Bivši čelnik adventističke crkve odlikovan Norveškim kraljevskim ordenom

3. 02. 2012.

Oslo, Norveška –  Norveški dvor je imenovao  pastora Jana Paulsena (77), prijašnjeg predsjednika Kršćanske adventističke crkve, za odlikovanje prestižnim Norveškim kraljevskim ordenom na temelju njegovih “zasluga u radu na dobrobit čovječanstva”, izjavio je glasnogovornik norveške krune.

“Ja sam potpuno iznenađen i vrlo počašćen ovim priznanjem Njegovog Veličanstva kralja Norveške”, rekao je Jan Paulsen. “Ovo me priznanje naročito pokreće zbog toga što se odnosi na zasluge za dobro čovječanstva, a to je bit kršćanskog života,” dodao je Paulsen.

Kraljevski norveški orden je ustanovio kralj Olaf V. 1985. godine, a namijenjen je stranim državljanima i Norvežanima izvan domovine za naročite zasluge u promicanju norveških interesa.

Pastor Paulsen je bio predsjednik Kršćanske adventističke crkve za cijeli svijet od 1999. do 2010. Doktorirao je teologiju na Sveučilištu u Tübingenu u Njemačkoj. Dr. Paulsen  je 1953. započeo svoju crkvenu službu u Norveškoj, nakon čega je služio kao nastavnik u Gani i Nigeriji. Od 1976. do 1980. je bio rektor adventističkog učilišta Newbold College u Velikoj Britaniji, koje je glavni centar za školovanje adventističkih teologa za Sjevernu Europu. Dvanaest godina dr. Paulsen je služio kao predsjednik Adventističke crkve za europsku i bliskoistočnu organizacijsku cjelinu, Transeuropsku diviziju, sa sjedištem u St. Albansu u Velikoj Britaniji. Tijekom svog radnog vijeka dr. Paulsen je pokazao veliku predanost promicanju visokog obrazovanja u Africi, navodi se u izvješću. On je također bio inicijator humanitarnog odgovora na pandemiju AIDS-a od strane Kršćanske adventistčke crkve.

Kršćanska adventistička crkva broji više od 17 milijuna krštenih vjernika u preko 208 zemalja svijeta. U Hrvatskoj se preko tri tisuće vjernika okuplja u 80 mjesnih crkava. Jan Paulsen je otac troje odrasle djece i sa suprugom živi u Washingtonu DC, Sjedinjene Američke Države.