Beskrajna Ljubav

12. 01. 2023.

“Ako li vi ne oprostite ljudima njihovih pogrešaka, ni vaš Otac neće vama oprostiti vaših.” (Matej 6,15)

Kad se netko okrene od nesavršenih ljudi da bi promatrao Isusa, u njegovom se karakteru događa božanska preobrazba. Kristov Duh, djelujući na srce, prilagođuje ga Njegovoj slici. A tada je na vama da uzdignete Isusa. Neka vaše duhovne oči promatraju “Jaganjca Božjeg koji uze grijeh svijeta” (Ivan 1,29). Kad se uključite u Njegovo djelo, sjetite se da “će onaj koji vrati grešnika s njegova krivoga puta spasiti njegovu dušu od smrti i postići oproštenje mnogih grijeha” (Jakov 5,20).

“Ako li vi ne oprostite ljudima njihovih pogrešaka, ni vaš Otac neće vama oprostiti vaših.” (Matej 6,15) Ništa ne može opravdati nepomirljiv duh. Onaj tko je nemilosrdan prema drugima, pokazuje da ni sâm nema udjela u Božjoj milosti koja oprašta grijehe. Božanski oprost privlači dušu zalutaloga velikom srcu Beskrajne Ljubavi. Rijeka božanskog sažaljenja teče u dušu grešnika i iz nje u duše drugih. Nježnost i milost koje je Krist pokazao u svojem savršenom životu vidjet će se u životu onih koji imaju udio u Njegovoj milosti. Ali “ako tko nema Kristova Duha, nije Kristov” (Rimljanima 8,9). Takav se otuđio od Boga i bit će vječno odvojen od Njega.

Istina, on je nekada primio oprost od Boga, ali njegov nemilosrdni duh pokazuje da sada odbacuje Božju ljubav koja oprašta. On se sam odvojio od Boga i nalazi se u istom položaju u kojemu je bio prije oprosta. Odrekao se svojeg obraćenja i njegovi ga grijesi opterećuju kao da se nikad i nije pokajao.

Međutim, velika pouka ove usporedbe krije se u razlici između Božjeg sažaljenja i tvrdoće čovjekovog srca, u činjenici da božanska milost koja oprašta treba biti mjera njegove sposobnosti opraštanja. …

Nama nije oprošteno zato što opraštamo, već dok opraštamo. Temelj potpunog oprosta nalazi se u nezasluženoj Božjoj ljubavi, a mi svojim ponašanjem prema drugima pokazujemo je li ta ljubav postala i naša. (Isusove usporedbe, str. 165,166)

Za razmišljanje: Jesam li sklon tome da određujem veličinu grijeha, smatrajući da su neki veći od drugih? Kako ova sklonost utječe na moju sposobnost da opraštam grijehe za koje ja možda nisam kriv?

 

Preporučujemo: