Biskup udaljio starokatoličkog đakona s ekumenskog slavlja

25. 01. 2011.

biskupOsijek – na središnjem je ekumenskome slavlju u kapucinskoj crkvi u Osijeku u nedjelju 23. siječnja u okviru Molitvene osmine za jedinstvo kršćana došlo do incidenta kada je pomoćni đakovačko-osječki biskup Đuro Hranić, u svojstvu domaćina, tražio od đakona Hrvatske starokatoličke crkve Maria Čengića da se udalji i da ne sudjeluje u slavlju.

U izjavi za tportal, đakon Hrvatske starokatoličke crkve za Slavoniju, gospodin Mario Čengić, tvrdi da je u nedjelju u okviru Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, u kapucinskoj crkvi u Osijeku, došlo do ‘ne-ekumenskog incidenta’. On kaže da je u subotu čuo od nadbiskupa Marina Srakića tople riječi pozdrava (osobne naravi) i da je ‘konsterniran’ time da ga je pak biskup Đuro Hranić ove nedjelje ‘potjerao iz ckrve’.

‘Biskup Hranić me je pozvao na stranu i kazao ”Izvolite napustiti crkvu (…) vi ste ekskomunicirani iz Katoličke crkve (…) mi ne možemo biti za istim stolom’, kaže nam Čengić koji ističe da će se zbog ovoga skandala njegova crkva (koja ima potpisani ugovor s Republikom Hrvatskom) obratiti mjerodavnim institucijama, Uredu Predsjednika RH i medijima, odnosno da je po srijedi novi akt progona te crkve koju u nekim sredinama, kao što je Slavonski Brod, doživljavaju s prijezirom. Naročito političke i gradske instancije budući da su pod utjecajem predstavnika Katoličke crkve.

Zamoljeni da pojasne situaciju, djelatnici tiskovnog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije ističu da se ekumenski susreti prigodom obilježavanja svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana, koji u gradu Osijeku imaju višedesetljetnu tradiciju, ‘redovito pripremaju veoma brižljivo, s osjećajem za konkretna stanja svih zajednica koje sudjeluju u pripremama i ostvarenjima zajedničkih molitvenih slavlja’.
U tiskovnom uredu Đakovačko-osječke nadbiskupije istaknuli su da đakon Mario Čengić nije poštivao uhodanu proceduru. Pojasnili su da se Čengić u subotu, dan prije incidenta, ‘javio drugoj crkvi bez poziva i bez ikakvoga prethodnoga dogovora s onima koji su zaduženi za organizaciju susreta’. To smatraju ‘svojevrsnom zloporabom samoga ekumenskoga susreta što je izbjegnuto na središnjem ekumenskome slavlju u Osijeku u nedjelju 23. siječnja’.

Pored povijesnih netrpeljivosti katolika i hrvatskih starokatolika (koji brane princip autokefalnosti slično kao i u pravoslavaca) Čengić smatra da biskupa smeta i njegova biografija. Iz Đakova pojašnjavaju da je Mario Čengić donedavno bio katolički vjeroučitelj u školi, no nadležne su mu crkvene vlasti oduzele mandat vjeroučitelja.
‘Nakon neuspjelih pokušaja da bude zaređen u Katoličkoj crkvi prošle se godine dao zarediti za starokatoličkoga đakona’, kažu nam iz tiskovnoga ureda u Đakovu.

Starokatolici se pozivaju i na baštinu legendarnog đakovačkog biskupa Jurja Strossmayera koji se je na Prvom vatikanskom saboru (1869.-1870.) suprostavio principu papine nepogrešivosti. Oni podsjećaju i na žestoki progon kojeg je na inzistiranje zagrebačkog nadbiskupa Aloizija Stepinca proveo ustaški režim, što je gotovo dovelo do nestanka hrvatskih starokatolika. Naime, među inim starokatolicima u Jasenovcu je ubijen i njihov biskup Ante Donković. Iz Đakovačko-osječke nadbiskupije poručili su kako pokušavaju nadići razloge podjela iz prošlosti, ali da, ipak, ‘s primjerenim oprezom – zbog nečijih osobnih okolnosti – žele izbjeći stvaranje ozračje novih nejasnoća i podjela.

Izvor: tportal.hr