Vijesti

BBC predstavlja adventističke glazbenike

London, Ujedinjeno Kraljevstvo — Dva posebna izdanja programa BBC 1, Songs of Praise (Pjesme slavljenja),  predstavila su gledateljima adventističku glazbu. Prva emisija prikazana je u nedjelju 20. svibnja, a tema joj je bila crnačka duhovna glazba (negro spirituals). Crnačke duhovne pjesme odjekuju adventističkom porukom, jer su čvrsto usmjerene na temu napuštanja ove Zemlje i odlaska na Nebo. Budući da su nastale u razdoblju američkog robovlasništva, crnačke duhovne pjesme su u bîti priča svakog pojedinca, jer svima nam je čežnja da se vozimo u nebeskim kočijama “Ride in that chariot”, i svi želimo vidjeti Gospodina “To see our Lord”, i svi možemo pronaći utjehu u pomasti iz Gileada “Balm in Gillead” koji zacjeljuje rane i liječi grešnu dušu.

Druga emisija, prikazana u nedjelju, 27. svibnja, bila je na temu Duhova (Pentecost). To izdanje snimljeno je pred gledateljstvom koje je barem u šezdeset postotaka bilo adventističko, a osnovu programa sačinjavale su uglavnom gospel pjesme i himne poput  “Revive Us Again”, “Soon and Very Soon”, i “There’s A Sweet, Sweet Spirit ” (Obnovi nas ponovno, Uskoro, vrlo uskoro, Ovdje je dragi, dragi Duh).

Prema tradiciji pjesama slavljenja, glazba je popraćena razgovorima. Direktor za komunikacije Btitanske unije konferencija, pastor Victor Hulbert, predložio je nekoliko priča, od kojih se svjedočanstvo o vozaču autobusa koj je bio adventist i volio pjevati posebno svidjela uredniku programa. Intervjuirani su i pjevači zbora kako bi se čulo i njihovo mišljenje.

Gledateljstvu su se pridružile dvije pjevačice — Kym Mazelle, iz grada Gary, Indiana. Ona je odrasla blizu svjetski poznate obitelji Jackson. Nekadašnja pjevačica visokoenergične klupske glazbe zvane “house”, doživjela je susret s Gospodinom. Surađivao sam s njom u nekoliko navrata u prošlosti i mogu iskreno reći da su njezina ljubav i oduševljenje Gospodinom doista snažni. Nazvala me dan prije snimanja kako bi mi jednostavno rekla da se moli za Božji blagoslov za sve uključene, te da ima osjećaj da noć prije emisije neće moći spavati jer je toliko ispunjena radošću.

Program je snimljen u crkvi St John-at-Hackney, a program za Duhove uključivao je pet glazbenika, koje je predvodio adventistički glazbenik George Acquah na klavijaturi, zajedno s Andyjom Kyddom, koji je svirao gitaru, iz tima za slavljenje (worship team) Newbold College Moore Closea.

Četiri adventističke glazbene skupine nastupile su tijekom dvaju programa: muški kvartet Tessera, u kojemu pjevaju Bobby Carr, Paul Lee, Paul Boldeau i Ken Burton. Kvartet je okupljen za nastupe u programu Pjesame slavljenja, i doista su ostvarili zadivljujući nastup u ovom programu; Jeharna South iz Wolverhamptona, koji su pjevali u oba programa; i ženski kvartet Resurrection, čije su izvođačice bivše i sadašnje članice zbora London Adventist Chorale.

Glavna skupina izvođača u obje emisije bila je Adventist Vocal Ensemble. Kroz desetljeće programa Pjesama slavljenja taj je ansambl izveo gotovo dvije stotine i pedeset različitih solističkih i zbornih pjesama. To je zbor koji redovito nastupa na godišnjem Songs of Praise Big Sing (Velikom pjevanju pjesama slavljenja) u Royal Albert Hallu, i zovu ga “stalnim zborom” u emisiji BBC-a Radio 2 i Dobro jutro nedjeljo, s pjevačkom zvijezdom Aledom Jonesom.

Ansambl za ovu emisiju bio je najveći skup pjevača ikad okupljen — gotovo pedesetoro njih. Rezultati su bili zaista posebni, počevši od iskrene acapella duhovne glazbe do slobodnog radosnog izričaja gospel repertoara. Osoblje BBC-a stalno komentira kako se uvijek raduju radu s pjevačima.

Glazbenik Ken Burton je bio istinski uključen u oba programa. On kaže: “Moja osobna uloga bila je upaliti svijeću na oba kraja — i u sredini! Obavljao sam posao glazbenog direktora, glazbenog aranžera, voditelja orkestra, dirigenta zbora, klavirista, pjevača Tessere i producenta. Moje geslo je (dakako, poštujući vlastito zdravlje i obitelj): Na ovoj Zemlji ću biti marljiv jer za odmor imam cijelu vječnost.”

Oba programa ističu vrijednost kvalitete adventističke glazbe unutar šireg društvenog konteksta na britanskom otočju. Ken izjavljuje: “Ovo nisu programi o adventizmu, ili samo o adventističkoj glazbi; većina glasova, izvedbi i neki intervju su iz naših crkava. Ovo je povijesni trenutak za našu crkvu. Na nacionalnoj televiziji nije nikada posvećeno toliko minuta isključivo adventističkim glazbenim izvedbama.”