetljeća kojeg je Vrhovni sud saslušao, nadali smo se da će to rješenje štititi vjerska prava osoba zaposlenika”, rekao je Dwayne Leslie, voditelj Odjela za zakonodavne poslove Adventističke crkve u svijetu. “Zadovoljni smo zbog snažne izjave suda da pri zapošljavanju podnositelja zahtjeva, za poslodavca ne mogu biti presudni vjerska praksa, obred ili slično.”
U slučaju je sudjelovala sedamnaestogodišnja Samantha Elauf, kojoj je odbijen zahtjev za zaposlenje jer njezino pokrivalo za glavu, hidžab, navodno vrijeđa politiku tvrtke. Adventisti su se bojali da bi presuda protiv Elauf mogla ugroziti pravo zaposlenika na vjersku slobodu, što bi uključivalo i adventiste koji su odabrali ne raditi subotom, na biblijski šabat.
Crkveni pravni savjetnici također su bili zabrinuti zbog povrede članka VII. Zakona o građanskim pravima, koji obvezuje poslodavce da poduzmu korake kako bi “razumno prihvatili … vjersko štovanje ili praksu” mogućeg zaposlenika.
Slučaj potječe iz incidenta koji se dogodio 2008. godine, u kojem je Elauf nosila hidžab prigodom prijave za radno mjesto prodavačice u jednoj trgovini Abercrombie & Fitch u Tulsi, Oklahoma. Nakon što je menadžer s nadglednikom potvrdio da pokrivalo za glavu koje nosi Elauf vrijeđa politiku tvrtke, ocijenjena je nepogodnom za zaposlenje bez rasprave o vjerskoj prihvatljivosti.
Komisija za jednake mogućnosti zapošljavanja Sjedinjenih Američkih Država (EEOC), koja je podnijela tužbu u ime Elauf, rekla je da se odluka poslodavca protivi članku VII. Zakona o građanskim pravima. Dok se savezni sudac 2011. složio s Komisijom, Žalbeni područni sud u Denveru usprotivio se toj odluci prošle godine, tvrdeći da Elauf nikad nije rekla poslodavcu da joj treba vjerska prihvatljivost, iako je tijekom razgovora nosila hidžab.
Uz to, kažu adventistički pravni savjetnici, na podnositelja zahtjeva se stavlja pretjerana odgovornost da odredi jesu li mu vjerska uvjerenja ili prakse u sukobu s politikom tvrtke.
Pravno pismo Adventističe crkve ističe kako “podnositelj zahtjeva često i nije svjestan radno-vjerskog sukoba, jednostavno zbog njegovog nepoznavanja uvjeta rada kod poslodavca”.
Proces zapošljavanja može biti tehnološki strukturiran tako da zaposlenik ne može postaviti pitanje mogućeg sukoba, kao što je slučaj s online aplikacijama koje zahtijevaju od kandidata da kažu koje su sve dane u tjednu dostupni za rad, rekao je McFarland u prethodnoj izjavi za Adventist News Network.


Vjerska odjeća i štovanje subote i drugih svetih dana najčešća su područja sukoba na radnom mjestu, kazao je McFarland. Hidžab, turban, kapa jarmulka i druga pokrivala za glavu često su u sukobu s politikom tvrtke o “izgledu”, dok se svetkovanje subote može sukobiti s radnim rasporedom.

Izvor: ANN